Chiar daca nu cresc dobanzile, bancile recunosc ca au inasprit standardele de creditare

Ultimul trimestru din 2012 a adus o inasprire a standardelor de acordare a creditelor pentru casa catre populatie. De asemenea, bancile vad o continuare a acestei tendinte, conform unui sondaj BNR.

Principalul factor care a stat la baza inasprire a vizat asteptarile privind situatia economica generala. Unele banci au precizat insa ca aceasta politica s-a datorat schimbarii de strategie de afaceri.

Inasprirea standardelor s-a vazut si in reducerea gradului mediu de indatorare la 46% pentru creditele imobiliare nou acordate, comparativ cu 50% in cazul creditelor aflate deja in portofoliu.


De altfel, Un calcul realizat de Conso.ro indica faptul ca in 2012 bancile au acordat doar 1.500 de noi credite ipotecare in lei, in timp ce pe zona creditelor imobiliare in euro, aproape intreaga crestere s-a datorat programului Prima Casa.

In acelasi timp, conform sondajului BNR, termenii creditarii, precum costuri sau perioade de acordare, au ramas neschimbati.

Cererea a scazut insa usor iar bancile anticipeaza continuarea acestei scaderi si in prima parte din 2013.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR si are la baza un chestionar transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus