Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

Astfel, Guvernul a aprobat plafonul de garantare a Programului Noua Casa, editia 2021, in valoare de 1,5 miliarde de lei, iar Ministerul Finantelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garantiei. 

In consecinta, cele 14 banci inscrise in program asteapta dosarele clientilor pentru a le evalua cererile de finantare. E vorba de BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank. 

Se estimeaza ca in acest an plafonul aprobat va fi acoperitor pentru 18.000 de aplicanti din program. Anul trecut, FNGCIMM a acordat prin cele doua programe, "Prima Casa" si "Noua Casa" un numar de 16.102 garantii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde de lei. De la lansarea programului "Noua Casa", in trimestrul al treilea din 2020, au fost acordate 7.882 garantii, pentru finantari in valoare de 1,95 miliarde de lei. 

Bine de stiut

Garantiile prin FNGCIMM se acorda pentru achizitionarea locuintelor noi (receptionate cu 5 ani inaintea depunerii cererii de finantare) sau vechi cu valoare sub 70.000 euro, caz in care garantia este de 50% din valoarea finantarii iar avansul solicitat de banca de 5%, sau pentru locuintele noi a caror valoare este cuprinsa intre 70.000 si 140.000 euro, caz in care valoarea garantiei este de 60% din finantare iar avansul solcitat de banca de 15%. 

Dobanda la credit se calculeaza dupa algoritmul-indicele IRCC plus o marja a bancii, de maxim 2%. La acest cost se adauga si comisionul de garantare perceput anual de catre FNGCIMM-redus in prezent la 0,3%. 
Acest comison se aplica la jumatate din valoarea soldului pentru finantarea achizitiei locuintelor sub 70.000 euro, respectiv la 60% din valoarea soldului pentru creditele de cumparare a caselor cu valoare cuprinsa intre 70.000-140.000 euro. 
La costuri trebuie adaugate comisionul de evaluare a proprietatii, taxele notariale si primele de asigurare anuale (asigurare standard plus asigurarea obligatorie PAID). 

In plus, solicitantii trebuie sa dispuna de o suma egala cu 3 rate lunare, blocata intr-un cont nepurtator de dobanda pana la finalizarea rambursarii imprumutului, ce reprezinta o garantie pentru plata ratelor. 

Creditele Noua Casa se acorda pe o perioada de maxim 30 de ani iar valoarea lor nu poate depasi 66.500 euro pentru locuintele de pana in 70.000 euro (diferenta o reprezinta avansul de 5%) si de 119.000 euro pentru locuintele de maxim 140.000 euro (15% avans). 
Solicitantii nu trebuie sa fi detinut singuri sau impreuna cu sotul/sotia o locuinta anterior sau sa fi detinut o locuinta cu o suprafata utila mai mica de 50 mp. 

Locuintele dobandite prin credite Noua Casa nu pot fi instrainate timp de 5 ani de la dobandire, cu exceptia cazurilor in care imprumutul e achitat in acest interval sau exista un cumparator eligibil in cadrul programului, dispus sa preia creditul. 

Care este valoarea ratelor? 

Folosind comparatorul Conso pentru calculul ratelor la un credit din programul Noua Casa, puteti afla ratele lunare pentru creditul de care aveti nevoie.

Pentru un credit de 290.000 lei pe 30 de ani acordat de banca, se va plati o rata de 1.348 lei pe luna la CEC Bank , 1.364 lei pe luna la Banca Transilvania , ING Bank, BCR si OTP Bank, 1.401 lei la Banca Romaneasca , cu un DAE situat intre 4,25% si 4,40% 
Cum se vede, valoarea ratelor este destul de asemanatoare si nici nu e de mirare ca se intampla asta cata vreme dobanzile sa calculeaza identic-IRCC plus 2%, iarcomisionul FNGCIMM este identic.

Inainte de a lua decizia finala privind creditul, nu ar strica sa aruncati un ochi si pe comparatorul Conso pentru creditele imobiliare clasice oferite de banci. Pentru un DAE nu cu mult mai mare decat in cazul creditelor din programul Noua Casa (incepe in prezent de la 4,80%), puteti scapa de birocratia aferenta acestuia si de conditiile restrictive aferente.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cum influenteaza indicii monetari creditele cu dobanzi variabile in lei
Cum influenteaza indicii monetari creditele cu dobanzi variabile in lei

Modificarea dobanzii de politica monetara operata ieri si decalajul dintre indicii de referinta IRCC si ROBOR vor avea efecte palpabile asupra dobanzilor platite de debitori.

11 Ianuarie 2022 | Imobiliare

BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare
BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare

Bancile vor trebui ca la inceputul anului viitor sa majoreze avansul si nivelul garantiilor luate in calcul pentru creditele de investitii imobiliare. Urmeaza schimbarea conditiilor si pentru creditele imobililare pentru prima locuinta?

26 Octombrie 2021 | Imobiliare

Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus