top banner

Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

30 Martie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.
Astfel, Guvernul a aprobat plafonul de garantare a Programului Noua Casa, editia 2021, in valoare de 1,5 miliarde de lei, iar Ministerul Finantelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garantiei. 

In consecinta, cele 14 banci inscrise in program asteapta dosarele clientilor pentru a le evalua cererile de finantare. E vorba de BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank. 

Se estimeaza ca in acest an plafonul aprobat va fi acoperitor pentru 18.000 de aplicanti din program. Anul trecut, FNGCIMM a acordat prin cele doua programe, "Prima Casa" si "Noua Casa" un numar de 16.102 garantii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde de lei. De la lansarea programului "Noua Casa", in trimestrul al treilea din 2020, au fost acordate 7.882 garantii, pentru finantari in valoare de 1,95 miliarde de lei. 

Bine de stiut

Garantiile prin FNGCIMM se acorda pentru achizitionarea locuintelor noi (receptionate cu 5 ani inaintea depunerii cererii de finantare) sau vechi cu valoare sub 70.000 euro, caz in care garantia este de 50% din valoarea finantarii iar avansul solicitat de banca de 5%, sau pentru locuintele noi a caror valoare este cuprinsa intre 70.000 si 140.000 euro, caz in care valoarea garantiei este de 60% din finantare iar avansul solcitat de banca de 15%. 

Dobanda la credit se calculeaza dupa algoritmul-indicele IRCC plus o marja a bancii, de maxim 2%. La acest cost se adauga si comisionul de garantare perceput anual de catre FNGCIMM-redus in prezent la 0,3%. 
Acest comison se aplica la jumatate din valoarea soldului pentru finantarea achizitiei locuintelor sub 70.000 euro, respectiv la 60% din valoarea soldului pentru creditele de cumparare a caselor cu valoare cuprinsa intre 70.000-140.000 euro. 
La costuri trebuie adaugate comisionul de evaluare a proprietatii, taxele notariale si primele de asigurare anuale (asigurare standard plus asigurarea obligatorie PAID). 

In plus, solicitantii trebuie sa dispuna de o suma egala cu 3 rate lunare, blocata intr-un cont nepurtator de dobanda pana la finalizarea rambursarii imprumutului, ce reprezinta o garantie pentru plata ratelor. 

Creditele Noua Casa se acorda pe o perioada de maxim 30 de ani iar valoarea lor nu poate depasi 66.500 euro pentru locuintele de pana in 70.000 euro (diferenta o reprezinta avansul de 5%) si de 119.000 euro pentru locuintele de maxim 140.000 euro (15% avans). 
Solicitantii nu trebuie sa fi detinut singuri sau impreuna cu sotul/sotia o locuinta anterior sau sa fi detinut o locuinta cu o suprafata utila mai mica de 50 mp. 

Locuintele dobandite prin credite Noua Casa nu pot fi instrainate timp de 5 ani de la dobandire, cu exceptia cazurilor in care imprumutul e achitat in acest interval sau exista un cumparator eligibil in cadrul programului, dispus sa preia creditul. 

Care este valoarea ratelor? 

Folosind comparatorul Conso pentru calculul ratelor la un credit din programul Noua Casa, puteti afla ratele lunare pentru creditul de care aveti nevoie.

Pentru un credit de 290.000 lei pe 30 de ani acordat de banca, se va plati o rata de 1.348 lei pe luna la CEC Bank , 1.364 lei pe luna la Banca Transilvania , ING Bank, BCR si OTP Bank, 1.401 lei la Banca Romaneasca , cu un DAE situat intre 4,25% si 4,40% 
Cum se vede, valoarea ratelor este destul de asemanatoare si nici nu e de mirare ca se intampla asta cata vreme dobanzile sa calculeaza identic-IRCC plus 2%, iarcomisionul FNGCIMM este identic.

Inainte de a lua decizia finala privind creditul, nu ar strica sa aruncati un ochi si pe comparatorul Conso pentru creditele imobiliare clasice oferite de banci. Pentru un DAE nu cu mult mai mare decat in cazul creditelor din programul Noua Casa (incepe in prezent de la 4,80%), puteti scapa de birocratia aferenta acestuia si de conditiile restrictive aferente.
Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum vor evolua dobanzile la credite pana la finalul anului?

Cum vor evolua dobanzile la credite pana la finalul anului?

Tranzactiile din piata interbancara din trimestrul al doilea, care vor da valoarea IRCC incepand din octombrie, arata cresterea indicelui peste 4%, iar ianuarie 2023 il poate gasi aproape de 6%.

04 Aug 2022 | Credite imobiliare
Amanarea ratelor bancare revine cu riscuri noi

Amanarea ratelor bancare revine cu riscuri noi

Autoritatile au adoptat o ordonanta de urgenta care prevede amanarea ratelor bancare intre 1 si 9 luni pentru creditele mai vechi de 30 aprilie 2022 pentru debitorii care au suferit o crestere de minim 25% a cheltuielilor medii lunare.

30 Iun 2022 | Credite imobiliare
Debitorii legati de Robor au cel mai mare risc de neplata

Debitorii legati de Robor au cel mai mare risc de neplata

Suprapunerea gradului mai mare de indatorare permis inainte de ianuarie 2019 peste algoritmul de calcul al dobanzii pentru debitorii care n-au migrat inca la IRCC poate genera neplaceri din cauza cresterii dobanzilor in piata bancara.

28 Iun 2022 | Credite imobiliare
Florin Dănescu, ARB: „În fața problemelor actuale din societate oamenii nu trebuie să fie pesimiști, ci precauți”

Florin Dănescu, ARB: „În fața problemelor actuale din societate oamenii nu trebuie să fie pesimiști, ci precauți”

Florin Dănescu - Președinte executiv Asociația Română a Băncilor, în dialog cu Septimiu Stoica - conciliator CSALB și Președinte al Bursei Române de Mărfuri și Irina Chițu – analist financiar.

21 Iun 2022 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul