top banner

Cat de recomandate mai sunt dobanzile fixe in prezent?

09 Februarie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Cat de recomandate mai sunt dobanzile fixe in prezent?

Foto Unsplash.com

In momentul in care inflatia si IRCC erau in crestere accelerata, solutiile propuse de banci debitorilor vizau asigurarea unor rate fixe pentru reducerea riscurilor de neplata. 
Cum inflatia va intra pe o curba descendenta destul de repede, iar piata bancara e inundata de lichiditate, aceasta filosofie tinde sa se schimbe. 
Astfel, chiar daca BNR a operat recent o noua majorare a dobanzii de politica monetara, la 7%, indicii ROBOR au continuat sa se miste in jos in ciuda scumpirii finantarilor din partea bancii centrale. 
De altfel, in acest moment bancile nici nu mai acceseaza facilitatea de credit de la BNR grabindu-se sa depuna insa surplusul de lichiditate in facilitatea de depozit. Iar in conditiile unei lichiditati excedentare, dobanzile la credite nu au motive sa creasca, ci sa scada. 
In plus, mai multe departamente de analiza ale bancilor au indicat pentru finalul anului o inflatie de o singura cifra, in intervalul 8-9%, ceea ce ar implica noi argumente pentru reducerea indicilor ROBOR si IRCC. 
Atentie la prima de risc a bancilor
In momentul in care bancile recomandau alegerea unor dobanzi fixe, ROBOR-ul sarise de 8%, iar IRCC urca la randul sau puternic. 
Iar de multe ori dobanzile fixe la care se acordau creditele de nevoi personale sau cele imobiliare in primii ani (uzual 5-8 ani) includeau si cele mai pesimiste estimari privind evolutiile viitoare. 
Cu alte cuvinte, dobanda fixa nu era compusa doar din marja bancii si nivelul IRCC estimat pe termen mediu, ci si dintr-o marja suplimentara de risc menita sa acopere evolutiile nefavorabile in planul inflatiei. 
Sa luam un exemplu. Creditul imobiliar Casa Mea de la BCR are o dobanda variabila dupa algoritmul IRCC+2,45% dar poate avea timp de 10 ani si o dobanda fixa de 8,30%, dupa care se revine la IRCC+2,45%. 
Daca cineva ar lua astazi un astfel de credit, ar plati initial o dobanda variabila de 8,16% (IRCC este 5,71%) in vreme ce dobanda fixa este de 8,30%, in conditiile in care trendul de scadere al dobanzilor este deja instalat (sa mentionam totusi ca IRCC se va mai majora putin, probabil pentru ultima data in acest an, de la 1 aprilie, ajungand la aproximativ 6%). 
Similar in cazul creditului ipotecar Habitat de la BRD. In conditiile unui avans sub 25% algoritmul de calcul al dobanzii este IRCC+2,94% (IRCC+2,5% daca avansul depaseste 25%), deci de 8,65%, respectiv 8,21%. 
Daca se alege insa o dobanda fixa timp de 8 ani, aceasta va fi de 9,29% (8,94% la avans mai mare) dupa care se revine la dobanda variabila IRCC+3,43% (respectiv IRCC+3,06%).
Si in acest caz dobanda fixa este mai mare decat dobanda variabila din start, iar trendul de scadere al dobanzilor, bazat pe actualele date macroeconomice si pe ipoteza ca niciun cataclism de tip pandemie, razboi, etc nu se va manifesta in perioada urmatoare, va face aceasta comparatie si mai dezavantajoasa lunile urmatoare (mai ales ca marja bancii este mai mare in acest caz in momentul in care dobanda redevine variabila, decat in cazul in care s-ar merge din start cu o dobanda variabila). 
In cazul in care am alege insa dobanda fixa o perioada mai scurta, ambele banci propun variante mai avantajoase. 
La creditul BRD dobanda fixa este de 7,725 (7,36% la avans mai mare) timp de 3 ani iar la BCR dobanda fixa pentru 5 ani ar fi de 7,38% (la revenirea la dobanzi variabile se pastreaza conditiile de la creditele cu dobanzi fixe timp de 8 si 10 ani la ambele banci).
Prin urmare, cu cat este mentinuta dobanda fixa o perioada mai mare de timp, cu cat bancile vor sa se protejeze mai bine impotriva riscurilor neprevazute si propun un nivel de pornire mai ridicat. 
Cum nimeni nu poate intui evolutiile pe termen lung, o optiune poate fil sa alegem o dobanda fixa pentru o perioada mai scurta de timp cand evolutiile din piata interbancara si presiunile inflationiste sunt de asa natura, si sa preferam dobanda variabila cand lucrurile sunt in curs de stabilizare sau nu se anunta nimic ingrijorator la orizont. 
Experienta ultimilor ani arata insa ca pot aparea probleme din senin, asa ca aceia care nu vor sa stea toata ziua sa urmareasca evolutia dobanzilor pot alege si varianta unui credit cu dobanda fixa pe perioada mai lunga.
Este insa ideal sa opteze pentru o asemenea varianta la inceputul unui ciclu de crestere a dobanzilor si nu la finalul lui, cum pare sa fie situatia din prezent.
Dobanzile fixe trebuie preferate pentru depozite
Daca trendul de scadere al dobanzilor ar recomanda evitarea dobanzilor fixe la credite sau cel putin in cazurile in care acestea nu au fost ajustate in jos de catre banci intre timp, in cazul depozitelor “capturarea” unei dobanzi fixe la actualele niveluri pentru o perioada mai lunga ar fi de dorit. 
O parte dintre bancile care ofereau dobanzi foarte bune pe termen mai lung si-au luat deja masuri de prevedere (vezi reducerea dobanzilor la depozitele la termen de 5 ani de catre TBI Bank de la 10% la 7,5%) dar sunt inca oferte neajustate de care se poate profita. 
Un exemplu ar fi si contul de economii pentru copii de la CEC Bank unde dobanda este de 8% si va fi mentinuta timp de un an pentru cei care incheie contracte la acel nivel. 
Pentru a identifica cele mai bune dobanzi la termen accesati comparatorul Conso. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum influenteaza marimea dobanzii si durata creditului  structura ratelor?

Cum influenteaza marimea dobanzii si durata creditului structura ratelor?

Cu cat cresc dobanzile bancare, cu atat mai mare va fi ponderea lor in structura ratelor. Iar daca acestea sunt suficient de scazute, atunci ponderea principalului rambusat poate trece de 50%. De asemenea, cu cat este mai scazuta perioada de creditare, cu atat mai mult creste ponderea datoriei achitate in fiecare luna.

23 Mai 2023 | Credite imobiliare
Cum ajung dobanzile la credite sub cele la depozite

Cum ajung dobanzile la credite sub cele la depozite

Banca Transilvania are o oferta promotionala pentru creditele in lei cu dobanda fixa in primii 5 ani, care este inferioara dobanzii la depozitele pe un an iar marja ulterioara este 2,5%.

18 Mai 2023 | Credite imobiliare
BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

Desi BNR a majorat iar dobanda de politica monetara, amplitidinea acestor ajustari s-a redus considerabil, semn ca ne aflam la finalul ciclului de cresteri. Nu inseamna insa ca vor urma imediat scaderile.

12 Ian 2023 | Credite imobiliare
Noul an va incepe cu scumpiri ale creditelor dar o inflatie in scadere

Noul an va incepe cu scumpiri ale creditelor dar o inflatie in scadere

Valoarea IRCC pentru primul trimestru al noului an va fi de 5,71% iar pentru trimestrul al doilea s-ar putea plasa in jurul a 6%. Cu toate acestea, IRCC ramane semnificativ sub ROBOR.

28 Dec 2022 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul