BNR prezinta situatia notificarilor de dare in plata

Bancile comerciale au primit 5.366 de notificari de dare in plata, de la implementarea Legii pana la finalul lunii septembrie 2016. Creditele aferente notificarilor insumeaza 1,56 miliarde lei. Datele sunt cuprinse in Raportul asupra stabilitatii financiare, publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Potrivit documentului, desi datele provin de la 25 de banci, numarul si valoarea creditelor notificate se concentreaza in proportie de 80% la opt banci.

Majoritatea notificarilor, contestate de banci

”Aceste notificari sunt de regula supuse unui proces de contestare (68,5%) si sunt in diverse stadii de analiza juridica”, se subliniaza in raport. .

Creditele pentru care debitorii au depus notificari de dare in plata reprezinta 1,4% din totalul creditelor acordate populatiei, respectiv 2,8% din creditele ipotecare.

”Creditele date in plata sunt covarsitor denominate in valuta (peste 93%) si distribuite relativ echilibrat intre euro si CHF: din perspectiva numarului notificarilor (49% sunt pentru credite in euro si 44% pentru credite denominate in CHF) si din perspectiva valorii expunerilor (44% in euro si 46% in CHF)”, se subliniaza in documentul citat.

De remarcat este faptul ca, in cazul imprumuturilor in franci elvetieni, 13,4% dintre acestea au fost date in plata pana la finalul lunii septembrie.


”De regula, se notifica un singur credit, dar 534 debitori au notificat darea in plata pentru cel putin 2 credite. Dintre acesti debitori, 454 au notificat 2 credite, 93 intre 3 si 5 credite, respectiv 6 debitori au notificat peste 5 credite”, se mai arata in raportul BNR.

Potrivit documentului, debitorii, persoane fizice rezidente, care apeleaza la darea in plata au o varsta medie de 43 de ani, si prezinta un grad de indatorare de 74% (valoare mediana), si au un sold mediu al creditului de circa 290.000 de lei.

De altfel, clasa debitorilor cu un grad de indatorare peste 65% inregistreaza cea mai mare parte a datoriei notificate (57%), dar si cel mai mare numar de debitori (56%).

S-au dat in plata si case mai scumpe decat soldul creditului

Totodata, in cele mai multe cazuri, valoarea creditului este superioara valorii imobilului: 76% din volumul expunerilor notificate, respectiv 64% din numarul notificarilor. Insa, este de remarcat faptul ca pentru 693 de notificari, valoarea garantiei este mai mare decat creditul ramas de rambursat.

Expunerile notificate sunt in cea mai mare parte incluse in bilanturile bancilor (circa 70% din valoarea expunerilor notificate si respectiv 68% din numarul expunerilor notificate), dar s-au notificat si credite cesionate (10% din notificari), respectiv credite ce sunt scoase in afara bilantului (19% din expunerile notificate, respectiv 22% din numarul notificarilor). Pentru unele din aceste expuneri s-au demarat deja proceduri juridice de valorificare a bunurilor, se mentioneaza in raport.

Analiza se bazeaza pe raportari ale bancilor, transmise la solicitarea BNR, in vederea monitorizarii pozitiei prudentiale a institutiilor de credit si a evaluarii stabilitatii sistemului bancar, pana la data de 26 septembrie 2016.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Imobiliare

Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?
Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?

Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.

18 August 2020 | Imobiliare

Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula
Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula

Din 5 august, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, avem un nou program de creditare cu garantii de stat pentru cei ce doresc sa isi cumpere o locuinta. Oficialii FNGCIMM dau asigurari ca programul va putea fi aplicat in partea a doua a lunii august, dupa emiterea normelor de aplicare.

12 August 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus