top banner

BNR prezinta situatia notificarilor de dare in plata

14 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Bancile comerciale au primit 5.366 de notificari de dare in plata, de la implementarea Legii pana la finalul lunii septembrie 2016. Creditele aferente notificarilor insumeaza 1,56 miliarde lei. Datele sunt cuprinse in Raportul asupra stabilitatii financiare, publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Potrivit documentului, desi datele provin de la 25 de banci, numarul si valoarea creditelor notificate se concentreaza in proportie de 80% la opt banci.
Majoritatea notificarilor, contestate de banci
”Aceste notificari sunt de regula supuse unui proces de contestare (68,5%) si sunt in diverse stadii de analiza juridica”, se subliniaza in raport. .
Creditele pentru care debitorii au depus notificari de dare in plata reprezinta 1,4% din totalul creditelor acordate populatiei, respectiv 2,8% din creditele ipotecare.
”Creditele date in plata sunt covarsitor denominate in valuta (peste 93%) si distribuite relativ echilibrat intre euro si CHF: din perspectiva numarului notificarilor (49% sunt pentru credite in euro si 44% pentru credite denominate in CHF) si din perspectiva valorii expunerilor (44% in euro si 46% in CHF)”, se subliniaza in documentul citat.
De remarcat este faptul ca, in cazul imprumuturilor in franci elvetieni, 13,4% dintre acestea au fost date in plata pana la finalul lunii septembrie.
”De regula, se notifica un singur credit, dar 534 debitori au notificat darea in plata pentru cel putin 2 credite. Dintre acesti debitori, 454 au notificat 2 credite, 93 intre 3 si 5 credite, respectiv 6 debitori au notificat peste 5 credite”, se mai arata in raportul BNR.
Potrivit documentului, debitorii, persoane fizice rezidente, care apeleaza la darea in plata au o varsta medie de 43 de ani, si prezinta un grad de indatorare de 74% (valoare mediana), si au un sold mediu al creditului de circa 290.000 de lei.
De altfel, clasa debitorilor cu un grad de indatorare peste 65% inregistreaza cea mai mare parte a datoriei notificate (57%), dar si cel mai mare numar de debitori (56%).
S-au dat in plata si case mai scumpe decat soldul creditului
Totodata, in cele mai multe cazuri, valoarea creditului este superioara valorii imobilului: 76% din volumul expunerilor notificate, respectiv 64% din numarul notificarilor. Insa, este de remarcat faptul ca pentru 693 de notificari, valoarea garantiei este mai mare decat creditul ramas de rambursat.
Expunerile notificate sunt in cea mai mare parte incluse in bilanturile bancilor (circa 70% din valoarea expunerilor notificate si respectiv 68% din numarul expunerilor notificate), dar s-au notificat si credite cesionate (10% din notificari), respectiv credite ce sunt scoase in afara bilantului (19% din expunerile notificate, respectiv 22% din numarul notificarilor). Pentru unele din aceste expuneri s-au demarat deja proceduri juridice de valorificare a bunurilor, se mentioneaza in raport.
Analiza se bazeaza pe raportari ale bancilor, transmise la solicitarea BNR, in vederea monitorizarii pozitiei prudentiale a institutiilor de credit si a evaluarii stabilitatii sistemului bancar, pana la data de 26 septembrie 2016.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Asteptarea schimbarii politicii monetare e costisitoare pentru debitori

Asteptarea schimbarii politicii monetare e costisitoare pentru debitori

Ultima sedinta de politica monetara s-a incheiat fara scaderea dobanzii BNR, contrar estimarilor unor analisti, iar amanarea unei refinantari avantajoase, in ideea ca pana la urma dobanzile se vor reduce totusi, ne scoate lunar bani suplimentari din buzunar.

20 Mai 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani concureaza atractivitatea imprumuturilor din programul cu garantii guvernamentale, marjele scazand la randul lor semnificativ.

29 Apr 2024 | Credite imobiliare
Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul