BNR prezinta situatia notificarilor de dare in plata


Bancile comerciale au primit 5.366 de notificari de dare in plata, de la implementarea Legii pana la finalul lunii septembrie 2016. Creditele aferente notificarilor insumeaza 1,56 miliarde lei. Datele sunt cuprinse in Raportul asupra stabilitatii financiare, publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Potrivit documentului, desi datele provin de la 25 de banci, numarul si valoarea creditelor notificate se concentreaza in proportie de 80% la opt banci.

Majoritatea notificarilor, contestate de banci

”Aceste notificari sunt de regula supuse unui proces de contestare (68,5%) si sunt in diverse stadii de analiza juridica”, se subliniaza in raport. .

Creditele pentru care debitorii au depus notificari de dare in plata reprezinta 1,4% din totalul creditelor acordate populatiei, respectiv 2,8% din creditele ipotecare.

”Creditele date in plata sunt covarsitor denominate in valuta (peste 93%) si distribuite relativ echilibrat intre euro si CHF: din perspectiva numarului notificarilor (49% sunt pentru credite in euro si 44% pentru credite denominate in CHF) si din perspectiva valorii expunerilor (44% in euro si 46% in CHF)”, se subliniaza in documentul citat.

De remarcat este faptul ca, in cazul imprumuturilor in franci elvetieni, 13,4% dintre acestea au fost date in plata pana la finalul lunii septembrie.


”De regula, se notifica un singur credit, dar 534 debitori au notificat darea in plata pentru cel putin 2 credite. Dintre acesti debitori, 454 au notificat 2 credite, 93 intre 3 si 5 credite, respectiv 6 debitori au notificat peste 5 credite”, se mai arata in raportul BNR.

Potrivit documentului, debitorii, persoane fizice rezidente, care apeleaza la darea in plata au o varsta medie de 43 de ani, si prezinta un grad de indatorare de 74% (valoare mediana), si au un sold mediu al creditului de circa 290.000 de lei.

De altfel, clasa debitorilor cu un grad de indatorare peste 65% inregistreaza cea mai mare parte a datoriei notificate (57%), dar si cel mai mare numar de debitori (56%).

S-au dat in plata si case mai scumpe decat soldul creditului

Totodata, in cele mai multe cazuri, valoarea creditului este superioara valorii imobilului: 76% din volumul expunerilor notificate, respectiv 64% din numarul notificarilor. Insa, este de remarcat faptul ca pentru 693 de notificari, valoarea garantiei este mai mare decat creditul ramas de rambursat.

Expunerile notificate sunt in cea mai mare parte incluse in bilanturile bancilor (circa 70% din valoarea expunerilor notificate si respectiv 68% din numarul expunerilor notificate), dar s-au notificat si credite cesionate (10% din notificari), respectiv credite ce sunt scoase in afara bilantului (19% din expunerile notificate, respectiv 22% din numarul notificarilor). Pentru unele din aceste expuneri s-au demarat deja proceduri juridice de valorificare a bunurilor, se mentioneaza in raport.

Analiza se bazeaza pe raportari ale bancilor, transmise la solicitarea BNR, in vederea monitorizarii pozitiei prudentiale a institutiilor de credit si a evaluarii stabilitatii sistemului bancar, pana la data de 26 septembrie 2016.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus