BNR prezinta situatia notificarilor de dare in plata

Bancile comerciale au primit 5.366 de notificari de dare in plata, de la implementarea Legii pana la finalul lunii septembrie 2016. Creditele aferente notificarilor insumeaza 1,56 miliarde lei. Datele sunt cuprinse in Raportul asupra stabilitatii financiare, publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Potrivit documentului, desi datele provin de la 25 de banci, numarul si valoarea creditelor notificate se concentreaza in proportie de 80% la opt banci.

Majoritatea notificarilor, contestate de banci

”Aceste notificari sunt de regula supuse unui proces de contestare (68,5%) si sunt in diverse stadii de analiza juridica”, se subliniaza in raport. .

Creditele pentru care debitorii au depus notificari de dare in plata reprezinta 1,4% din totalul creditelor acordate populatiei, respectiv 2,8% din creditele ipotecare.

”Creditele date in plata sunt covarsitor denominate in valuta (peste 93%) si distribuite relativ echilibrat intre euro si CHF: din perspectiva numarului notificarilor (49% sunt pentru credite in euro si 44% pentru credite denominate in CHF) si din perspectiva valorii expunerilor (44% in euro si 46% in CHF)”, se subliniaza in documentul citat.

De remarcat este faptul ca, in cazul imprumuturilor in franci elvetieni, 13,4% dintre acestea au fost date in plata pana la finalul lunii septembrie.


”De regula, se notifica un singur credit, dar 534 debitori au notificat darea in plata pentru cel putin 2 credite. Dintre acesti debitori, 454 au notificat 2 credite, 93 intre 3 si 5 credite, respectiv 6 debitori au notificat peste 5 credite”, se mai arata in raportul BNR.

Potrivit documentului, debitorii, persoane fizice rezidente, care apeleaza la darea in plata au o varsta medie de 43 de ani, si prezinta un grad de indatorare de 74% (valoare mediana), si au un sold mediu al creditului de circa 290.000 de lei.

De altfel, clasa debitorilor cu un grad de indatorare peste 65% inregistreaza cea mai mare parte a datoriei notificate (57%), dar si cel mai mare numar de debitori (56%).

S-au dat in plata si case mai scumpe decat soldul creditului

Totodata, in cele mai multe cazuri, valoarea creditului este superioara valorii imobilului: 76% din volumul expunerilor notificate, respectiv 64% din numarul notificarilor. Insa, este de remarcat faptul ca pentru 693 de notificari, valoarea garantiei este mai mare decat creditul ramas de rambursat.

Expunerile notificate sunt in cea mai mare parte incluse in bilanturile bancilor (circa 70% din valoarea expunerilor notificate si respectiv 68% din numarul expunerilor notificate), dar s-au notificat si credite cesionate (10% din notificari), respectiv credite ce sunt scoase in afara bilantului (19% din expunerile notificate, respectiv 22% din numarul notificarilor). Pentru unele din aceste expuneri s-au demarat deja proceduri juridice de valorificare a bunurilor, se mentioneaza in raport.

Analiza se bazeaza pe raportari ale bancilor, transmise la solicitarea BNR, in vederea monitorizarii pozitiei prudentiale a institutiilor de credit si a evaluarii stabilitatii sistemului bancar, pana la data de 26 septembrie 2016.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus