BNR: Preturile caselor din Romania cresc peste valoarea semnal stabilita de CE


Preturile locuintelor din Romania au crescut, in ultimul an, cu 7%, peste valoarea de semnal stabilita de Comisia Europeana, de 6%. Acest aspect a determinat Banca Nationala a Romaniei sa evidentieze, in Raportul asupra stabilitatii financiare, un nou risc asupra economiei, acela al accelerarii preturilor din domeniul imobiliar.


Riscul este de intensitate scazuta, deocamdata, dar trebuie mentionat, a explicat viceguvermnatorul BNR, Liviu Voinea.

In opinia sa, sunt multi factori care au contribuit la aceasta evolutie, printre care cresterea economica, a veniturilor populatiei, dar si dobanzile care sunt inca la minime istorice. “Exista premisele unei noi faze de expansiune a pietei imobiliare, nu doar la noi, ci in toate tarile din regiune si este de datoria noastra sa il semnalam”, a subliniat Voinea.

El a precizat si faptul ca accesibilitatea unui credit ipotecar standard s-a imbunatatit, pentru ca majorarea pretului locuintelor si a avansului au fost contracarate de reducerile de dobanda si de cresterea veniturilor.

De ce mentine BNR riscul legislativ?

Pe de alta parte, BNR a mentinut la nivel moderat riscul generat de cadrul legislativ incert si impredictibil din domeniul financiar-bancar, considerat sever in urma cu un an. Reprezentantii bancii centrale sustin ca, desi riscul este in scadere, avand in vedere ca cele doua legi care au determinat BNR sa emita avertisemntul nu mai reprezinta riscul din urma cu un an, efectele acestora continua. Darea in plata s-a modificat mai intai in Parlament, iar apoi Curtea Constitutionala i-a limitat aplicabilitatea, iar legea conversiei a fost complet invalidata de CCR.

“Riscul si-a redus intensitatea, dar aceste incertitidini, care au marcat anul trecut, nu au ramas fara rezultate. Facand o medie a creditelor raporate in Centrala Riscului de credit, administrata de BNR, observam ca, daca avansul mediu pentru un credit ipotecar, exclusiv Prima casa, era 20% in 2015, acesta a crescut la 25% in 2016, pentru creditele cu o valoare de peste 20.000 de lei. Totodata, numarul de ani necesar pentru economisirea avansului pentru un credit ipotecar a crescut de la 4,5 la 5,6 desi, in paralel, au crescut veniturile populatiei”, a mai spus Voinea.

Potrivit raportului BNR, principalul risc la adresa economiei romanesti, de intensitate ridicata, este de natura externa, respectiv de reducere a increderii investitorilor in economiile emergente, dar acesta s-a diminuat in ultimele luni.

Creste riscul legat de echilibrele macroeconomice

Un alt risc evidentiat de BNR, moderat dar in crestere, este cel legat de tensionarea echilibrelor macroeconomice.

Potrivit raportului BNR, exista o tendinta de crestere a deficitului structural al bugetului general, de la 1% in 2013 si 2,6% in 2016, acesta urmand sa urce la 3,9% in 2017 si la 4% in 2018.

Liviu Voinea a explicat ca obiectivul privind deficitul structural la care Romania s-a angajat prin semnarea pactului fiscal, de 1% din PIB in 2015, a fost atins inca din 2013, insa a revenit pe crestere.

“Ce inseamna deficitul structural? Practic, deficitul pe care l-ar avea bugetul daca economia creste la nivelul potential. Cresterea, in prezent, a deficitului structural, despre care avertizeaza si Comisia Europeana, se refera la acest lucru, la faptul ca economia creste peste potential”, a mai spus Voinea.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus