top banner

BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

12 Ianuarie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

Foto Unsplah.com

Desi BNR a majorat iar dobanda de politica monetara, amplitidinea acestor ajustari s-a redus considerabil, semn ca ne aflam la finalul ciclului de cresteri. Nu inseamna insa ca vor urma imediat scaderile. 
Marti 10 ianuarie am avut o noua majorare a dobanzii BNR, de la 6,75% la 7%. Aceste decizii ale Bancii Centrale se transmit in economie influentand costul creditului si apetitul de consum deci nu e motiv de bucurie cand cresc dobanzile in lupta autoritatilor cu inflatia decat, eventual, pentru deponenti.
Partea buna este ca aceste ajustari si-au redus foarte mult amplitudinea in ultima vreme, ceea ce reprezinta un semnal ca ne aflam aproape de finalul acestui proces. 
De pilda, dobanda de politica monetara a inceput sa creasca in Octombrie 2021, cand a urcat de la 1,25% la 1,5%. In noiembrie am mai avut o alta majorare de 0,25 puncte procentuale iar in ianuarie 2022 inca un pas de 0,25% astfel incat s-a ajuns la 2%. 
Dupa 3 pasi de crestere de 0,25 puncte procentuale, ritmul a urcat, iar in februarie si aprilie au urmat majorari cu 0,5 pp. In mai BNR a urcat dobanzile cu 0,75 pp iar in iulie cu 1 pp. A fost si cel mai mare salt din acest ciclu de majorare a dobanzilor. 
Avem apoi in august si octombrie 2 majorari de cate 0,75 pp care duc dobanda de politica monetara la 6,25%, apoi una de 0,5 pp in noiembrie si, in final, ultima majorare de 0,25 pp in ianuarie 2023. 
Cum se observa, s-a pornit cu 3 salturi mici, de 0,25 pp, s-a trecut la 2 pasi ceva mai mari, de 0,5 pp, a urmat unul de 0,75 pp si unul de 1 pp iar ritmul a fost coborat apoi la alti 2 pasi de 0,75 pp, unul singur de 0,5 pp si, ultima ajustare, de 0,25 pp. 
Este foarte posibil deci ca acesta sa fie si ultima in acest ciclu, in scenariu optimist, sau sa mai urmeze inca 1 sau 2 ajustari de 0,25% in cel pesimist.
Dupa o majorare a inflatiei in noiembrie 2022 ca urmare a efectului de baza din noimebrie 2021 (inflatie zero), inflatia pe decembrie va arata o temperare a ritmului de crestere dand la randul ei o mana de ajutor autoritatilor. 
Nu vor urma imediat scaderi de dobanzi la credite
Chiar daca amplitidinea majorarilor dobanzii BNR s-a redus simtitor, asta nu inseamna ca vor urma repede si scaderile care sa dea imediat o gura de oxigen debitorilor. 
Din fericire, in acest moment piata monetara autohtona se confrunta cu un exces de lichiditate iar indicele Robor nu se grabeste sa se ajusteze proportional cu modificarea dobanzii de politica monetara a BNR (astfel, in prima zi dupa majorarea dobanzii BNR Robor la 3 luni a scazut de la 7,45% la 7,44% iar cel la 6 luni de la 7,71% la 7,72%).
RCC va urca insa la 6% din aprilie pentru ca in cazul sau exista un decalaj de 6 luni fata de piata, ramand insa semnificativ sub cotatiile Robor din prezent. 
Bancile centrale din Occident au fost mai reticente in a trece la majorari de dobanzi imediat dupa pandemie, crezand ca inflatia aparuta este una tranzitorie, dar cand si-au dat seama ca nu este asa nu au mai ezitat. 
Vor astepta insa o perioada pentru ca deciziile lor sa isi faca efectul iar inflatia sa se reduca la valori mai apropiate de cele cu care eram obisnuiti inainte de 2022 si abia apoi vor urma taieri de dobanda. 
Iar preturile la energie, in scadere mai peste tot, contribuie la aceasta speranta. De pilda, de la un varf in august care aduse pretul unui MWh aproape de 3.000 de lei, acum pe piata zilei urmatoare (PZU) de la OPCOM s-a ajuns la un pret de aproximativ 700 lei/MWh pentru energia electrica. 
Similar, vremea neasteptat de calda a taiat foarte mult si din pretul gazelor naturale (de la un varf de 240 euro MWh in vara anului trecut pe bursa TTF de la Amsterdam s-a ajuns in jur de 70 euro in prezent). 
Ramane de vazut ce se va intampla din vara, cand rezervele de gaz din Europa trebuie refacute si canicula impune un consum mai mare de energie electrica, deci noi pusee inflationiste la orizont. 
Altfel, dobanzile de politica monetara care s-au miscat vioi in ultimul an, pot incremeni pe loc o perioada mai lunga la fel de bine, precum s-a intamplat in Romania intre ianuarie 2019 si februarie 2020 cand BNR a pastrat dobanda la 2,5% in tot acest interval. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Mai multe banci au lansat oferte de creditare pe segmentul ipotecar cu dobanzi fixe introductorii in lei sub valoarea IRCC si cu marje comparabile cu cele practicate la imprumuturile Noua Casa.

13 Iul 2023 | Credite imobiliare
Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarea unui imprumut ipotecar poate fi o solutie nimerita pentru cei care se confrunta cu dificultati la plata ratelor lunare, dar si pentru debitorii care vor sa isi optimizeze costurile si vad oportunitatea unei dobanzi fixe introductorii mai mici.

13 Iun 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul