top banner

BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

12 Ianuarie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

Foto Unsplah.com

Desi BNR a majorat iar dobanda de politica monetara, amplitidinea acestor ajustari s-a redus considerabil, semn ca ne aflam la finalul ciclului de cresteri. Nu inseamna insa ca vor urma imediat scaderile. 
Marti 10 ianuarie am avut o noua majorare a dobanzii BNR, de la 6,75% la 7%. Aceste decizii ale Bancii Centrale se transmit in economie influentand costul creditului si apetitul de consum deci nu e motiv de bucurie cand cresc dobanzile in lupta autoritatilor cu inflatia decat, eventual, pentru deponenti.
Partea buna este ca aceste ajustari si-au redus foarte mult amplitudinea in ultima vreme, ceea ce reprezinta un semnal ca ne aflam aproape de finalul acestui proces. 
De pilda, dobanda de politica monetara a inceput sa creasca in Octombrie 2021, cand a urcat de la 1,25% la 1,5%. In noiembrie am mai avut o alta majorare de 0,25 puncte procentuale iar in ianuarie 2022 inca un pas de 0,25% astfel incat s-a ajuns la 2%. 
Dupa 3 pasi de crestere de 0,25 puncte procentuale, ritmul a urcat, iar in februarie si aprilie au urmat majorari cu 0,5 pp. In mai BNR a urcat dobanzile cu 0,75 pp iar in iulie cu 1 pp. A fost si cel mai mare salt din acest ciclu de majorare a dobanzilor. 
Avem apoi in august si octombrie 2 majorari de cate 0,75 pp care duc dobanda de politica monetara la 6,25%, apoi una de 0,5 pp in noiembrie si, in final, ultima majorare de 0,25 pp in ianuarie 2023. 
Cum se observa, s-a pornit cu 3 salturi mici, de 0,25 pp, s-a trecut la 2 pasi ceva mai mari, de 0,5 pp, a urmat unul de 0,75 pp si unul de 1 pp iar ritmul a fost coborat apoi la alti 2 pasi de 0,75 pp, unul singur de 0,5 pp si, ultima ajustare, de 0,25 pp. 
Este foarte posibil deci ca acesta sa fie si ultima in acest ciclu, in scenariu optimist, sau sa mai urmeze inca 1 sau 2 ajustari de 0,25% in cel pesimist.
Dupa o majorare a inflatiei in noiembrie 2022 ca urmare a efectului de baza din noimebrie 2021 (inflatie zero), inflatia pe decembrie va arata o temperare a ritmului de crestere dand la randul ei o mana de ajutor autoritatilor. 
Nu vor urma imediat scaderi de dobanzi la credite
Chiar daca amplitidinea majorarilor dobanzii BNR s-a redus simtitor, asta nu inseamna ca vor urma repede si scaderile care sa dea imediat o gura de oxigen debitorilor. 
Din fericire, in acest moment piata monetara autohtona se confrunta cu un exces de lichiditate iar indicele Robor nu se grabeste sa se ajusteze proportional cu modificarea dobanzii de politica monetara a BNR (astfel, in prima zi dupa majorarea dobanzii BNR Robor la 3 luni a scazut de la 7,45% la 7,44% iar cel la 6 luni de la 7,71% la 7,72%).
RCC va urca insa la 6% din aprilie pentru ca in cazul sau exista un decalaj de 6 luni fata de piata, ramand insa semnificativ sub cotatiile Robor din prezent. 
Bancile centrale din Occident au fost mai reticente in a trece la majorari de dobanzi imediat dupa pandemie, crezand ca inflatia aparuta este una tranzitorie, dar cand si-au dat seama ca nu este asa nu au mai ezitat. 
Vor astepta insa o perioada pentru ca deciziile lor sa isi faca efectul iar inflatia sa se reduca la valori mai apropiate de cele cu care eram obisnuiti inainte de 2022 si abia apoi vor urma taieri de dobanda. 
Iar preturile la energie, in scadere mai peste tot, contribuie la aceasta speranta. De pilda, de la un varf in august care aduse pretul unui MWh aproape de 3.000 de lei, acum pe piata zilei urmatoare (PZU) de la OPCOM s-a ajuns la un pret de aproximativ 700 lei/MWh pentru energia electrica. 
Similar, vremea neasteptat de calda a taiat foarte mult si din pretul gazelor naturale (de la un varf de 240 euro MWh in vara anului trecut pe bursa TTF de la Amsterdam s-a ajuns in jur de 70 euro in prezent). 
Ramane de vazut ce se va intampla din vara, cand rezervele de gaz din Europa trebuie refacute si canicula impune un consum mai mare de energie electrica, deci noi pusee inflationiste la orizont. 
Altfel, dobanzile de politica monetara care s-au miscat vioi in ultimul an, pot incremeni pe loc o perioada mai lunga la fel de bine, precum s-a intamplat in Romania intre ianuarie 2019 si februarie 2020 cand BNR a pastrat dobanda la 2,5% in tot acest interval. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Noul an va incepe cu scumpiri ale creditelor dar o inflatie in scadere

Noul an va incepe cu scumpiri ale creditelor dar o inflatie in scadere

Valoarea IRCC pentru primul trimestru al noului an va fi de 5,71% iar pentru trimestrul al doilea s-ar putea plasa in jurul a 6%. Cu toate acestea, IRCC ramane semnificativ sub ROBOR.

28 Dec 2022 | Credite imobiliare
Sunt creditele cu dobanzi fixe pe o perioada limitata cea mai buna optiune in prezent?

Sunt creditele cu dobanzi fixe pe o perioada limitata cea mai buna optiune in prezent?

Alegerea unui imprumut in aceste vremuri de incertitudine nu este cea mai usoara sarcina, mai ales optiunea intre o dobanda variabila si una fixa pe o perioada limitata. Trecem in revista mai jos care sunt costurile acestui plus de siguranta pentru debitori.

25 Oct 2022 | Credite imobiliare
Spre bucuria debitorilor, cresterea dobanzii BNR n-a miscat mult ROBOR

Spre bucuria debitorilor, cresterea dobanzii BNR n-a miscat mult ROBOR

Modificarea dobanzii de politica monetara saptamana trecuta, de la 5,5% la 6,25%, nu s-a mai resimtit asupra dobanzilor din piata interbancara, indicele Robor la 6 luni avand fluctuatii nesemnificative dupa anuntul BNR.

10 Oct 2022 | Credite imobiliare
Cum vor evolua dobanzile la credite pana la finalul anului?

Cum vor evolua dobanzile la credite pana la finalul anului?

Tranzactiile din piata interbancara din trimestrul al doilea, care vor da valoarea IRCC incepand din octombrie, arata cresterea indicelui peste 4%, iar ianuarie 2023 il poate gasi aproape de 6%.

04 Aug 2022 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul