top banner

BNR alege gresit inca o data momentul reglementarii creditelor

08 Septembrie 2011 | Autor: Marius Serban

In 2007, cand economiile occidentale se pregateau sa faca cunostinta cu cea mai severa recesiune mondiala, BNR relaxa regulamentul creditelor, permitand un grad de indatorare de pana la 70% din venit. Acum cand economia abia se taraste, iar veniturile sunt mult reduse, BNR pune obstacole majore in calea creditarii, si asa firava.
Noul regulament privind creditarea populatiei propus de BNR va ingreuna mult accesul populatiei la credite. Principalele produse care se vand in prezent sunt creditele ipotecare in euro si refinantarile.
Ambele vor fi puternic lovite de masurile BNR. Avansul minim de 30% va sugruma acordarea creditele pentru locuinta in euro.
Cei care doresc o refinantare se vor incadra cu greu in gradul maxim de indatorare. Acesta se va calcula mult mai strict, iar cum cei care doresc refinantare au in spate niste datorii mari din anii de boom economic, sansele lor de a migra se diminueaza sensibil.
Creditele mai restrictive sunt ultimul lucru de care economia are nevoie
Din punct de vedere macroeconomic, masurile bancii centrale fac si mai dificila revenirea economiei. Creditarea inainteaza inca foarte greoi, deoarece bancile sunt in continuare reticente, astfel ca noile masuri vor avea un impact negativ asupra economiei. Sectorul constructiilor de locuinte va bate mai departe pasul pe loc, iar consumul populatiei va ramane anemic.
Astfel, dupa ce pe tot parcursul recesiunii, BNR a mentinut o politica restrictiva de dobanzi, acum modificarile aduse regulamentului privind creditarea populatiei impiedica din nou economia sa creasca. In schimb, celelalte banci centrale din regiune (Cehia, Polonia, Ungaria) au reactionat in anii de criza prin scaderea dobanzilor, astfel incat sa ajute mediul de afaceri.
Prudenta excesiva, cand nu e cazul
Chiar si din punct de vedere prudential, masurile luate impotriva creditelor in valuta sunt excesive, mai ales in actualul context financiar. Deprecierea leului fata de euro se afla foarte aproape de limita maxima, iar probabilitatea unei aprecieri a leului in anii urmatori este mult mai mare decat cea a unei deprecieri.
Iar disproportia dintre avansul minim de 30% la creditele ipotecare in euro fata de 15% la cele in lei, nu poate fi justificata prin considerente de prudenta bancara.
Preturile caselor sunt exprimate in euro, iar evolutiile valutare nu au niciun impact asupra raportului dintre valoarea garantiilor si valoarea creditului in euro.
Dimpotriva, creditele in lei sunt mai expuse, iar o apreciere a monedei nationale poate face ca valoarea creditului sa depaseasca valoarea imobilului (daca pretul in euro al casei nu se modifica).
Gafa BNR din 2007 a costat scump populatia
Momentul ales de BNR pentru a restrictiona creditul este total nepotrivit acum, asa cum si relaxarea creditarii din 2007 a fost principalul motiv care a dus la supraindatorarea multor romani.
In vara lui 2007, economia Statelor Unite dadea primele semnale de declin, iar un an mai tarziu criza a cuprins intreaga economia mondiala. La acea data, economia noastra duduia, salariile cresteau ametitor si la stat si la privat, iar BNR lasa bancile sa supraindatoreze clientii cu produsele toxice ca facusera ravagii in Statele Unite: creditele cu dobanda introductorie.
Inca de atunci Conso.ro a semnalat acest pericol, care avea sa fie recunoscut de BNR abia in octombrie 2008, prin modificarea regulamentului de creditare a populatiei. Era insa deja prea tarziu, deoarece criza financiara a lovit si la noi, iar creditarea s-a oprit, astfel ca efectul a fost zero.
Pe masura ce recesiunea avansa, dobanda introductorie expira, iar clientii faceau cunostinta cu ratele majorate, in conditiile in care veniturile lor scadeau, iar cursul se deprecia. Din aceasta cauza, multi si-au piedut casele, iar altii platesc acum rate la limita suportabilitatii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul