top banner

BNR descopera prea tarziu riscul dobanzii promotionale

30 Iunie 2009 | Autor: Marius Serban

Creditele cu dobanda promotionala au adus multe persoane in situatia de a nu-si mai putea plati ratele. BNR si-a dat seama prea tarziu de acest risc si doar atunci cand fenomenul a capatat o foarte mare amploare. Conso.ro a avertizat in multe randuri solicitantii de credite asupra riscului existent, inca de la aparitia acestor produse.
 
Din 2006, de la aparitia creditelor cu dobanda promotionala – sau introductorie, cum i se mai spune – Conso.ro si-a avertizat utilizatorii asupra riscului la care se expun. Rata lunara de plata era mica la inceput, dar doar pentru o perioada limitata, cuprinsa in general intre 3 luni si 1 an, insa ulterior crestea foarte mult.
 
Culmea face ca aceste produse prindeau viata la noi exact in momentul in care in Statele Unite se luau masuri ferme impotriva lor, deoarece se considera ca ele au stat la baza crizei ipotecare de peste ocean.
 
Conso.ro a reactionat la aceste practici, prin adaptarea motorului de comparare a creditelor la realitatile pietei. Inca din decembrie 2006, costul creditelor oferite de banci, simbolizat de dobanda anuala efectiva (DAE) a fost calculat de Conso.ro tinand cont atat de dobanda introductorie, cat si de cea aplicata ulterior, astfel incat clientii sa nu fie victima noilor tactici de marketing bancar.
 
Mai mult, Conso.ro a luat decizia de a exclude din comparatii bancile care nu isi faceau publice, la acea vreme, dobanzile aplicate dupa perioada promotionala, astfel incat utilizatorii site-ului sa compare corect costul creditelor. In ciuda tuturor avertismentelor, in acel moment BNR nu vedea nimic rau in legatura cu dobanzile introductorii.
 

BNR deschide ochii la spartul targului

 
Raportul de stabilitate financiara publicat ieri de BNR ne prezinta banca centrala intr-o cu totul alta ipostaza. De aceasta data, ingrijorata! Insa mult prea tarziu, cand efectele nocive ale produselor respective deja s-au produs in majoritatea cazurilor.
 
„Creditele cu dobanda promotionala au luat o amploare mare in 2008. Ponderea celor cu o rata fixa a dobanzii pe cel mult 5 ani a ajuns sa fie de peste 50 la suta din totalul creditelor nou acordate in 2008”, se mentioneaza in raport.
 
Mai departe, BNR ajunge la concluzia ca „efectele acestor produse se vor resimti in anii urmatori cand expira perioada promotionala si cand serviciul datoriei ar putea creste semnificativ”. Iar daca venitul disponibil al clientilor nu va fi suficient de mare pentru a permite plata ratelor dupa perioada promotionala, s-ar putea intregistra o majorare a restantelor.
 

Banca centrala incearca sa fuga de raspundere

 
Pentru a scapa de criticile justificate legate de lipsa de reactie, Banca Nationala incearca sa sugereze ca a luat masuri in acest sens. „BNR a adoptat in 2008 masuri prudentiale menite sa limiteze din efectele negative mentionate”, se mentioneaza in raportul BNR. Ceea ce uita sa spuna este ca masurile au fost luate abia pe 19 august 2008, prin Regulamentul nr. 11, cand era deja foarte clar ca efectele crizei financiare mondiale vor afecta serios si Romania.
 
Astfel, cu doar o luna si jumatate inainte ca activitatea de creditare sa se blocheze, BNR a luat in cele din urma masuri. Efectul acestor masuri „proactive” se vede in acelasi raport BNR:
  • Rata restantelor s-a dublat in ultimul an, ajungand la 1,42% in februarie 2009;
  • Volumul restantelor s-a triplat;
  • Numarul persoanelor cu restante a crescut cu 87% la creditele mai mari de 20.000 lei.  
In concluzie, in 2007 si in primele opt luni din 2008, bancile au acordat nestingherite credite cu dobanda promotionala, fara ca BNR sa intervina. Masurile bancii centrale au aparut mult prea tarziu pentru a mai conta, ele urmand a-si produce efectele abia pentru creditele acordate de acum inainte.
 

Conso.ro a tras de la inceput semnalul de alarma!

 
Spre deosebire de BNR, care a protejat prin lipsa sa de reactie tehnicile bancilor de „coafare” a adevaratelor conditii de creditare, Conso.ro a fost mereu aproape de solicitantii de credite, atragandu-le in permanenta atentia asupra pericolului de supraindatorare.
 
Stau dovada, pentru cei care vor sa vada exact pozitia exprimata de Conso.ro in perioada in care BNR tacea malc in legatura cu acest subiect, materialele publicate in acea perioada:
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul