BCR momeste clientii sa aleaga o solutie care i-ar putea supraindatora in viitor

Tot mai multi clienti BCR se arata nemultumiti de faptul ca nu le-a scazut dobanda variabila la creditele cu ipoteca, desi piata a evoluat in 2009 in aceasta directie. Banca incearca sa ii convinga sa accepte o noua varianta pentru calculul dobanzii si o marja de 7% peste Euribor. Oferta bancii nu este primita insa cu ochi buni de unii clienti.

Clientii BCR care au in derulare un credit garantat cu ipoteca in euro cu dobanda variabila, au primit la sfarsitul lunii mai o scrisoare din partea bancii, prin care sunt indemnati sa accepte o modificare a formulei de calcul a dobanzii.

Banca le propune acum clientilor trecerea de la dobanda variabila - calculata in functie de rata de referinta interna a bancii - la o dobanda fixa in urmatorii 5 ani, urmata de o dobanda calculata in functie de Euribor la 6 luni la care se adauga o marja de peste 7 puncte procentuale.

Aceasta nu este prima tentativa de acest fel a bancii. O scrisoare similara au primit la inceputul lui martie si clientii care aveau in derulare credite de consum la BCR. In acest caz, banca propunea transformarea dobanzii variabile intr-una fixa, pe toata durata contractului. Asa cum Conso.ro a semnalat la acel moment, oferta nu era nici pe departe atat de avantajoasa pe cat banca lasa sa se inteleaga.

La fel ca si in cazul creditelor de nevoi personale fara ipoteca, ofertele facute acum clientilor sunt personalizate, astfel ca fiecare a primit o valoare diferita pentru dobanda fixa in urmatorii 5 ani. Spre exemplu, unui client din Harlau, banca i-a oferit o dobanda fixa de 9,5%, in timp ce pentru un client din Galati, dobanda fixa din urmatorii 5 ani coboara pana la 8,9%.

“Dobanzile oferite au fost diferentiate in functie de moneda creditului, tipul creditului si dobanda initiala a creditului”, au explicat situatia reprezentantii BCR, contactati de Conso.ro.

Oferta BCR se pretinde “speciala”, dar nu prea e

“In semn de apreciere si fiind preocupati pentru a veni in sprijinul dvs., ne face placere sa va prezentam oferta speciala prin care va oferim posibilitatea de a beneficia de o dobanda avantajoasa, pe intreaga perioada de derulare a creditului”, se precizeaza in scrisoarea BCR.

Desi este prezentata de cei care au semnat-o intr-o lumina extrem de favorabila, oferta BCR este nu doar mai scumpa decat alte oferte din piata, ci si fata de propriile oferte pentru clientii noi.

Pe piata exista banci care ofera acelasi produs cu marje sub 5%, costul total al creditului coborand sub 7%. Printre acestea se gasesc Raiffeisen Bank, Emporiki Bank si OTP Bank.

Chiar si clientii noi BCR care aleg un credit imobiliar in euro, platesc o dobanda formata din Euribor la 6 luni si o marja de doar 6,5%. 

De asemenea, banca ofera credite prin intermediul programului Prima Casa, cu o marja de 3,9% peste Euribor la 3 luni, un cost de aproape doua ori mai mic decat cel propus in scrisoare.

Prin urmare, oferta “speciala” din scrisoare pentru clientii care isi platesc ratele la timp de 2-3 ani nu este nici macar la fel de atractiva ca oferta standard a bancii pentru orice client care intra acum in sucursala.

Euribor s-a prabusit sub 1%, dobanda BCR a ramas la aproape 9%

Clientii care au primit aceste scrisori de la BCR platesc la momentul de fata o dobanda formata din dobanda de referinta a bancii plus o marja, in functie de tipul creditului-imobiliar sau de nevoi personale cu ipoteca.

In prezent, dobanda de referinta a BCR pentru creditele in euro pe termen mediu si lung este de 8,9% si a ramas la acest nivel inca de la inceputul lui 2009.

In schimb, indicele Euribor a scazut de la 5% in toamna lui 2008 la sub 1% din vara lui 2009 si a ramas la acest nivel de aproape 1 an.

De asemenea, rata rezervelor minime obligatorii a scazut de 40% la 25%, iar baza de calcul a acestora a fost restransa. Si riscul de tara al Romaniei s-a redus de la 7% in primele luni din 2009 la numai 3% in prezent.

In schimb, diferenta intre dobanda de referinta BCR – si implicit dobanda platita de clienti - si indicele Euribor a crescut in timp. Astfel, clientii au fost nevoiti sa accepte o diferenta fata de Euribor tot mai mare in ultimii ani.

Multi clienti ar prefera scaderea dobanzii de referinta

Daca la sfarsitul lui 2008, diferenta dintre dobanda de referinta si Euribor era de 4-5 puncte procentuale, in timp ea a crescut pana la 8 puncte procentuale.

Noua oferta propusa de BCR reduce usor diferenta creata in timp, dar supune clientul bancii unui risc de luat in seama: fixeaza marja la 7% in conditiile in care evolutia fireasca a marjelor la creditele ipotecare ar trebui sa fie descrescatoare, pana la niveluri de 3%-4%.

Aceasta realitate este din ce in ce mai mult prezenta pe piata romaneasca, in conditiile in care exista banci care ofera credite ipotecare cu marje care ajung si sub 5%, ceea ce determina costuri totale de sub 7%.
 
In plus, avand in vedere ca Euribor se afla acum la minime istorice, peste 5 ani – dupa ce va expira dobanda initiala fixa, clientii ar putea sa sufere un nou soc la nivelul ratei lunare. De exemplu, daca Euribor creste de la 0,9% cat este in prezent pana la 3% peste 5 ani (evolutie care pare destul de probabila), atunci dobanda la creditele ipotecare in euro urca din nou la 10%.

Si asta n-ar fi deloc putin pentru un client care a luat un credit de 70.000 euro, pentru o perioada de 30 de ani. Daca dobanda creditului creste cu doar cu 2 puncte procentuale, rata lunara a clientului se va majora cu peste 100 de euro!

O solutie preferata de multi clienti ar reprezenta-o scaderea nivelului actual al dobanzii de referinta, in conformitate cu evolutiile pietelor financiare.

Lacrimi de crocodil pentru situatia clientilor

“Reducerea costului creditului dvs. va va ajuta sa depasiti mai usor incertitudinile perioadei pe care o traversam”, se precizeaza in scrisoarea bancii.

Clientii BCR care au postat opinia lor la Vocea Clientului considera ca daca aceasta preocupare ar fi aparut inca de la inceputul crizei financiare si banca ar fi redus dobanda de referinta in concordanta cu miscarile pietei, ar fi putut beneficia de conditii mult mai avantajoase decat cele propuse de banca in prezent.

“La creditul de nevoi personale cu ipoteca luat in 2007, cu dobanda calculata in functie de dobanda de referinta a bancii in euro care este 8,9%, de 2 ani neschimbata, eu platesc o dobanda de 10,4%, cand de un an de zile dobanda la acelasi tip de credit este sub 8%”, spune un client BCR la Vocea clientului pe Conso.ro.

“Eu in prezent am dobanda 10,1% in euro, iar banca are Euribor + 6,5 pp = 7,5%, iar ceea ce imi ofera ei e cam praf in ochi”, scrie un alt client.

“Te ametesc cu o dobanda frumusica la inceput, care da bine la marketing dupa care te “injunghie”. Cazul nostru: 7,2% in primii doi ani, adica 352 euro dupa care am trecut la 10,1% adica 470 euro”, povesteste un alt client.

“Pe mine ma intereseaza ca dobanda sa fie variabila in continuare si sa si vad acest lucru, sa se respecte contractul. Evident ca nu voi accepta oferta lor”, ne-a impartasit opinia sa un alt client al bancii.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus