Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Clienti ai Bancpost recupereaza dobanzi platite timp de 10 ani


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) anunta ca a amendat Bancpost cu amenda in valoare de 150.000 lei pentru incalcarea legislatiei privind cesionarea unor credite catre o entitate neautorizata in acest scop. In plus, institutia a dispus restituirea sumelor incasate ilegal de la clienti timp de 10 ani.


Autoritatea mentioneaza ca, dincolo de amenda, a fost aplicata masura complementara “Restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru intreg portofoliul de credite cesionat de catre Bancpost S.A (fie direct, fie prin intermediul altor societati, respectiv EFG New Europe Funding II B.V., Eurobank Ergasias S.A. etc. fara a ne limita) reprezentand dobanzi, dobanzi penalizaloare, penalitati calculate si retinute in perioada 11.07.2008-27.03.2018, cand cesionar a fost EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.)”.

Astfel, institutia considera ca, pentru perioada mentionata, clientii ale caror credite au fost cesionate de Bancpost catre EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V., inregistrata in Olanda) trebuie sa primeasca inapoi sumele platite sub forma de dobanda, avand in vedere ca institutia in cauza este “o persoana juridica neautorizata” sa incaseze dobanzi si comisioane de la consumatorii din Romania.

“In consecinta, avand in vedere faptul ca, fata de debitorii cedati nu au fost indeplinite formalitatile prevazute de lege pentru opozabilitatea cesiunii de creanta, institutia de credit cedenta Bancpost S.A. are calitate procesuala pasiva si nu se justifica calitatea de creditor a cesionarului fata de debitorii cedati. Intrucat cesionarul creditului nu a avut calitatea de banca, institutie de credit autorizata, dobanda calculata si retinuta trebuia sa fie zero pe intreaga perioada a cesionarii 11.07.2008-27.03.2018”, noteaza Autoritatea.

Sumele incasate ilegal trebuie restituite in 30 de zile

Restituirea catre clienti a costurilor aferente platite pentru intervalul 2008 – martie 2018 trebuie realizata in 30 de zile. Totodata, a fost dispusa si restituirea dobanzilor penalizatoare si penalitatilor retinute, acolo unde este cazul.

Cu privire la aceste aspecte, ANPC a informat si alte institutii cu abilitati in domeniu, respectiv Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, Oficiul National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor si Banca Nationala a Romaniei.

Bancpost, care a fost preluata anul trecut de Banca Transilvania, poate contesta in instanta decizia ANPC, care este suspendata pana la o decizie finala.

Externalizarea creditelor era o practica des intalnita in perioada 2007 - 2008, cand restrictiile impuse de BNR limitau capacitatea de creditare a bancilor. Practic, pachete intregi de credite erau vandute unor SPV-uri (Special Purpose Vehicle) infiintate in acest scop, astfel incat banca respectiva sa poata acorda cat mai multe imprumuturi. Banca din tara, in acest caz Bancpost, se ocupa de administrarea creditelor – incasa ratele si gestiona relatia cu clientii, in timp ce firma olandeza incasa banii proveniti din principal, dobanzi si comisioane.

Insa clientii nu au fost notificati cu privire la cesiune, potrivit ANPC, ceea ce contravine prevederilor legale. Autoritatea contesta atat transferul creditelor de consum, cat si a celor ipotecare.


Distribuie articolul
Alte articole

Programul Prima Casa 2019 a luat startul

Programul Prima Casa 2019 a luat startul

Fondul de Garantare a dat startul programului Prima Casa 2019, dupa ce a primit acordul de distribuire a fondurilor. Conditiile raman neschimbate, consumatorii putand alege oferte de credit de la 15 banci.

Citeste mai mult
Cat este gradul maxim de indatorare la credite din 2019?

Cat este gradul maxim de indatorare la credite din 2019?

Anul 2019 vine cu reguli noi privind creditarea populatiei. Gradul maxim de indatorare pentru un credit in lei este plafonat la 40% din venitul net, indiferent de destinatie, iar pentru un imprumut in valuta la 20%. In cazul in care solicitantul ia un credit pentru prima sa locuinta, banca poate merge cu gradul de indatorare pana la 45%.

Citeste mai mult
Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa?

Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa?

A detine o locuinta in proprietate in Romania este mai mult decat o traditie, este aproape o obsesie. De aceea, fiecare dintre noi ajunge, mai devreme sau mai tarziu in acel punct: trebuie sa imi cumpar casa mea! Dar cum afli care este cel mai bun moment sa cumperi pentru a obtine un pret bun?

Citeste mai mult

Ce este ROBOR si cum iti afecteaza rata la banca?

Ai un credit in lei la banca si, din cand in cand, constati ca rata ta creste sau scade? Inseamna ca ai un credit cu dobanda variabila in functie de evolutia indicelui ROBOR. Ce este acest indice, cum se calculeaza, unde il poti gasi si, mai ales, cum iti influenteaza rata la banca?

Citeste mai mult