Clienti ai Bancpost recupereaza dobanzi platite timp de 10 ani


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) anunta ca a amendat Bancpost cu amenda in valoare de 150.000 lei pentru incalcarea legislatiei privind cesionarea unor credite catre o entitate neautorizata in acest scop. In plus, institutia a dispus restituirea sumelor incasate ilegal de la clienti timp de 10 ani.


Autoritatea mentioneaza ca, dincolo de amenda, a fost aplicata masura complementara “Restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru intreg portofoliul de credite cesionat de catre Bancpost S.A (fie direct, fie prin intermediul altor societati, respectiv EFG New Europe Funding II B.V., Eurobank Ergasias S.A. etc. fara a ne limita) reprezentand dobanzi, dobanzi penalizaloare, penalitati calculate si retinute in perioada 11.07.2008-27.03.2018, cand cesionar a fost EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.)”.

Astfel, institutia considera ca, pentru perioada mentionata, clientii ale caror credite au fost cesionate de Bancpost catre EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V., inregistrata in Olanda) trebuie sa primeasca inapoi sumele platite sub forma de dobanda, avand in vedere ca institutia in cauza este “o persoana juridica neautorizata” sa incaseze dobanzi si comisioane de la consumatorii din Romania.

“In consecinta, avand in vedere faptul ca, fata de debitorii cedati nu au fost indeplinite formalitatile prevazute de lege pentru opozabilitatea cesiunii de creanta, institutia de credit cedenta Bancpost S.A. are calitate procesuala pasiva si nu se justifica calitatea de creditor a cesionarului fata de debitorii cedati. Intrucat cesionarul creditului nu a avut calitatea de banca, institutie de credit autorizata, dobanda calculata si retinuta trebuia sa fie zero pe intreaga perioada a cesionarii 11.07.2008-27.03.2018”, noteaza Autoritatea.

Sumele incasate ilegal trebuie restituite in 30 de zile

Restituirea catre clienti a costurilor aferente platite pentru intervalul 2008 – martie 2018 trebuie realizata in 30 de zile. Totodata, a fost dispusa si restituirea dobanzilor penalizatoare si penalitatilor retinute, acolo unde este cazul.

Cu privire la aceste aspecte, ANPC a informat si alte institutii cu abilitati in domeniu, respectiv Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, Oficiul National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor si Banca Nationala a Romaniei.

Bancpost, care a fost preluata anul trecut de Banca Transilvania, poate contesta in instanta decizia ANPC, care este suspendata pana la o decizie finala.

Externalizarea creditelor era o practica des intalnita in perioada 2007 - 2008, cand restrictiile impuse de BNR limitau capacitatea de creditare a bancilor. Practic, pachete intregi de credite erau vandute unor SPV-uri (Special Purpose Vehicle) infiintate in acest scop, astfel incat banca respectiva sa poata acorda cat mai multe imprumuturi. Banca din tara, in acest caz Bancpost, se ocupa de administrarea creditelor – incasa ratele si gestiona relatia cu clientii, in timp ce firma olandeza incasa banii proveniti din principal, dobanzi si comisioane.

Insa clientii nu au fost notificati cu privire la cesiune, potrivit ANPC, ceea ce contravine prevederilor legale. Autoritatea contesta atat transferul creditelor de consum, cat si a celor ipotecare.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus