Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Bancile sunt reticente sa accepte procedurile SAL


Solutionarea alternativa a litigiilor in domeniul bancar intampina inca probleme majore din cauza refuzului comerciantilor de a participa la procedura. Spre exemplu, la CSALB, din cele 293 de cereri conforme inregistrate, 185 au fost clasate, in general din cauza unor motive invocate de comercianti.


Directorul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), Liviu Fenoghen, a declarat, in cadrul unui eveniment de specialitate, ca societatile reclamate se folosesc de faptul ca au dreptul legal sa nu accepte procedura.

„Procedura este voluntara si depinde, pentru a se forma un dosar, de acordul comerciantului de a intra in procedura", a subliniat directorul CSALB.

Ce motive invoca bancile?

Reprezentantii Centrului spun ca, printre motivele invocate de comercinati la refuzul procedurii se numara faptul ca exista  un dosar inregistrat pe rolul instantei, sau au incercat sa contacteze direct consumatorul, au fost initiate procedurile de executare silita sau au facut mai multe oferte, dar toate au fost refuzate de consumator (anterior sesizarii de catre consumator a CSALB).

In aceste conditii, reticenta comerciantilor de a participa la procedurile SAL ramane una dintre principalele dificultati cu care se confrunta reprezentantii CSALB.

Alte dificultati se refera la reticenta partilor fata de procedura cu solutie impusa, la faptul ca reclamantii nu inteleg ca solutionarea e conditionat? de acceptul comerciantului, indiferent de procedura, dar si la reticenta consumatorilor fata de posibilitatea de solutionare a cererilor lor in cadrul Centrului.

Nici in asigurari nu exista deschidere

In domeniul nonbancar, comerciantii sunt, de asemenea, destul de reticenti la astfel de proceduri. Insa, spre deosebire de sectorul bancar, aici participarea comerciantilor la procedurile SAL este obligatorie, daca speta este acceptata de SAL-Fin.

Reprezentantii Entitatii de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Nonbancar (SAL Fin) sustin ca cei care au apelat la astfel de proceduri au ales solutia impusa.

"Cred ca marea majoritate a persoanelor care a apelat la conciliere are acea dorinta de a-si rezolva cat mai rapid si definitiv o problema, de aceea a ales aceasta solutie. De partea cealalta insa, comerciantii manifesta reticenta", a declarat Claudiu Stanescu, membru coordonator in Colegiul entitatii.

Cu toate acestea, el sustine ca de la inceputul acestui an, numarul de cereri a crescut semnificativ fata de finalul anului trecut.

"Conform datelor valabile la 17 februarie 2017, am primit 72 de cereri de conciliere, iar din acestea 27 au fost solutionate deja. Mare parte din aceste rezultate s-au intamplat dupa 1 ianuarie 2017, pentru ca la 31 decembrie 2016 erau undeva la 30 de cereri primite",  a explicat Stanescu.

Acesta a mai spus ca cele mai multe cereri provin din domeniul asigurarilor, aproximativ 90%, cele pe RCA avand o pondere primordiala.

SAL Fin a devenit functional la jumatatea anului trecut si, in prezent, sunt inscrise in registrul conciliatorilor 26 de persoane, cei mai multi specializati in asigurari, doi pe piata de capital si unul pe pensii private. Alti 16 conciliatori sunt in analiza, a subliniat Stanescu.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei
ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei

Indicele ROBOR, cu care romanii cu credite la banca abia se familiarizasera, va fi inlocuit, de luna viitoare, cu unul nou. Astfel, imprumuturile in lei cu dobanda variabila contractate dupa 2 mai 2019, vor avea formula de calcul a dobanzii usor modificata. Practic, va fi compusa tot din indice plus marja, dar indicele va fi calculat diferit!

2 Aprilie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus