Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Bancile poloneze, presate cu conversia creditelor in franci


Bancile poloneze trebuie sa se pregateasca sa renunte la dividende pentru a sustine conversia in zloti a creditelor ipotecare in franci elvetieni, a declarat guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka. El sustine, insa, ca o conversie la cursul de schimb istoric ar fi o varianta costisitoare pentru toti contribuabilii.


”Bancile trebuie sa stie ca presiunile pentru conversie vor exista tot timpul si vor creste, astfel ca trebuie sa se pregateasca din punct de vedere al capitalului prin neplata dividendelor si acoperirea costurilor”, a declarat Marek Belka, citat de Reuters.

Conversia la cursul istoric de schimb este o idee vehiculata si de noul presedinte polonez, Andrzej Duda. Insa guvernatorul Belka a apreciat ca aceasta este posibila, dar ar presupune ”costuri imense” pentru contribuabili. ”Daca ar fi sa convertim creditele ipotecare in franci la cursul istoric, atunci bancile care nu au actionari straini vor avea dificultati si vom fi nevoiti sa contribuim noi”, a spus guvernatorul bancii centrale a Poloniei.

Referindu-se la posibilitatea introducerii unei taxe asupra bancilor, o alta propunere inaintata de Andrzej Duda inaintea castigarii alegerilor prezidentiale de duminica, guvernatorul Marek Belka a apreciat ca aceasta ar trebui sa se bazeze mai degraba pe pasivele si nu pe activele institutiilor bancare. ”Atunci cand vine vorba de taxe pe banci exista diferite idei, insa o taxare a activelor bancilor este o idee neinspirata din cauza ca descurajeaza bancile sa acorde credite si noi vrem exact opusul. In schimb, ar trebui sa ne gandim la taxarea pasivelor bancilor si a celor care nu sunt garantate de stat, deci nu depozitele ci alte pasive”, a spus Belka.

La randul sau, Asociatia Bancilor din Polonia a anuntat ca va prezenta mai multe masuri pentru a veni in sprijinul celor care au credite in franci elvetieni, dar a subliniat ca nu este de acord cu conversia acestora la cursul istoric, pentru ca bancile si economia ar fi afectate.

Anterior, Autoritatea de Supraveghere Financiara din Polonia (KNF) a estimat ca o conversie in zloti a creditelor in franci la cursul istoric ar costa aproximativ 25 de miliarde de zloti (6,6 miliarde de dolari).


Distribuie articolul
Alte articole

Cat este gradul maxim de indatorare la credite din 2019?

Cat este gradul maxim de indatorare la credite din 2019?

Anul 2019 vine cu reguli noi privind creditarea populatiei. Gradul maxim de indatorare pentru un credit in lei este plafonat la 40% din venitul net, indiferent de destinatie, iar pentru un imprumut in valuta la 20%. In cazul in care solicitantul ia un credit pentru prima sa locuinta, banca poate merge cu gradul de indatorare pana la 45%.

Citeste mai mult
Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa?

Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa?

A detine o locuinta in proprietate in Romania este mai mult decat o traditie, este aproape o obsesie. De aceea, fiecare dintre noi ajunge, mai devreme sau mai tarziu in acel punct: trebuie sa imi cumpar casa mea! Dar cum afli care este cel mai bun moment sa cumperi pentru a obtine un pret bun?

Citeste mai mult

Ce este ROBOR si cum iti afecteaza rata la banca?

Ai un credit in lei la banca si, din cand in cand, constati ca rata ta creste sau scade? Inseamna ca ai un credit cu dobanda variabila in functie de evolutia indicelui ROBOR. Ce este acest indice, cum se calculeaza, unde il poti gasi si, mai ales, cum iti influenteaza rata la banca?

Citeste mai mult
Locuintele romanilor, tot mai deteriorate. Cati apeleaza la un credit pentru renovare?

Locuintele romanilor, tot mai deteriorate. Cati apeleaza la un credit pentru renovare?

Intentia romanilor de a lua un credit pentru cumpararea sau renovarea locuintei este in scadere in ultimii ani. Doar 24% dintre participantii la un studiu spun acum ca ar accesa un astfel de imprumut, in scadere de la 37% in urma cu 3 ani. Care sunt motivele? Cresterea veniturilor, dar si a incertitudinilor economice!

Citeste mai mult