Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Bancile poloneze, presate cu conversia creditelor in franci


Bancile poloneze trebuie sa se pregateasca sa renunte la dividende pentru a sustine conversia in zloti a creditelor ipotecare in franci elvetieni, a declarat guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka. El sustine, insa, ca o conversie la cursul de schimb istoric ar fi o varianta costisitoare pentru toti contribuabilii.


”Bancile trebuie sa stie ca presiunile pentru conversie vor exista tot timpul si vor creste, astfel ca trebuie sa se pregateasca din punct de vedere al capitalului prin neplata dividendelor si acoperirea costurilor”, a declarat Marek Belka, citat de Reuters.

Conversia la cursul istoric de schimb este o idee vehiculata si de noul presedinte polonez, Andrzej Duda. Insa guvernatorul Belka a apreciat ca aceasta este posibila, dar ar presupune ”costuri imense” pentru contribuabili. ”Daca ar fi sa convertim creditele ipotecare in franci la cursul istoric, atunci bancile care nu au actionari straini vor avea dificultati si vom fi nevoiti sa contribuim noi”, a spus guvernatorul bancii centrale a Poloniei.

Referindu-se la posibilitatea introducerii unei taxe asupra bancilor, o alta propunere inaintata de Andrzej Duda inaintea castigarii alegerilor prezidentiale de duminica, guvernatorul Marek Belka a apreciat ca aceasta ar trebui sa se bazeze mai degraba pe pasivele si nu pe activele institutiilor bancare. ”Atunci cand vine vorba de taxe pe banci exista diferite idei, insa o taxare a activelor bancilor este o idee neinspirata din cauza ca descurajeaza bancile sa acorde credite si noi vrem exact opusul. In schimb, ar trebui sa ne gandim la taxarea pasivelor bancilor si a celor care nu sunt garantate de stat, deci nu depozitele ci alte pasive”, a spus Belka.

La randul sau, Asociatia Bancilor din Polonia a anuntat ca va prezenta mai multe masuri pentru a veni in sprijinul celor care au credite in franci elvetieni, dar a subliniat ca nu este de acord cu conversia acestora la cursul istoric, pentru ca bancile si economia ar fi afectate.

Anterior, Autoritatea de Supraveghere Financiara din Polonia (KNF) a estimat ca o conversie in zloti a creditelor in franci la cursul istoric ar costa aproximativ 25 de miliarde de zloti (6,6 miliarde de dolari).


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus