Bancile poloneze, presate cu conversia creditelor in franci

Bancile poloneze trebuie sa se pregateasca sa renunte la dividende pentru a sustine conversia in zloti a creditelor ipotecare in franci elvetieni, a declarat guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka. El sustine, insa, ca o conversie la cursul de schimb istoric ar fi o varianta costisitoare pentru toti contribuabilii.

”Bancile trebuie sa stie ca presiunile pentru conversie vor exista tot timpul si vor creste, astfel ca trebuie sa se pregateasca din punct de vedere al capitalului prin neplata dividendelor si acoperirea costurilor”, a declarat Marek Belka, citat de Reuters.

Conversia la cursul istoric de schimb este o idee vehiculata si de noul presedinte polonez, Andrzej Duda. Insa guvernatorul Belka a apreciat ca aceasta este posibila, dar ar presupune ”costuri imense” pentru contribuabili. ”Daca ar fi sa convertim creditele ipotecare in franci la cursul istoric, atunci bancile care nu au actionari straini vor avea dificultati si vom fi nevoiti sa contribuim noi”, a spus guvernatorul bancii centrale a Poloniei.

Referindu-se la posibilitatea introducerii unei taxe asupra bancilor, o alta propunere inaintata de Andrzej Duda inaintea castigarii alegerilor prezidentiale de duminica, guvernatorul Marek Belka a apreciat ca aceasta ar trebui sa se bazeze mai degraba pe pasivele si nu pe activele institutiilor bancare. ”Atunci cand vine vorba de taxe pe banci exista diferite idei, insa o taxare a activelor bancilor este o idee neinspirata din cauza ca descurajeaza bancile sa acorde credite si noi vrem exact opusul. In schimb, ar trebui sa ne gandim la taxarea pasivelor bancilor si a celor care nu sunt garantate de stat, deci nu depozitele ci alte pasive”, a spus Belka.

La randul sau, Asociatia Bancilor din Polonia a anuntat ca va prezenta mai multe masuri pentru a veni in sprijinul celor care au credite in franci elvetieni, dar a subliniat ca nu este de acord cu conversia acestora la cursul istoric, pentru ca bancile si economia ar fi afectate.

Anterior, Autoritatea de Supraveghere Financiara din Polonia (KNF) a estimat ca o conversie in zloti a creditelor in franci la cursul istoric ar costa aproximativ 25 de miliarde de zloti (6,6 miliarde de dolari).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus