Bancile nu au reusit sa sustina o ieftinire a creditelor in 2012

Tendinta de scadere a costurilor aferente creditelor destinate populatiei nu s-a mentinut decat pana spre jumatatea anului trecut. La finalul lui 2012, dobanzile s-au reintors pe crestere.


Anul 2012 a inceput sub auspicii bune si o parte din banci au redus aproape constant costurile aferente creditelor destinate populatiei, atat in cazul variantei in lei cat si in euro.

Astfel, conform datelor Conso.ro, nivelul mediul al Dobanzii Anuale Efective (DAE) in cazul creditelor imobiliare a scazut de la 11,1% pana la 10,1% in numai 3 luni.

La creditele imobiliare in euro, scaderea a fost mai lenta si abia in luna septembrie, DAE mediu scazuse cu 1 procent, de la 7,8% la 6,7%.

Finalul anului a reintors situatia aproape de punctul de plecare iar costurile au revenit la 11% la lei si 7% la euro.

O evolutie similara s-a intalnit si la creditele de consum. DAE mediu in cazul creditelor de nevoi personale in lei scazuse in vara la 17,8%, de la 20,1% la inceputul anului. In prezent, costurile au revenit pe crestere si au atins un nivel mediu de 18,4%.

Pe langa o scadere a dobanzilor si comisioanelor care pare sa fie limitata, bancile si-au restrans si oferta de credite. Astfel, creditele in euro au fost eliminate oficial din portofoliul de produse de BCR si ING Bank, in timp ce restul bancilor au adoptat o politica mai restrictiva de acordare a acestora, parte impusa de noi regulamente BNR.

La aceasta restrictivitate se adauga si stagnarea politicii monetare adoptate de BNR. Astfel, dobanda de politica monetara a fost redusa doar marginal, fiind mentinuta din luna martie la nivelul de 5,25%.
 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus