Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

ANPC promite controale la toate bancile care au dat credite in CHF


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va controla toate bancile care au acordat credite in franci elvetieni (CHF), a anuntat presedintele institutiei, Bogdan Pandelica, prezent in Comisia Economica din Senat. Autoritatea a amendat, deja, Raiffeisen Bank pentru practici incorecte in acordarea unor astfel de imprumuturi.


Presedintele ANPC a mai declarat, in cadrul audierilor din Comisia Economica a Senatului, ca institutia va finaliza un ordin de incetare a practicilor comerciale incorecte constatate la Raiffeisen Bank in privinta majorarii dobanzilor la creditele in franci elvetieni, iar efectul ar trebui sa fie revenirea la dobanda din primul an de creditare.

Totodata, Pandelica sustine ca din contractele de credit in CHF ale Raiffeisen Bank va trebui sa fie eliminate clauzele care presupun aplicarea acestor practici, respectivele contracte urmand sa revina la forma initiala, iar banca sa emita un nou grafic de rambursare.

"ANPC a constatat ca Raiffeisen nu doar ca nu a informat clientii cu privire la riscurile creditelor in CHF, ci, mai mult decat atat, a prezentat produsul ca fiind unul sigur, stabil, cu o dobanda mica. Controlul trebuie extins la toate bancile care au dat credite in CHF, pentru ca toate cele opt banci au mers pe acelasi scenariu", a declarat si senatorul Daniel Zamfir.

Totodata, Zamfir a solicitat presedintelui ANPC sa emita rapid ordinul de eliminare a practicilor inselatoare constatate la Raiffeissen Bank. “E bine de stiut ca odata emis ordinul, banca va fi obligata sa elimine din contracte clauzele abuzive identificate de ANPC”, a mentionat Zamfir.

Cate reclamatii primeste ANPC de la clientii nemultumiti de banci?

Potrivit ANPC, Raiffeisen a prezentat un produs cu o dobanda favorabila, pe care apoi a crescut-o de la 4,9% la 5,9%.

Autoritatea considera ca banca a prezentat produsul ca fiind unul sigur, stabil, cu o dobanda mica, iar neinformarea corecta a consumatorilor i-a determinat pe acestia sa ia o hotarare pe care altfel nu ar fi luat-o.

Pe de alta parte, presedintele ANPC a declarat recent ca Autoritatea primeste zilnic in jur de 40-50 de sesizari de la consumatori nemultumiti de relatia cu institutiile financiar-bancare si nebancare.

Astfel, intr-un an si jumatate s-au adunat 16.000 de reclamatii, potrivit lui Bogdan Pandelica. Potrivit acestuia, avand in vedere situatia, bancile au fost obligate sa le asigure clientilor toate informatiile necesare in vederea accesarii in cunostinta de cauza a unui credit.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei
ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei

Indicele ROBOR, cu care romanii cu credite la banca abia se familiarizasera, va fi inlocuit, de luna viitoare, cu unul nou. Astfel, imprumuturile in lei cu dobanda variabila contractate dupa 2 mai 2019, vor avea formula de calcul a dobanzii usor modificata. Practic, va fi compusa tot din indice plus marja, dar indicele va fi calculat diferit!

2 Aprilie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus