Taranii pot obtine credite de pana la 50.000 euro

Asociatiile familiale, micii intreprizatori de la tara, pastorii si cultivatorii vor avea acces la finantare din fonduri austriece prin intermediul Good.bee Credit, o  companie nebancara pusa la punct de Erste Foundation si Centrul pentru Dezvoltare Economica.  Scopul acesteia este sa contribuie la finantarea mediului rural.

Good.bee Credit este prima companie de microcreditare pe care Erste Foundation, actionar majoritar al grupului Erste, a lansat-o in Europa Centrala si de Est.

Pentru noua companie, Erste Foundation a ales sa mearga pe cai batatorite si a incheiat un parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare Economica (CDE), organizatie non-guvernamentala care se ocupa cu finantarea micilor intreprinzatori romani.

In urma fuziunii, s-a creat o noua institutie financiara nebancara (IFN) care va putea avea acces la fondurile Fundatiei Erste. “Banii pe care ii primim in urma calitatii de actionar al grupului Erste dorim sa ii oferim inapoi celor care au nevoie de ajutor, in pietele in  care suntem prezenti”, a precizat Boris Marte, membru in consiliul de administratie al Fundatiei Erste.

CDE are o experienta de peste 10 ani in acordarea de microcredite in zonele defavorizate din Romania, dispune de 10 sedii locale si are la activ un portofoliu de 4.500 de clienti, care ar putea fi transferati catre noua companie in cazul in care si-ar mai dori un microcredit.

Alaturi de cei doi parteneri s-a alaturat si BCR, care va facilita transferul de fonduri din Austria catre sucursala Good.bee Credit din Romania, dar va oferi si finantare suplimentara in vederea acordarii de microcredite, atunci cand este necesar.

“A fost greu de explicat unui grup ca BCR conceptul de incluziune sociala si faptul ca exista si alte lucruri in afara de partea comerciala, dar in final am reusit”, a mai precizat Boris Marte, referindu-se la parteneriatul incheiat.

Microcredite direct de la piata

Creditele acordate de Good.bee sunt destinate micilor intreprinzatori din mediul rural sau orase mici, in special celor implicati in activitati agricole, care au nevoie de finantare pentru dezvoltarea afacerii, dar nu au acces la credite bancare clasice.

Personalul Good.bee Credit isi va desfasura activitatea in cadrul comunitatii, fiind prezent inclusiv in piete si magazine, asistand clientii direct la locul lor de activitate.

Suma maxima ce va putea fi obtinuta este de 50.000 euro sau echivalentul in lei, pe cel mult 5 ani.  Sumele vor putea fi utilizate numai pentru investitii sau pentru finantarea capitalului de lucru, inclusiv in vederea co-finantarii fondurilor europene primite pentru diverse proiecte.

Costul creditelor

“Creditele vor fi acordate la dobanda pietei.  Principalul avantaj este ca vom servi clienti care nu sunt eligibili pentru a obtine un imprumut de la banca”, a precizat Anca Ciobanu, directorul general al noii companii.

Costul mediu al unui credit acordat in lei va fi reprezentat de un comision de 14%-16%, platit de la acordare. Unul din primii clienti Good.bee din Cozia

“Vom realiza si o analiza de senzitivitate a solicitantilor care doresc credite in euro. Cine nu trece, poate lua numai credite in lei”, a mai mentionat Ciobanu. 

Pana la finalul lui 2010, Good.bee Credit isi propune sa acorde credite in valoare de 15 milioane euro, in special antreprenorilor de la tara.  Nu vor fi acordate credite pentru lansarea unei noi afaceri, cu exceptia cazurilor cand noua activitate este demarata de un client vechi al CDE.

Pe viitor, Erste Foundation si-a propus sa dezvolte gama de produse oferite clientilor micro prin inserarea de asigurari, pensii, depozite. “Avem o discutie cu Vienna Insurance Group si speram sa punem la punct si un produs de microasigurare”, a precizat Boris Marte.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus