Companiile romanesti: mai indatorate, dar mai optimiste

IMM-urile romanesti sunt printre cele mai optimiste din Europa Centrala si de Est, conform unui studiu IMAS, comandat de Erste Bank. Aproape o treime din companii spun ca actuala criza nu a avut o influenta negativa asupra activitatii lor. Paradoxal, tot in Romania se regaseste si cel mai mare procent de companii cu credite la banci.
 
Chiar daca in ultima perioada se vorbeste de falimente, dizolvari de companii si cresterea puternica a somajului, doar 21% din IMM-urile romanesti considera ca actuala criza a avut o influenta puternic negativa asupra activitatii si 42% au resimtit o influenta oarecum negativa, conform unui sondaj IMAS Viena.
 
Dintre companiile chestionate, 16% nu au resimtit criza deloc iar un procent de 15% considera ca venirea crizei a adus cu sine o influenta pozitiva si puternic pozitiva asupra afacerilor.
 
Antreprenorii romani se pozitioneaza de departe printre cei mai optimisti din regiune. Doar sarbii si austriecii mai vad o influenta pozitiva a crizei asupra afacerilor, in proportie de 8%, respectiv 6%. Cei mai pesimisti sunt ucrainienii, ungurii si cehii.
 

Cei mai fericiti sunt cei cu credite la banci

 
Firmele care considera ca suporta cel mai bine criza sunt prezente in tarile unde produsele bancare de creditare au avut si cel mai mare succes.
 
In Romania, 84% din companiile chestionate au in derulare un anumit tip de produs de creditare, contractat de la o banca comerciala. In Austria, procentul este de 76%, iar in Serbia de 65%.
 
Topul antreprenorilor pesimisti se suprapune insa cu tarile in care companiile au preferat sa se tina deoparte de finantarea de la banca. Astfel, in Cehia si Ungaria, doar 56% din companii au un credit in derulare.
 
“Trebuie sa ne gandim ca optimismul i-a facut pe antreprenori sa aiba incredere in perspective si sa solicite un imprumut bancar. Cei pesimisti au preferat sa nu se indatoreze”, au comentat acest aspect reprezentantii BCR.
 
Studiul IMAS a fost realizat in perioada februarie-martie 2009, in tarile in care grupul Erste este prezent, pe un esantion total de peste 15.000 de companii. In Romania, au fost chestionate la nivel national 550 de intreprinderi cu cifra de afaceri cuprinsa intre 1 si 8 milioane euro si peste 150 de firme cu cifre de afaceri intre 8 si 50 milioane.
 

Bancile si nu clientii vor face de acum regulile

 
Segmentul de clienti reprezentant de intreprinderile mici si mijlocii este atractiv pentru orice banca din regiunea Europei Centrale si de Est. Potentialul este inca urias comparativ cu situatia existenta in tarile dezvoltate din vest.
 
In Europa de Est la fiecare 1.000 de locuitori exista 36,2 IMM-uri, in timp ce in Europa Occidentala numarul acestora se ridica la 45,3, conform unui raport realizat de EFMA, ZEB si Erste Group. Media in Romania este si mai mica, de aproximativ 20 de intreprinderi mici si mijlocii la 1.000 de locuitori.
 
Totusi, atat bancile cat si analisti sunt de acord ca vremea activitatii bancare bazate doar pe creditare este de domeniul trecutului.
 
Viitorul apartine calitatii serviciilor si nu cantitatii de produse vandute. In acest sens, clientii deja existenti, cu istoric de plata bun, vor fi privilegiati de catre banci in detrimentul celor noi. Iar principiul activitatii se va baza pe alegerea clientilor de catre banci, si nu neaparat invers.
 
“IMM-urile se plang ca bancile nu le mai sustin. Eu am insa o alta parere: bancile vor sustine prin finantare numai acele companii care au o perspectiva buna, pe baza unei strategii mult mai eficiente de management al riscului”, a precizat Helge Boschenbroker, director in cadrul companiei de consultanta financiara ZEB.
 
Acesta crede ca sectorul IMM-urilor nu va fi niciodata lipsit in totalitate de finantare, dand in acest sens exemplul tarilor din Vest si al Rusiei, unde statul a intervenit in momentul in care bancile au refuzat sa crediteze pana si companiile cu situatie buna.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus