Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Bancile se intrec in lansarea de produse pentru micile afaceri


In paralel cu segmentul de retail, bancile incep sa priveasca mai serios sectorul IMM, lansand tot mai multe produse pentru finantarea acestei zone. Miza este momentul aderarii Romaniei la UE si fondurile europene ce vor veni dupa aceea. Mai nou, unele banci se implica si in consilierea si pregatirea IMM pentru accesarea acestor fonduri.


Produsele lansate in ultima vreme isi propun sa acopere toate nevoile de finantare ale unui IMM. Daca pana de curand finantarea start-up-urilor era greu de realizat, acum incep sa apara solutii si pentru aceasta etapa a dezvoltarii unui intreprinderi.

BRD a lansat gama de produse ?Ristretto IMM? (Concentrat pentru IMM-uri), care contine si pachetul ?Go?. Acesta cuprinde credite de investitii sau pentru finantarea activitatilor curente si poate fi accesat de IMM infiintate de mai putin de un an. Banca acorda pana la 75.000 de lei pentru investitii pentru o perioada de 5 ani. Pentru finantarea activitatilor curente se pot obtine 35.000 lei pentru 12 luni, cu posibilitate de prelungire la scadenta. Acordarea creditului se face in 15 minute, fara a se solicita garantii materiale.

Cele mai multe produse lansate recent de banci finanteaza capitalul de lucru si proiectele de dezvoltare ale IMM. In gama de produse ?Ristretto IMM? de la BRD se afla si pachetul ?Master?, care cuprinde o linie de credit, un credit pe card, un credit pentru dezvoltare si un credit de investitii. In functie de produsul ales, se pot obtine imprumuturi de pana la 75.000 lei, pe o perioada de maxim 5 ani.

Si intreprinderile mijlocii au acces la finantari mai substantiale si beneficiaza de o simplificare a procedurilor de obtinere a creditelor. La Bancpost, intreprinderile mijlocii au la dispozitie doua vaiante de finantare. E vorba de o linie de credit revolving si un credit pentru capital circulant. Suma maxima care poate fi imprumutata este de pana la 20% din cifra de afaceri inregistrata de companie in anul anterior. Creditele se acorda in lei pe o perioada de cel mult 12 luni, cu posibilitate de reinnoire. Bancpost a modificat perioada de aprobare a imprumuturilor, care s-a scurtat la o saptamana, din momentul depunerii documentatiei complete.

Pentru intreprinderile mijlocii, BRD a lansat gama de produse ?Simplis?, care reuneste credite pe termen scurt, credite de investitii si facilitati de creditare pe termen mediu, ce pot fi garantate prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. Finantarea prin aceasta gama de produse ajunge pana la 400.000 lei.

Produse pentru sprijinirea IMM va lansa curand si Eximbank. Institutia pregateste doua noi produse. Microgarantia va facilita accesul la finantare, completand garantiile proprii pana la nivelul solicitat de bancile comerciale pentru obtinerea creditelor. Produsul se adreseaza IMM care desfasoara proiecte ce se incadreaza in domenii ce privesc infrastructura, dezvoltarea regionala, cercetarea-dezvoltarea, ocuparea fortei de munca, proiectele de mediu etc.
Cel de-al doilea produs, compensatia de dobanda, se acorda pentru acoperirea unei parti din dobanda platita de IMM la creditele contractate in lei de la banci.

Bancile sunt ingrijorate de lacunele pe care multe IMM le au in privinta realizarii de proiecte capabile sa atraga finantare de la UE. CEC a semnat recent un acord cu Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, prin care banca va acorda consultanta pentru accesarea programelor de finantare derulate si va informa IMM despre reglementarile din domeniul finantarii, prin organizarea de seminarii, conferinte sau forumuri impreuna cu CNIPMMR.

Pentru a sprijini iesirea IMM pe pietele internationale, Eximbank a inceput o colaborare cu mai multe banci pentru stimularea exporturilor. IMM care produc pentru export vor beneficia din partea Eximbank de garantii, in numele si contul statului, pentru creditele contractate de la anumite banci. Pentru inceput Eximbank colaboreaza doar cu BRD.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Firmele, tot mai putin interesate de creditul bancar

Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.

20 Iulie 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus