Bancile se intrec in lansarea de produse pentru micile afaceri

In paralel cu segmentul de retail, bancile incep sa priveasca mai serios sectorul IMM, lansand tot mai multe produse pentru finantarea acestei zone. Miza este momentul aderarii Romaniei la UE si fondurile europene ce vor veni dupa aceea. Mai nou, unele banci se implica si in consilierea si pregatirea IMM pentru accesarea acestor fonduri.

Produsele lansate in ultima vreme isi propun sa acopere toate nevoile de finantare ale unui IMM. Daca pana de curand finantarea start-up-urilor era greu de realizat, acum incep sa apara solutii si pentru aceasta etapa a dezvoltarii unui intreprinderi.

BRD a lansat gama de produse ?Ristretto IMM? (Concentrat pentru IMM-uri), care contine si pachetul ?Go?. Acesta cuprinde credite de investitii sau pentru finantarea activitatilor curente si poate fi accesat de IMM infiintate de mai putin de un an. Banca acorda pana la 75.000 de lei pentru investitii pentru o perioada de 5 ani. Pentru finantarea activitatilor curente se pot obtine 35.000 lei pentru 12 luni, cu posibilitate de prelungire la scadenta. Acordarea creditului se face in 15 minute, fara a se solicita garantii materiale.

Cele mai multe produse lansate recent de banci finanteaza capitalul de lucru si proiectele de dezvoltare ale IMM. In gama de produse ?Ristretto IMM? de la BRD se afla si pachetul ?Master?, care cuprinde o linie de credit, un credit pe card, un credit pentru dezvoltare si un credit de investitii. In functie de produsul ales, se pot obtine imprumuturi de pana la 75.000 lei, pe o perioada de maxim 5 ani.

Si intreprinderile mijlocii au acces la finantari mai substantiale si beneficiaza de o simplificare a procedurilor de obtinere a creditelor. La Bancpost, intreprinderile mijlocii au la dispozitie doua vaiante de finantare. E vorba de o linie de credit revolving si un credit pentru capital circulant. Suma maxima care poate fi imprumutata este de pana la 20% din cifra de afaceri inregistrata de companie in anul anterior. Creditele se acorda in lei pe o perioada de cel mult 12 luni, cu posibilitate de reinnoire. Bancpost a modificat perioada de aprobare a imprumuturilor, care s-a scurtat la o saptamana, din momentul depunerii documentatiei complete.

Pentru intreprinderile mijlocii, BRD a lansat gama de produse ?Simplis?, care reuneste credite pe termen scurt, credite de investitii si facilitati de creditare pe termen mediu, ce pot fi garantate prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. Finantarea prin aceasta gama de produse ajunge pana la 400.000 lei.

Produse pentru sprijinirea IMM va lansa curand si Eximbank. Institutia pregateste doua noi produse. Microgarantia va facilita accesul la finantare, completand garantiile proprii pana la nivelul solicitat de bancile comerciale pentru obtinerea creditelor. Produsul se adreseaza IMM care desfasoara proiecte ce se incadreaza in domenii ce privesc infrastructura, dezvoltarea regionala, cercetarea-dezvoltarea, ocuparea fortei de munca, proiectele de mediu etc.
Cel de-al doilea produs, compensatia de dobanda, se acorda pentru acoperirea unei parti din dobanda platita de IMM la creditele contractate in lei de la banci.

Bancile sunt ingrijorate de lacunele pe care multe IMM le au in privinta realizarii de proiecte capabile sa atraga finantare de la UE. CEC a semnat recent un acord cu Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, prin care banca va acorda consultanta pentru accesarea programelor de finantare derulate si va informa IMM despre reglementarile din domeniul finantarii, prin organizarea de seminarii, conferinte sau forumuri impreuna cu CNIPMMR.

Pentru a sprijini iesirea IMM pe pietele internationale, Eximbank a inceput o colaborare cu mai multe banci pentru stimularea exporturilor. IMM care produc pentru export vor beneficia din partea Eximbank de garantii, in numele si contul statului, pentru creditele contractate de la anumite banci. Pentru inceput Eximbank colaboreaza doar cu BRD.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus