top banner

Bancile se intrec in lansarea de produse pentru micile afaceri

05 Iunie 2006 | Autor: Bogdan Barligea

In paralel cu segmentul de retail, bancile incep sa priveasca mai serios sectorul IMM, lansand tot mai multe produse pentru finantarea acestei zone. Miza este momentul aderarii Romaniei la UE si fondurile europene ce vor veni dupa aceea. Mai nou, unele banci se implica si in consilierea si pregatirea IMM pentru accesarea acestor fonduri.
Produsele lansate in ultima vreme isi propun sa acopere toate nevoile de finantare ale unui IMM. Daca pana de curand finantarea start-up-urilor era greu de realizat, acum incep sa apara solutii si pentru aceasta etapa a dezvoltarii unui intreprinderi.
BRD a lansat gama de produse ?Ristretto IMM? (Concentrat pentru IMM-uri), care contine si pachetul ?Go?. Acesta cuprinde credite de investitii sau pentru finantarea activitatilor curente si poate fi accesat de IMM infiintate de mai putin de un an. Banca acorda pana la 75.000 de lei pentru investitii pentru o perioada de 5 ani. Pentru finantarea activitatilor curente se pot obtine 35.000 lei pentru 12 luni, cu posibilitate de prelungire la scadenta. Acordarea creditului se face in 15 minute, fara a se solicita garantii materiale.
Cele mai multe produse lansate recent de banci finanteaza capitalul de lucru si proiectele de dezvoltare ale IMM. In gama de produse ?Ristretto IMM? de la BRD se afla si pachetul ?Master?, care cuprinde o linie de credit, un credit pe card, un credit pentru dezvoltare si un credit de investitii. In functie de produsul ales, se pot obtine imprumuturi de pana la 75.000 lei, pe o perioada de maxim 5 ani.
Si intreprinderile mijlocii au acces la finantari mai substantiale si beneficiaza de o simplificare a procedurilor de obtinere a creditelor. La Bancpost, intreprinderile mijlocii au la dispozitie doua vaiante de finantare. E vorba de o linie de credit revolving si un credit pentru capital circulant. Suma maxima care poate fi imprumutata este de pana la 20% din cifra de afaceri inregistrata de companie in anul anterior. Creditele se acorda in lei pe o perioada de cel mult 12 luni, cu posibilitate de reinnoire. Bancpost a modificat perioada de aprobare a imprumuturilor, care s-a scurtat la o saptamana, din momentul depunerii documentatiei complete.
Pentru intreprinderile mijlocii, BRD a lansat gama de produse ?Simplis?, care reuneste credite pe termen scurt, credite de investitii si facilitati de creditare pe termen mediu, ce pot fi garantate prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. Finantarea prin aceasta gama de produse ajunge pana la 400.000 lei.
Produse pentru sprijinirea IMM va lansa curand si Eximbank. Institutia pregateste doua noi produse. Microgarantia va facilita accesul la finantare, completand garantiile proprii pana la nivelul solicitat de bancile comerciale pentru obtinerea creditelor. Produsul se adreseaza IMM care desfasoara proiecte ce se incadreaza in domenii ce privesc infrastructura, dezvoltarea regionala, cercetarea-dezvoltarea, ocuparea fortei de munca, proiectele de mediu etc.
Cel de-al doilea produs, compensatia de dobanda, se acorda pentru acoperirea unei parti din dobanda platita de IMM la creditele contractate in lei de la banci.
Bancile sunt ingrijorate de lacunele pe care multe IMM le au in privinta realizarii de proiecte capabile sa atraga finantare de la UE. CEC a semnat recent un acord cu Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, prin care banca va acorda consultanta pentru accesarea programelor de finantare derulate si va informa IMM despre reglementarile din domeniul finantarii, prin organizarea de seminarii, conferinte sau forumuri impreuna cu CNIPMMR.
Pentru a sprijini iesirea IMM pe pietele internationale, Eximbank a inceput o colaborare cu mai multe banci pentru stimularea exporturilor. IMM care produc pentru export vor beneficia din partea Eximbank de garantii, in numele si contul statului, pentru creditele contractate de la anumite banci. Pentru inceput Eximbank colaboreaza doar cu BRD.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul