top banner

Perioada de gratie – noul truc al creditelor mamut

18 Iulie 2007 | Autor: Alexandra Popa

Dupa ce in ultimul an, dobanda introductorie a fost principala metoda prin care bancile au reusit sa acorde clientilor imprumuturi mai mari, noua tendinta este oferirea de credite cu perioada de gratie indelungata sau chiar cu dobanda amanata.
 
Gradul maxim de indatorare este stabilit in functie de prima plata din scadentar achitata de client catre banca. In aceasta situatie, nivelul mic al gradului de indatorare impus de BNR prin Norma 10 a impins bancile la gasirea de modalitati alternative pentru a acorda credite cat mai mari clientilor cu venituri mici. Aceste metode au avut un succes atat de mare incat multe institutii de credit nici macar nu au depus spre aprobare la BNR dosarul cu noile norme de acordare a creditelor relaxate.
 
Mecanismul a fost introducerea imprumuturilor ipotecare cu dobanzi foarte mici, insa valabile doar pe unul sau doi ani. Acestea genereaza, chiar si in cazul unui credit de valoare mare, o rata lunara initiala mica ce se poate incadra fara probleme in limita de 35% din veniturile totale.
 
Conso a atras in repetate randuri atentia asupra riscurilor pe care le presupun aceste produse, in special ca urmare a cresterilor mari inregistrate de dobanda dupa perioada promotionala. In plus, institutiile de credit care folosesc aceasta tehnica pot fi catalogate uneori ca fiind lipsite de transparenta, in special in cazurile in care nu se mentioneaza deloc modul in care va varia rata dobanzii ulterior.
 
Metoda se perfectioneaza
 
In ultima vreme, insa, se observa lansarea pe piata a unui alt tip de produs ce prinde la public: creditele cu perioada de gratie, uneori chiar totala.
 
Perioada de gratie nu este un instrument nou folosit de banci. Optiunea a fost disponibila initial la creditele ipotecare destinate constructiei de imobile, unde acest lucru era justificat de scopul creditului. Suma contractata este trasa in mai multe transe iar costurile generate de constructie se intind pe o perioada mai lunga de timp. Astfel, clientilor li se ofera posibilitatea ca in aceasta perioada sa plateasca rate mai mici, formate doar din dobanda, pana la finalizarea lucrarilor.
 
Chiar daca in esenta sunt diferite, din punctul de vedere al clientului produsele cu perioada de gratie sunt asemnatoare celor cu dobanda introductorie. Rata lunara in primii ani este mica, ulterior aceasta ridicandu-se la o valoare simtitor majorata.
 
Insa ceea ce face ca produsele de creditare cu perioada de gratie sa fie privite in acelasi mod ca cele cu dobanda introductorie este modul de calcul al gradului de indatorare. Acesta este stabilit in functie de prima rata platita, fara sa tina cont de cresterile ulterioare ale acesteia, foarte usor de estimat.
 
Tendinta actuala: rate amanate
 
Iar, din aceasta primavara, piata din Romania a facut cunostinta cu un nou produs de acest tip: cel cu perioada de gratie totala, in care nu se plateste nici macar dobanda.
 
Prima banca care a introdus acest tip de credit a fost Piraeus Bank. Creditul pentru casa noua, cum a fost denumit, permite solicitantilor ca in primele 6 luni de la contractare sa nu plateasca nimic, iar in urmatorii trei ani sa beneficieze de perioada de gratie.
 
Recent, i s-a alaturat un alt prdus, creditul FullGrace de la Credit Europe Bank. Acesta este asemanator cu produsul Piraeus: in primele 6 luni de la contractare nu se plateste nimic iar in urmatoarele 42 de luni clientul beneficiaza de perioada de gratie.
Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum vor evolua dobanzile la credite pana la finalul anului?

Cum vor evolua dobanzile la credite pana la finalul anului?

Tranzactiile din piata interbancara din trimestrul al doilea, care vor da valoarea IRCC incepand din octombrie, arata cresterea indicelui peste 4%, iar ianuarie 2023 il poate gasi aproape de 6%.

04 Aug 2022 | Credite imobiliare
Amanarea ratelor bancare revine cu riscuri noi

Amanarea ratelor bancare revine cu riscuri noi

Autoritatile au adoptat o ordonanta de urgenta care prevede amanarea ratelor bancare intre 1 si 9 luni pentru creditele mai vechi de 30 aprilie 2022 pentru debitorii care au suferit o crestere de minim 25% a cheltuielilor medii lunare.

30 Iun 2022 | Credite imobiliare
Debitorii legati de Robor au cel mai mare risc de neplata

Debitorii legati de Robor au cel mai mare risc de neplata

Suprapunerea gradului mai mare de indatorare permis inainte de ianuarie 2019 peste algoritmul de calcul al dobanzii pentru debitorii care n-au migrat inca la IRCC poate genera neplaceri din cauza cresterii dobanzilor in piata bancara.

28 Iun 2022 | Credite imobiliare
Florin Dănescu, ARB: „În fața problemelor actuale din societate oamenii nu trebuie să fie pesimiști, ci precauți”

Florin Dănescu, ARB: „În fața problemelor actuale din societate oamenii nu trebuie să fie pesimiști, ci precauți”

Florin Dănescu - Președinte executiv Asociația Română a Băncilor, în dialog cu Septimiu Stoica - conciliator CSALB și Președinte al Bursei Române de Mărfuri și Irina Chițu – analist financiar.

21 Iun 2022 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul