Start-up sau stop-down?

Sunt intrebat frecvent in ultima vreme daca acum este un moment potrivit pentru un start-up si care ar putea fi niste directii interesante de a dezvolta noi afaceri in aceasta perioada.

Sincer, cred ca nu este deloc un moment bun pentru noi afaceri de tip start-up (adica acele afaceri dezvoltate de la zero de antreprenori), eventual cu foarte mici exceptii, in directii care nu necesita capital si care ar putea servi anumite necesitati specifice ale companiilor intr-o criza financiara (servicii pe recuperari de creante, servicii pe restructurarea costurilor, in general, sau pe resurse umane in particular si altele asemenea).

Si spun asta pentru ca in perioada urmatoare vor fi oricum foarte multe afaceri deja create in care se va putea investi usor, pentru ca multe au deja un afis mare pe ele unde scrie “for sale” (deoarece nu mai au cash si nu vor putea accesa finantari eficiente pentru dezvoltare sau macar pentru supravietuire), asa ca demararea de noi proiecte start-up, indiferent cat de interesante ar fi ideile si potentialul business-ului, ar prezenta, cred eu, un risc foarte mare in aceasta perioada.

Comparatia pe care as folosi-o ar fi alternativa unei persoane interesate de cumpararea unei case. Aceasta persoana are in general doua variante: sa cumpere o casa la cheie sau sa cumpere una in stadiul de proiect, iar intrebarea este pe care dintre cele doua o va prefera.

Intr-o situatie normala, multi cumparatori vad un avantaj in a cumpara o casa din stadiul de proiect: este mai ieftina (pentru ca prin commitment-ul sau financiar, cumparatorul sustine efectiv investitia constructorului) si este mai configurabila decat una deja terminata (poti sa compartimentezi cum vrei, sa structurezi si sa decorezi dupa propriul gust).

Cam acestea ar fi si avantajele unui start-up intr-o perioada economica normala: costa mai putin sa incepi un business decat sa cumperi unul existent, plus ca poti sa il structurezi dupa “gust”, nu trebuie sa il restructurezi de nevoie.

Dar la aceeasi intrebare, intr-o perioada de criza financiara ca cea de acum, raspunsul fara dubii este ca orice cumparator va alege “casa deja terminata”, din cel putin doua motive serioase: pe fondul crizei, o casa deja finalizata si nevanduta, mai ales daca a fost construita pe credit (aici e paralela cu o afacere deja existenta si eventual chiar bine “construita”, dar cu probleme financiare), inseamna un cost semnificativ, astfel ca pe o piata inghetata a tranzactiilor, vanzatorul va fi dispus sa ofere un discount semnificativ ca sa realizeze vanzarea (si se ajunge la situatia in care casele terminate sunt mai ieftine decat cele aflate doar in proiect); al doilea motiv este ca o casa in stadiul de proiect (aici apare paralela cu un start-up de business) s-ar putea sa nu fie niciodata terminata de constructor, din lipsa de finantare, faliment sau alte motive tipice in perioade de criza, in schimb cumparatorul va fi fost obligat sa achite deja un avans (adica sa inceapa sa investeasca, avand un risc semnificativ ca proiectul nu va fi realizat sau terminat).

Asa ca opinia mea e clara: acum nu e momentul potrivit pentru a porni o noua afacere.

Dar in cazul in care cineva porneste o asemenea afacere noua acum, poate chiar pe anumite nise de piata legate de oportunitatile pe care criza le ofera, cel mai important obstacol pe care trebuie sa il depaseasca un asemenea start-up este in opinia mea finantarea: finantarea bancara nu mai este disponibila in prezent pentru un start-up din cauza lipsei de lichiditate si a restrictionarii conditiilor de acces la credit pentru companii noi, leasing-ul are si el aceleasi restrictii si bariere in crestere fata de un business nou, investitori cu cash sunt putini, asa ca problema securizarii capitalului de start este critica (si aici nu ma refer doar la capitalul necesar in prima luna, ci in primul an sau poate chiar in primele 18 luni, pana cand afacerea ar putea sa se echilibreze pe cash-flow operational).

Vom vedea probabil in 2009 foarte multe falimente de mici companii tocmai din aceasta cauza, a optimismului antreprenorilor care au planificat la start-up ca vor ajunge la breakeven foarte rapid, dar si a lipsei de planificare financiara pe termen mai lung, pe ideea ca „bagam acum in start-up toti banii de care dispunem, iar daca vor mai fi necesari in viitor alti bani, ne gandim atunci la solutii”.

Din pacate, o companie este o masina nemiloasa care, pana cand poate produce bani pentru antreprenori, stie doar sa „toace” bani luna de luna, lucru pe care numai antreprenorii care au trecut prin aceasta experienta dura macar o data in viata, il inteleg cu adevarat.

Marius Ghenea este presedinte la PCfun.ro


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus