IMM-urile vor accesa mai greu fondurile europene


Decizia BNR de majorare a dobanzii de politica monetara nu va incetini ritmul de crestere doar in cazul creditelor acordate populatiei. Sectorul IMM va fi direct afectat, accesul la imprumuturi devenind mai dificil. Acest lucru va reduce capacitatea intreprinderilor de a obtine resurse pentru a cofinanta proiectele dezvoltate din fonduri europene.
 
Intr-un an in care ar trebui consumate sume importante din fondurile structurale alocate Romaniei de catre UE, pe diferite capitole de activitati, sursele proprii de finantare ale IMM-urilor si companiilor romanesti in general sunt tot mai scumpe. Acest lucru are ca efecte realizarea cu mari eforturi sau chiar nerealizarea proiectelor de investitii ce au ca principale scopuri cresterea productivitatii si sporirea calitatii produselor.
 
Unul dintre scopurile deciziei BNR de a aduce dobanda de politica monetara de la 7% la 10,25% in mai putin de 1 an a fost acela de a ”tine in frau inflatia” printr-o reducere a consumului bazat oricum, in mare masura, pe creditele cu aceasta destinatie.
 
Reactia sistemului bancar romanesc a fost una fireasca, si anume, concomitent cu cresterea costurilor la creditele de consum pentru populatie, inevitabil au crescut si costurile cu dobanda la creditele pentru persoane juridice.
 
Aceasta reactie vine, insa, la un moment nepotrivit pentru economia romaneasca, si anume intr-o perioada in care trebuie sa fie absorbite cat mai multe fonduri structurale.
 
Fondurile pot fi accesate, in cele mai multe cazuri, numai daca investitia beneficiaza de surse proprii care sunt reprezentate si de creditele bancare in procente semnificative. Astfel, majorarea costului de finantare si ingreunarea accesului intreprinderilor la imprumuturi va avea un efect negativ si asupra absorbtiei fondurilor structurale.
 
Criza internationala afecteaza si firmele romanesti
 
Nu in ultimul rand, pe fondul crizei de lichiditate la nivel mondial si a crahurilor inregistrate de anumite banci de prim rang, posibilitatea de a obtine un credit bancar este limitata, in ultima perioada, si de accentuarea prudentialitatii la nivelul bancilor comerciale
 
Astfel, imprumuturile pe termen lung destinate segmentului IMM si corporate devin din ce in ce mai greu accesibile.
 
Iar, daca pana in prezent riscurile luate in calcul la acordarea unui credit erau determinate in principal de prevederile Basel I si mai apoi Basel II, acum a aparut un nou pericol: cel al garantiilor, in special a celor de natura ipotecara.
 
Garantiile oferite de institutiile specializate ieftinesc creditul
 
Una dintre solutiile ce ar putea fi adoptate de companii pentru evitarea costurile mari ale finantarilor este contractarea de imprumuturi in valuta. Creditele in valuta au inca un cost redus dar, in contextul crizei de lichiditate, exista posibilitatea de crestere.
 
In aceste conditii, firmele care se indreapta spre credite in valuta vor trebui sa se protezeje impotriva riscurilor valutare prin operatiuni de tip hedging.
 
O alta solutie pentru obtinerea unei finantari mai accesibile este prezentarea unor garantii cat mai solide. Astfel, EximBank, FNGCIMM si alte fonduri de garantare a creditelor pentru IMM-uri acopera, prin produsele de garantare oferite, pana la 80% din sumele imprumutate.
 
Garantiile oferite de EximBank sunt in numele si contul statului, sunt irevocabile si neconditionate si de aceea prezinta o lichiditate imediata in caz de executare, iar bancile comerciale care accepta aceste garantii nu sunt nevoite sa inregistreze costuri cu provizioanele pentru partea din credit acoperita cu acest tip de garantie.
 
Lipsa provizionului atrage dupa sine scaderea costurilor suportate de banci si implicit, ar trebui sa duca la reducerea costurilor percepute clientului. Din pacate, in Romania, bancile inca prefera garantiile ipotecare, asumandu-si pe termen mediu si lung riscuri considerabile.
 
5 procente in minus la dobanda
 
IMM-urile au insa si posibilitatea de a beneficia de credite cu dobanda subventionata. Un astfel de produs este oferit in prezent de EximBank pentru IMM-urile care solicita finantare in vederea investitiilor in domenii prioritare.
 
Subventia consta in reducerea cu 5 puncte procentuale a dobanzii la lei oferite in piata de bancile comerciale iar imprumutul poate fi acordat ca si co-finantare, in completarea imprumuturilor obtinute prin credit bancar, sau independent de acestea.
 
Finantarea maxima ce poate fi acordata este de 1,5 milioane euro in echivalentul lei iar perioada de rambursare urca la 10 ani.
 
Spre exemplu, in cazul unui IMM, a carui indicatori de performanta financiara il califica la o dobanda de 13%/an pentru accesarea unui credit bancar, acesta poate beneficia de dobanda subventionata de la EXIMBANK, respectiv cu 8%/an, inca de la semnarea contractului.

 

Dr. Tudor Bohalteanu este vicepresedinte la EximBank.

 


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Firmele, tot mai putin interesate de creditul bancar

Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.

20 Iulie 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus