Provocarile accesarii fondurilor structurale

Fondurile structurale provenite de la Uniunea Europeana reprezinta o sursa importanta de sustinere a afacerilor pentru IMM. Insa un numar redus de mici intreprinzatori stiu care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurga pentru accesarea acestor fonduri. Si in numar mai redus sunt cei care constientizeaza provocarile cu care se vor confrunta.
 
Fondurile structurale sunt menite sa ajute dezvoltarea proiectelor de investitii viabile, prin intermediul carora sa se ajunga la cresteri de calitate si de productivitate. In felul acesta, cresterea consumului din productia interna va depasi cresterea importurilor, ceea ce va avea, pe termen mediu, efecte extrem de benefice asupra echilibrelor macroeconomice.
 
Etape de parcurs
 
La nivelul fiecarei afaceri insa, pentru a simti efectele benefice ale sustinerii europene, trebuie indepliniti doi pasi foarte importanti.
 
Trebuie ales un consultant care sa evalueze proiectul si compania pe principii de eficienta si este necesara asigurarea surselor proprii de finantare. Dovada existentei surselor proprii de finantare trebuie sa fie sustinuta inainte de a incheia contractul cu institutiile statului care aloca fondurile structurale.
 
Banii europeni nu vin insa imediat, ci doar dupa finalizarea etapelor investitionale stabilite prin contract. La finalul fiecarei etape, se fac deconturile pe tipuri de cheltuieli eligibile, conform cerintelor din ghidurile utilizatorilor de fonduri structurale.
 
In medie, fondurile structurale vor acoperi aproximativ 50% din cuantumul cheltuielilor eligibile efectuate la nivelul fiecarei etape a proiectului.
 
Resurse pentru cofinantare
 
Ce pot face aceia care nu dispun de bani suficienti? Chiar inainte de demararea studiului de fezabilitate este bine sa se colaboreze indeaproape cu o banca, care poate asigura o cota-parte importanta din sursele de finantare ale proiectului.
 
Anul 2008 a debutat cu cresterea dobanzii de referinta a BNR de la 8% la 9%. Acest fapt, coroborat cu o tendinta tot mai redusa de economisire a populatiei, a determinat o scumpire a surselor in lei ceea ce conduce la majorarea costurilor creditelor in lei.
 
Asadar, daca la un cost mediu de 9,5% pe an pentru atragerea de resurse se adauga si marja de risc specifica fiecarui client si marja de profit a bancii, se ajunge usor la un cost de 12% pe an sau chiar mai mult.
 
In aceste conditii, EximBank poate oferi un ajutor important clientilor din categoria IMM care vor sa-si asigure la costuri accesibile sursele proprii necesare pentru a fi eligibili in vederea accesarii fondurilor structurale europene.
 
Credite subventionate
 
In oferta EximBank, exista credite cu dobanda subventionata - 5 puncte procentuale din dobanda pietei, al caror plafon maxim il reprezinta echivalentul in lei a sumei de 1,5 milioane euro.
 
Cu alte cuvinte, in cazul unui client care din punct de vedere al indicatorilor economico-financiari ar fi eligibil pentru un credit pentru investitii la o dobanda a pietei de 12% pe an, acesta va putea accesa finantarea respectiva prin Eximbank cu o dobanda de 7% pe an.
 
Asta insa cu o conditie – si anume sa se respecte cu strictete schema de finantare detaliata prin contractul de credit si anexele acestuia.
 
Garantiile influenteaza costul creditului
 
O alta provocare a accesarii fondurilor structurale o constituie problema garantiilor. Pentru a obtine banii de la banca, trebuie sa ai cu ce sa garantezi. Si, in cele mai multe cazuri, la inceputul proiectului nu exista decat, cel mult, un teren.
 
Trebuie gasite alte garantii colaterale, care sa implice riscuri minime si costuri scazute pentru bancile comerciale. In plus, de calitatea garantiilor depinde intr-o proportie importanta si marja de risc stabilita pentru fiecare client in parte.
 
O posibila rezolvare a acestei probleme poate fi gasita apeland la garantiile oferite de EximBank. Banca poate acorda garantii aferente creditelor pentru investitii in domeniile prioritare (cercetare-dezvoltare, uitilitati de interes public, dezvoltare regionala, investitiile romanesti in strainatate, protectia mediului si ocuparea si formarea profesionala).
 
Avantajele acestor garantii, care pot acoperi maxim 80% din cuantumul creditului, se regasesc atat la clienti - prin costuri reduse si accesare rapida, cat si la bancile comerciale - prin costuri zero, intrucat angajamentele cu acest tip de colateral nu sunt provizionate, urmare a faptului ca garantiile Eximbank sunt irevocabile si neconditionate.
 
Tudor Bohalteanu este vicepresedinte la EximBank.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus