Fondurile europene sunt disponibile pe web

Un program european a construit o baza de date completa privind fondurile europene disponibile in Romania. Informatiile pot fi accesate online prin intermediul unui portal specializat, care ofera in acelasi timp si consultanta pentru a facilita accesul la programele de finantare si la subventii.
 
Pe 26 octombrie, s-a lansat oficial in Romania programul European Union Grants Advisor – EUGA, care are ca scop oferirea de informatii asupra fondurilor structurale disponibile si consultanta in obtinerea lor.
EUGA este disponibil in prezent in 23 de tari ale UE, iar acum si in Romania. Programul vizeaza in special intreprinderile mici si mijlocii, carora le usureaza accesul la fonduri structurale. Numarul firmelor care detin informatii corecte despre aceste surse de finantare este foarte redus, se arata intr-un raport al UE. Doar 45% din cele 20 milioane de IMM-uri din Europa aveau cunostinte despre fondurile structurale, iar numai 4% au candidat pentru finantare. Dintre aceastea din urma, numai un sfert, adica 1% din totalul IMM-urilor active pe piata, au primit finantari.
 
Pentru a creste gradul de informare al firmelor, programul EUGA a creat un portal web – www.resurseimm.ro - care ofera informatii detaliate asupra programelor de finantare disponibile in UE si despre finantatorii nationali si regionali din statele membre. In plus, prin intermediul portalului se poate obtine si consultanta pentru a apela la un anumit program. IMM-urile si reprezentantii din administratia publica dispun de o prima consultatie gratuita din partea unui expert in finantari. Acestia pot simplifica efortul depus pentru completarea candidaturii si implicarea acestora poate fi cruciala pentru acceptarea finantarii. Pentru a oferi acest serviciu, partenerii romani ai proiectului coopereaza cu expertii financiari ai agentiei de consultanta PNO Consultants.
 
Granturi disponibile
 
In total, exista patru mari domenii care pot beneficia de granturi din partea UE. Programele pentru dezvoltarea tehnologiei informatiilor si comunicatiilor, alaturi de investitiile in inovatie si cercetare- dezvoltare, pot beneficia fiecare de fonduri structurale in valoare de 2,147 miliarde euro.
 
Pe locul doi ca sume se afla investitiile in intreprinderi start-up, cu fonduri alocate de 250 milioane euro, iar programele privind crearea de locuri de munca si recrutarea insumeaza 25 milioane euro. Grantul acopera insa foarte rar mai mult de 50% din costul proiectului.
 
Aceste fonduri pot fi accesate de cooperative, organizatii non-profit, parteneriate, firme private si publice, organizatii din sectorul public sau comercianti individuali. Solicitantii sunt chiar incurajati sa ia in considerare implicarea in parteneriate, in special intre sectorul public si cel privat.
 
Programele se vor inmulti
 
Bulgaria a lansat EUGA tot in octombrie anul curent. Totusi, dupa cum se arata intr-un comunicat oficial, programul beneficiaza de mai multi parteneri decat Romania, inclusiv autoritati publice, printre care Camera de comert, Agentia de Stat privind Tehnologia Informatie si Comunicatiei, Ministerul Administratiei si Reformei, alaturi de banci precum DSK Bank (detinuta de OTP), Raifeisenbank si UniCredit Bulbank. La noi, parteneri sunt doar Microsoft Romania, Hewlett Packard si Banca Transilvania.
 
Potrivit informatiilor existente pe portalul EUGA, se observa diferente mari in ceea ce priveste numarul de granturi disponibile in fiecare tara. Astfel, in Romania, exista 28 de granturi, in Bulgaria 49, in Ungaria 26, in Polonia s-a ajuns la 311 granturi in timp ce in tarile vestice numarul acestora trece de 600 - 700.
 
Cadrul Strategic National de Referinta din Romania sugereaza, ca pana in 2013, fondurile alocate la nivel de tara vor atinge suma de 19,7 miliarde euro iar 15% dintre acestea vor fi directionate care sustinerea eforturilor de imbunatatire a competitivitatii pe termen lung in economie. Cea mai mare parte a fondurilor va fi insa disponibila pentru proiecte din domeniul inovatiei si tehnologiei, domeniu in care guvernul estimeaza o alocare directa de 330 milioane euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus