Un proiect susținut de
BCR

Strategia de pensionare: Episodul 4. Pensia privata facultativa (Pilonul III)

28 Iulie 2021 | Autor: Scoala de Bani

Strategia de pensionare: Episodul 4. Pensia privata facultativa (Pilonul III)
Dupa ce am estimat de cati bani avem nevoie pentru o batranete decenta si am enumerat posibilele mijloace de a ne suplimenta veniturile, printre care si pensia privata obligatorie, am ajuns la al 4-lea articol din seria dedicata strategiei de pensionare, si anume la cel dedicat pensiei private facultative, asa-numitul Pilon III (P3). Potrivit specialistilor BCR Pensii, este una din cele mai potrivite solutii pentru completarea pensiei de stat.

Ce este Pilonul III?

Pensia privata facultativa (P3) este o forma de economisire bazata pe contributia voluntara la un fond privat de pensii, pe o durata mai lunga de timp, astfel ca dupa incheierea  perioadei de cotizare sa incasam suma acumulata in contul de pensie facultativa cu scopul de a ne completa pensia de stat impreuna cu alte surse (Ex. Pilonul 2).

Cum functioneaza?

Pentru a deschide un cont de pensie privata facultativa, persoana interesata trebuie sa incheie un act de aderare la un fond de pensii P3 care activeaza in Romania. Dupa deschiderea contului de catre fondul ales, participantul (sau compania angajator) incepe sa cotizeze lunar in contul deschis pe numele lui. Lincepand cu varsta de 60 ani el are dreptul sa primeasca  suma acumulata in contul de pensie facultativa., in conditiile prevazute de lege.

Cui se adreseaza?

Sunt eligibile pentru P3 in Romania persoanele care obtin venituri de natura salariala sau din activitati independente in tara noastra sau in UE . 
De asemenea, orice companie din Romania, in calitate de angajator, poate contribui la pensia facultativa a  angajatilor sai, sub forma de beneficiu extra-salarial.

Cat si cum contribuim?

Plaja de contributie la un fond de pensii private este stabilita intre un nivel minim (stabilit de fiecare fond de pensii facultative) si unul maxim (15% din venitul brut lunar, nivel stabilit prin lege).

Plata efectiva a contributiei la fondul de pensii se face in general prin mijlocirea de catre angajator. Acesta retine contributia personala a angajatului din salariul sau lunar si impreuna cu contributia angajatorului (daca este cazul), plateste suma rezultata catre fondul de pensii Angajatul trebuie doar sa prezinte angajatorului o copie dupa actul de aderare.

Ce avantaje prezinta cotizarea la pensia P3?


Atat persoanele fizice, cat si PFA au avantaje fiscale la aplicarea impozitului pe venit in limita a 400 Eur/an.

Avantaje pentru angajati (pentru contributia din banii lor)

  Varianta cu pensie Pilon 3 retinuta din salariu si virata de angajator Varianta fara pensie Pilon III
Salariu inainte de impozitare 3.000 RON 3.000 RON
Contributie Pilon III* 160 RON 0 RON
Venit impozabil 2.840 RON 3.000 RON
Impozit pe venit 284 RON 300 RON
Venit net (salariul ramas dupa scaderea banilor economisiti in P3 si a impozitului pe venit) 2.556 RON 2.700 RON
Bani economisiti din impozite/luna 16 RON  
Bani economisiti din impozite/an 192 RON  

*valoare lunara a contributiei lunare in P3 ce corespunde valorii maxim deductibile de 400 EUR / an la un curs de 1 EUR = 4,85 RON, pentru fiecare angajat


Avantaje pentru companie (pentru contributia din bugetul acesteia)

Companiile care cotizeaza la P3 pentru angajati beneficiaza de deductibilitate fiscala integrala la calculul impozitului pe profit pentru suma cu care contribuie la pensiile angajatilor. 

Mai mult, contributia companiilor in limita a 400 Eur/an/angajat la aceste nu este inclusa in calculul de taxe  sociale ale angajatilor.

Exemplu de calcul comparativ intre o majorare salariala de 160 lei / luna versus. o contributie la P3 de 160 lei / luna/ angajat

  Salariu net initial Salariu initial + majorare cu 160 lei Salariu initial + P3 160 lei
TAXE ANGAJAT lei lei lei
Salariu Brut 5.128 5.401 5.128
Asigurari Sociale (CAS) - 25% 1.282 1.350 1.282
Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) - 10% 513 540 513
Deducere personala (DP) 0 0 0
Impozit pe venit (IV) - 10% 333 351 333
Salariu Net 3.000 3.160 3.000
TAXE ANGAJATOR lei lei lei
Contributie Asiguratorie pentru Munca (CAM) - 2,25% 115 122 115
Salariu Complet 5.243 5.523 5.243
CONTRIBUTIE ANGAJATOR PILON III 0 0 160
COST TOTAL 5.243 5.523 5.403
Diferenta cost fata de cel initial   280 160
Diferenta cost intre majorare salariala si P3   120  

* corespunde plafonului de €400/an/angajat la un curs de 1€ = 4,85 lei pentru care este valabil maximum de avantaj fiscal

Sursa: simulari succesive pe www.calculator-salarii.ro si prelucrari BCR Pensii

Un angajator care, in loc sa majoreze salariul cu 160 lei net, alege sa cotizeze pentru un angajat la P3, tot 160 lei / luna, plateste cu 120 lei/luna mai putin. Diferenta o reprezinta taxele sociale economisite.

Asadar, un angajator care cotizeaza in numele angajatului la P3 suma de €400/an (echivalent in lei), economiseste 1.440 lei / an (120 de lei/luna x 12 luni). 

La 100 de angajati, compania economiseste mai bine de 140.000 de lei pe an.


Ce se intampla cu banii?

Angajatul respectiv devine participant la fondul de pensii P3. Fondul de pensii P3 transforma banii contributorului in unitati de fond si ii investeste in conformitate cu normele ASF.


Cum intram in posesia banilor?

Mai bine zis: cand? Incepand cu varsta de 60 de ani putem intra in posesia banilor din =contul nostru de pensie P3. Avem optiunea de a primi toti banii o data sau in transe lunare de minim 500 lei, pe o perioada de maximum 5 ani. 

In caz de deces al participantului inainte de deschiderea dreptului la pensie privata banii din contul de pensie se mostenesc .In caz de invaliditate (de  gradul  I  sau  de  gradul  II  pentru  afectiuni  care afecteaza  ireversibil  capacitatea  de  munca) participantul primeste toti banii o data sau transe lunare de minim 500 lei  la cerere.


In ce sunt investiti banii?

Cea mai mare parte  in titluri de stat. Urmeaza ca pondere investiile in actiuni listate la bursa, apoi obligatiuni corporative  si alte instrumente (fonduri de investitii, Aur etc.). Structura investitionala a fiecarui fond este detaliata in prospectul acestuia publicat pe site-ul aferent fiecarui fond. .


Scopul investitiei 

Investitia intr-un fond de pensii private este pe termen lung. .

Toate fondurile P3 din Romania au obtinut, agregat si de la infiintare, randamente peste rata inflatiei (sursa  ASF Romania).


Putem pierde banii de la Pilonul III?

Toate fondurile de P3 sunt atent monitorizate de ASF.

In plus, sunt cateva fonduri care, similar Pilonului II, ofera anumite garantii privind suma minima care urmeaza a fi platita la indeplinirea conditiilor privind plata activului cuvenit)

In cazul acestor fonduri, suma minina este garantata   cu ajutorul provizionului tehnic constituit cat si prin Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private 


Putem muta banii de la un fond de pensii la altul?

Da. Daca, dintr-un motiv sau altul vrem sa alegem un alt fond de pensii facultative, putem face acest lucru. Daca la fondul prezent avem o vechime mai mica de 2 ani, transferul comporta o penalitate de transfer de maxim 5% din valoarea contului, iar restul sumei va fi transferata catre fondul ales. Daca vechimea este mai mare de 2 ani, transferul este gratuit.


Cum stim cati bani avem in cont?

Administratorul Fondului este obligat sa trimita anual fiecarui participant situatia contului sau – cate unitati de fond are si care este valoarea lor la finalul anului. Participantii pot opta sa primeasca scrisoarea de informare anuala si pe email.  


Cum alegem fondul de pensii?

In momentul de fata, sunt 10 fonduri de pensii facultative, 8 cu grad de risc mediu si 2 cu grad de risc ridicat. Cand face alegerea, este bine ca viitorul participant sa analizeze cativa parametri ai fondurilor: 

performantele investitionale (inclusiv raportat la rata inflatiei); concret, se recomanda analiza randamentelor pe o perioada mai lunga de timp, pe site-ul ASF ;

politica investirii banilor; desi aceasta este destul de intens reglementata, urmarind atent site-urile fondurilor, se pot observa mici diferente, de ex. care fond are o pondere mai mare a investitiilor intr-o anumita clasa de activa (ex. titluri de stat) sau care fond are o expunere mai diversificata (mai multe clase de active);

Garantia banilor: anumite fonduri ofera garantii privind suma minima care urmeaza a fi platita la indeplinirea conditiilor privind plata activului cuvenit ; existenta garantiei poate fi verificata in prospectele fondurilor;

seriozitatea (imaginea, brandul) fondului;

accesibilitatea serviciilor (ex. unele fonduri sunt distribuite prin intermediul unor retele bancare); 

Informatii despre fondurile de pensii facultative se pot obtine fie pe portalul Autoritatii de Supraveghere Financiara (www.asfromania.ro), fie de pe cel al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (www.apapr.ro).

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banchereza

Alte Articole

Dictionar explicativ detaliat al termenilor economici –  CONTRACTUL

Dictionar explicativ detaliat al termenilor economici – CONTRACTUL

Am consultat cateva catalogari ale unor motoare online sa vad care ar fi cei mai cautati termeni economici pe internet. Nu m-am rezumat la clasicul Google si nici nu m-am oprit la limba romana (am luat cautari si pentru engleza, franceza si germana) si asa am facut o prima lista de sase, pe care o sa incerc sa ii descriu un pic altfel, cate unul pe luna, la rubrica Banchereza, proiect realizat in colaborare de BCR si Conso.ro

25 Iul 2022 | Banchereza
Pensiile ocupationale, gata de start

Pensiile ocupationale, gata de start

Din acest an, avem o prima companie autorizata ca administrator de fonduri de pensii ocupationale. Angajatorii vor avea astfel la dispozitie inca o modalitate pentru a putea sa ofere beneficii suplimentare salariatilor.

15 Iun 2022 | Banchereza
Vom trece in 2022 de la cryptomanie la cryptodepresie?

Vom trece in 2022 de la cryptomanie la cryptodepresie?

Moda investitiei in criptomonede a devenit tot mai raspandita anul trecut, pe fondul revenirii marilor economii ale lumii la o turatie apropiata de cea normala, mentinerii dobanzilor reduse si cresterii apetitului de risc din partea investitorilor. Dar lucrurile se pot schimba in 2022.

07 Feb 2022 | Banchereza
5 recomandari pentru identificarea creditului imobiliar ideal

5 recomandari pentru identificarea creditului imobiliar ideal

Toata lumea isi doreste o casa, dar sunt momente in care ne intrebam daca pretul la care am face achizitia, de cele mai multe ori prin credit, este cel corect, si daca nu ar fi mai bine sa asteptam sa mai scada preturile de pe piata imobiliara sau dobanzile la credit.

21 Dec 2021 | Banchereza

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul