Banchereza Un proiect sustinut de

Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?

In prima parte a acestei serii de articole dedicate, am incercat sa punem in ecuatie pensia care ne asteapta (sau mai bine zis la care ne asteptam), pentru a vedea daca ne ajunge ce ne ofera statul (pensia Pilon I si pensia Pilon II) sau daca trebuie sa contribuim cu alte surse de venit pentru a ne asigura o batranete decenta. 

Concluzia a fost ca pensia de stat si Pilonul 2 ne-ar putea oferi in jur de 40% (36% mai exact asa cum estimeaza Comisia Europeana) raportat la ultimele salarii. 

Cam departe fata de obiectivul de 80% rata de inlocuire a venitului cu pensia, la care ne gandim.

Practic, daca la un salariu reper de 1.000 de euro, spuneam ca ne-ar ajunge o pensie lunara de 800 de euro, folosind estimarile Comisiei Europene, calculele au aratat ca, pentru o astfel de pensie lunara, din care statul si Pilonul 2 ar acoperi aproximativ 360 de euro, ar trebui sa ne asiguram inca cel putin pe atat din alte surse. 

Am trecut in revista cu Andrei Buruiana, expert BCR Pensii si profesor la Scoala de Bani, variantele de economisire care sa ne ajute sa ajungem la un nivel optim al pensiei.

1. Venituri din chirii


Ai un apartament bine situat, pe care il poti inchiria, iar banii incasati din chirie ti-ar putea asigura un venit linistit si sigur. Pare solutia ideala. Din pacate, nu se aplica oricui. Chiar daca ai un apartament de inchiriat, daca este situat intr-un oras de provincie, cartier marginas sau intr-un bloc vechi, nu te poti astepta la o chirie care sa-ti acopere toate nevoile. 

Apoi, evolutia populatiei, mai bine zis involutia, ridica urmatoarea intrebare: peste 20 de ani vei mai avea cui inchiria apartamentul? Studiile demografice, din acelasi raport al Comisiei Europene, arata ca populatia nativa a Romaniei este pe un trend de scadere. Fara un import de forta de de munca si, implicit, de potentiali noi chiriasi, perspectivele pe termen lung nu sunt foarte roz.

Solutia chiriei

apartamentul isi pastreaza  valoarea in timp si poate fi lasat mostenire;

la momentul iesirii la pensie, datorita scaderii populatiei, s-ar putea sa nu gasim asa usor chiriasi sau sa nu incasam o chirie suficienta pentru a ne completa pensie;


2. Investitii financiare


A. Titluri de stat.

sunt foarte sigure, iti asigura un randament care de cele mai multe ori acopera inflatia.

sunt durabile, cu conditia sa le pastrezi pana la maturitate

nu iti asigura un venit chiar lunar, ca pensia, ci prin cupoane trimestriale, deci trebuie sa-ti programezi altfel cheltuielile;


B. Depozite si conturi de economii

au avantajul ca poti „umbla” oricand la ele si banii sunt garantati de Fondul de Garantare al Depozitelor, in limita a 100.000 euro/banca;

nu sunt instrumente de economisire pe termen lung; au dobanzi mici, care de cele mai multe ori nu acopera inflatia.


C. Actiuni ale companiilor listate la bursa (portofoliu de actiuni pe termen mediu si lung)

detii controlul total, tu decizi in ce investesti;

raspunderea privind rezultatele investitiilor este in integralitate a ta (chiar daca ai competente ridicate sau apelezi la un broker, decizia tot la tine este si, automat, si consecintele);

actiunile poarta mereu un risc de piata, nu stii niciodata momentul perfect pentru investitie – cand sa cumperi, cand sa vinzi; de aceea trebuie sa-ti determini profilul de risc inainte de a investi.


D. Asigurari de viata mixte

vei fi asigurat impotriva decesului pe toata durata contractului;

Sunt instrumente mai rigide – nu poti sa te opresti din mers, trebuie sa cotizezi intreg stagiul la care te-ai angajat pentru a putea beneficia de venitul maxim oferit de acest tip de asigurare.


E. Fonduri de investitii

sunt investitii atat diversificate (pot plasa banii in multiple clase de instrumente financiare) cat si diverse: fonduri de actiuni, fonduri de obligatiuni, investitii combinate etc.

in cele mai multe cazuri nu ai garantia capitalului investit

ai risc de volatilitate (valoarea unitatii de fond variaza permanent in functie de valorile instrumentelor din portofoliu;

ai nevoie de un nivel ceva mai ridicat de cunostinte in domeniul financiar pentru a le intelege si compara.


F. Fonduri de pensii private (Pilonul II si Pilonul III)

reprezinta  o forma de investitie diversificata (investesc in mai multe clase de instrumente financiare si, in general, investescai mult de jumatate in titluri de stat)

banii sunt garantati , adica la indeplinirea conditiilor de plata, vei lua inapoi cel putin banii depusi minus comisioane (valabil la toate fondurile de Pilon 2 si doar la unele fonduri de Pilon 3)

la momentul platii, sumelor cuvenite, atat de la Pilonul 2 cat si de la Pilonul 3,  li se vor aplica impozit conform reglementarilor fiscale de la momentul respectiv; de mentionat ca Pilonul 2 (retinut din salariu automat, inainte de impozitare) are astfel deductibilitate fiscala integrala iar Pilonul 3, daca este platit prin angajator, beneficiaza, de asemenea, de o deductibilitate fiscala, deductibilitati care pot anula partial efectul impozitarii;

In episoadele urmatoare vom dedica, impreuna cu Andrei Buruiana, o analiza pe larg  a pensiilor private, Pilonul 2, respectiv Pilonul 3.


Distribuie articolul


ALTE ARTICOLE - Banchereza


Cand luam in calcul rambursarea anticipata a creditelor?
Cand luam in calcul rambursarea anticipata a creditelor?

Achitarea datoriilor inainte de scadenta ar putea fi o optiune, atunci cand avem incasari sau anticipam venituri mai mari sau cand conditiile din pietele financiare tind sa se schimbe intr-un mod defavorabil noua.

18 Octombrie 2021 | Banchereza

Scadenta,
Scadenta, "amanunt" esential al unui credit

In materie de imprumuturi, oricine isi doreste un credit pe care sa il ramburseze cat mai repede, platind o rata cat mai mica si cat mai previzibila.

13 Septembrie 2021 | Banchereza

Strategia de pensionare: Episodul 4. Pensia privata facultativa (Pilonul III)
Strategia de pensionare: Episodul 4. Pensia privata facultativa (Pilonul III)

Pensia privata facultativa, asa-numitul Pilon III, este una din cele mai potrivite solutii pentru completarea pensiei de stat, potrivit specialistilor BCR Pensii. Afla cum functioneaza acest pilon si ce avantaje ne ofera.

28 Iulie 2021 | Articol sponsorizat

6 sfaturi pentru o vacanta de vara reusita
6 sfaturi pentru o vacanta de vara reusita

E vara si toata lumea incepe sa se gandeasca la vacante. Daca anul trecut, prudenta si temerile ne-au retinut pe multi dintre noi de la planificarea unor concedii clasice peste hotare, acum lucrurile stau un pic diferit.

24 Iunie 2021 | Articol sponsorizat

Mai multe articole

Inapoi sus