Banchereza Un proiect sustinut de

Strategia de pensionare: Episodul 3. Cum ne ajuta Pilonul II de pensii

Asa cum aratam la inceputul acestei serii de articole dedicate strategiei de pensionare, e bine sa ne gandim si sa actionam cat mai din timp pentru a ne asigura o batranete linistita. Am vazut, cu ajutorul lui Andrei Buruiana, specialist de la BCR Pensii, cum se poate estima ce inseamna o pensie decenta si ce variante de economisire avem pentru a ajunge acolo. 

Dintre variantele de investitii, ne vom opri in acest articol asupra pensiei Pilon II (pensia administrata privat sau “pensia privata obligatorie” cum mai este cunoscuta), iar intr-un articol viitor vom detalia pensia Pilon III (pensia privata facultativa).

In primul rând, ce este Pilonul 2?

Pilonul II de pensii (P2) a aparut in 2008, cu rolul de a prelua din sarcina statului de a asigura banii pentru pensii. Este o sursa suplimentara de venit pentru batranete.

Cum functioneaza?

O parte din contributia pe care angajatorul o plateste in numele angajatului la bugetul asigurarilor sociale (CAS) se redirectioneaza intr-un cont deschis la unul din fondurile de pensii administrate privat, pe numele angajatului respectiv. Fondul de Pilon II investeste acesti bani in numele angajatului, urmand ca, dupa varsta pensionarii, sa-i returneze acestuia conform legii de plata a pensiilor in vigoare la momentul pensionarii.

Schematic, Pilonul II, in arhitectura generala a sistemului de pensii, este evidentiat in imaginea de mai jos:

Schema Pilon II Pensii

Sursa: “Ghidul Pensiilor”, www.pensiibcr.ro

Cui se adreseaza?
- fiecare tanar de pana in 35 de ani, care se afla la primul job, devine obligatoriu contributor si, mai tarziu, beneficiar al Pilonului II de pensii.
- fiecare persoana intre 35 si 45 de ani, care se afla la primul job, poate opta si pentru Pilonul II
- persoanele de peste 45 de ani nu sunt eligibile.

Cum alegem fondul de pensii?

In momentul de fata, sunt 7 fonduri de pensii administrate privat. Dupa ce se angajeaza la primul job, atat persoanele de pana in 35 de ani cat si cele intre 35 si 45 de ani care opteaza pentru pensia Pilon II au la dispozitie 4 luni sa aleaga care fond de pensii le va administra contributiile la P2.

Cand face alegerea, viitorul participant este bine sa analizeze cativa parametri ai fondurilor: 
performantele investitionale (inclusiv raportat la rata inflatiei); concret, se recomanda analiza randamentelor pe o perioada mai lunga de timp, pe site-ul ASF;
politica investirii banilor; desi aceasta este destul de intens reglementata, urmarind atent site-urile fondurilor, se pot observa mici diferente, de ex. care fond are o pondere mai mare a investitiilor intr-o anumita clasa de active (ex. titluri de stat) sau care fond are o expunere mai diversificata (mai multe clase de active);
seriozitatea (imaginea, brandul) fondului;
accesibilitatea serviciilor (ex. unele fonduri sunt distribuite prin intermediul unor retele bancare); 

Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Daca nu alege un fond in intervalul de 4 luni, viitorul participant va fi distribuit aleatoriu catre unul din cele 7 fonduri de pe piata.

Cat contribuim?

Contributia lunara la pensia P2 este (in momentul publicarii articolului) 3,75% din salariul brut. Acesti bani nu se retin suplimentar din salariu, ci din cota de CAS care se plateste pentru asigurarile sociale: o parte din aceasta contributie (3,75% din salariul brut) este redirectionata in contul de Pilon II al respectivului participant.

Concret, CAS (25% din salariul brut)  care este platit catre bugetul asigurarilor sociale se imparte in:
- 21,25% (din salariul brut) care raman in bugetul asigurarilor sociale si 
- 3,75% (din salariul brut) redirectionati in contul de Pilon II.

Ce se intampla cu banii?

Fiecare contributor la un fond de Pilon II are un cont individual in care este virata contributia sa, administratorul fondului de pensii private preia banii si ii investeste, urmand sa ii returneze la indeplinirea conditiilor de pensionare, conform legii de plata a pensiilor in vigoare la momentul pensionarii.

Tehnic, banii virati sunt transformati, luna de luna, in unitati de fond (la valoarea unitatii de fond de la momentul intrarii banilor in cont),  participantul acumuleaza aceste unitati de fond, iar la pensionare se face conversia invers, din unitati de fond in bani, la valoarea viitoare a unitatii de fond (momentul pensionarii).

In ce sunt investiti banii?

Cea mai mare parte (in jur de 60%) in titluri de stat. Urmeaza actiuni pe bursa (15-20%), obligatiuni corporative (10-15%) si, in parti mai mici, fonduri de investitii sau marfuri (Aur, de exemplu).

Randamentul fondului de pensii este, simplist vorbind, media ponderata a randamentelor instrumentelor de investitii din portofoliu.

Dintre cele 7 fonduri de pensii administrate privat, 6 au profil investitional de risc mediu si unul de risc ridicat.

Un fapt ce merita mentionat este acela ca randamentul mediu al fondurilor de Pilon 2 a depasit constant si consecvent rata inflatiei, de exemplu in intervalul 2008-2019, vizibil in imaginea de mai jos:

Pilon II - Randament vs Inflatie
Putem pierde banii de la Pilonul II?

Nu. Banii sunt asigurati atat prin provizion tehnic constituit de fiecare fond cat si de catre Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private si, in ultima instanta, vor fi recuperate cel putin sumele depuse, minus comisioane.

Putem muta banii de la un fond de pensii la altul?

Da. Daca, dintr-un motiv sau altul vrem sa alegem un alt fond de pensii administrate privat, putem face acest lucru. Daca la fondul prezent avem o vechime mai mica de 2 ani, transferul comporta o penalitate de transfer de maxim 5% din valoarea contului, iar restul sumei va fi transferata catre fondul ales. Daca vechimea este mai mare de 2 ani, transferul este gratuit.

Cum stim cati bani avem in cont?

Admnistratorul Fondului este obligat sa trimita anual fiecarui participant situatia contului sau – cate unitati de fond are si care este valoarea lor. Participantii pot opta sa primeasca scrisoarea de informare anuala si pe email.  Separat, daca participantul are cont online, poate verifica acolo oricand situatia sa.

Daca nu stim unde avem contul de Pilon II, putem afla pe www.proprietardepensie.ro.

Cum intram in posesia banilor?

Mai bine zis: cand? Dupa varsta de pensionare vom incepe sa primim banii stransi in contul nostru P2.  Actualmente, pana la aprobarea legii de plata a pensiilor private, avem optiunea de a primi toti banii o data sau lunar, timp de maximum 5 ani, dar transa lunara sa nu fie mai mica de 500 de lei.

In caz de deces: banii vor merge catre mostenitori. In caz de invaliditate (de  gradul  I  sau  de  gradul  II  pentru  invaliditate  care afecteaza  ireversibil  capacitatea  de  munca) participantul primeste toti banii o data sau in transe , la cerere.

Informatii despre fondurile de pensii administrate privat se pot obtine fie pe portalul Autoritatii de Supraveghere Financiara (www.asfromania.ro), fie de pe cel al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (www.apapr.ro).


Distribuie articolul


ALTE ARTICOLE - Banchereza


Mindfulness financiar sau cum sa faci alegeri financiare constiente
Mindfulness financiar sau cum sa faci alegeri financiare constiente

Banii pot fi deopotriva o sursa de bucurie sau de stres. Stim asta cu totii si mai stim ca este foarte important modul in care ne raportam la acestia. De modul in care ne formam relatia cu banii pot depinde foarte multe lucruri ce tin de viata noastra, asa ca, ideal este ca relatia sa fie una buna si, mai ales, sanatoasa.

31 Martie 2021 | Banchereza

Educatia financiara, introdusa in materiile scolare studiate la scoala: matematica, romana, istorie sau geografie
Educatia financiara, introdusa in materiile scolare studiate la scoala: matematica, romana, istorie sau geografie

Profesorii scolilor din Romania pot utiliza la clase, din ianuarie, materiale educative interdisciplinare, dezvoltate de Scoala de Bani. Materialele au fost realizate intr-un grup de lucru format din 25 de cadre didactice din Iasi si pot fi descarcate gratuit de catre profesori, de pe platforma online Scoala de Bani

15 Februarie 2021 | Banchereza

Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?
Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?

In prima parte a acestei serii de articole dedicate, am incercat sa punem in ecuatie pensia care ne asteapta, pentru a vedea daca ne ajunge. In acest episod, am trecut in revista cu Andrei Buruiana, expert BCR Pensii si profesor la Scoala de Bani, variantele de economisire care sa ne ajute sa ajungem la un nivel optim al pensiei.

2 Noiembrie 2020 | Banchereza

Educatia financiara pentru cei mici
Educatia financiara pentru cei mici

Pentru cei mai multi copii, lucrurile sunt destul de simple. Vad ceva, vor si ei. Nu stiu exact ce inseamna costurile sau ce implica dorintele lor. Si, astfel, nu ajung sa inteleaga ce reprezinta cu adevarat banii.

14 Octombrie 2020 | Banchereza

Mai multe articole

Inapoi sus