top banner

Vesti bune din Elvetia: Banca centrala ia masuri impotriva aprecierii francului

03 August 2011 | Autor: Conso

Banca Centrala a Elvetiei a redus dobanda de politica monetara si a anuntat ca va lua masuri de crestere a lichiditatii, pentru a stopa aprecierea francului, considerat “puternic supraevaluat”.
“Aprecierea puternica a francului elvetian este o amenintare la adresa cresterii economice si a stabilitatii preturilor in Elvetia. Banca Centrala nu va mai tolera intarirea conditiilor monetare si in consecinta va lua masuri impotriva aprecierii francului”, se arata intr-un comunicat oficial al Bancii Nationale a Elvetiei.
Primul pas facut in acest sens este scaderea intervalului de variatie a dobanzii de politica monetara, Libor la 3 luni, de la 0%-0,75% la 0%-0,25%. In acelasi timp, se are in vedere cresterea semnificativa a lichiditatii pe piata interbancara in urmatoarele zile.
Banca Centrala are in vedere majorarea depozitelor la termen constituite de banci de la nivelul de 30 miliarde franci in prezent, la 80 miliarde franci.
“Ca efect imediat, Banca Centrala nu va mai reinnoi depozitele repo si va rascumpara titlurile ajunse la maturitate, pana cand depozitele vor atinge nivelul dorit”, se precizeaza in comunicat.
Miscarea vine in contradictie cu asteptarile analistilor, care considerau ca Banca Elvetiei nu mai are loc de manevra si nici motive pentru a interveni pe piata pentru stopa aprecierea francului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta