Vesti bune din Elvetia: Banca centrala ia masuri impotriva aprecierii francului

Banca Centrala a Elvetiei a redus dobanda de politica monetara si a anuntat ca va lua masuri de crestere a lichiditatii, pentru a stopa aprecierea francului, considerat “puternic supraevaluat”.

“Aprecierea puternica a francului elvetian este o amenintare la adresa cresterii economice si a stabilitatii preturilor in Elvetia. Banca Centrala nu va mai tolera intarirea conditiilor monetare si in consecinta va lua masuri impotriva aprecierii francului”, se arata intr-un comunicat oficial al Bancii Nationale a Elvetiei.


Primul pas facut in acest sens este scaderea intervalului de variatie a dobanzii de politica monetara, Libor la 3 luni, de la 0%-0,75% la 0%-0,25%. In acelasi timp, se are in vedere cresterea semnificativa a lichiditatii pe piata interbancara in urmatoarele zile.

Banca Centrala are in vedere majorarea depozitelor la termen constituite de banci de la nivelul de 30 miliarde franci in prezent, la 80 miliarde franci.

“Ca efect imediat, Banca Centrala nu va mai reinnoi depozitele repo si va rascumpara titlurile ajunse la maturitate, pana cand depozitele vor atinge nivelul dorit”, se precizeaza in comunicat.

Miscarea vine in contradictie cu asteptarile analistilor, care considerau ca Banca Elvetiei nu mai are loc de manevra si nici motive pentru a interveni pe piata pentru stopa aprecierea francului.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului.

21 Iunie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus