Un leu din ce in ce mai cuminte in fata euro

Leul pare sa fi inghetat in fata euro in ultimele zile. Cursul oficial si cotatiile interbancare aproape ca au stat pe loc, in conditiile in care valutele regionale prezinta miscari mult mai ample.

Cursul BNR anuntat marti a coborat cu 0,02 bani, pana la 4,4652 lei pentru un euro. Nivelul ramane aproape de maximul istoric, dar miscarea leului este aproape imperceptibila. Este de altfel, a treia sedinta consecutiva in care leul ramane aproape nemiscat  in fata monedei europene.


De asemenea, pe piata interbancara cotatiile inregistreaza o miscare moderata si se mentin in intervalul 4,4620 – 4,4670 lei pentru un euro.

In contrast, valutele regionale reusesc sa inregistreze miscari mai ample. Forintul maghiar si zlotul polonez se apreciaza cu 0,6%, respectiv 0,4%, in timp ce coroana ceha se depreciaza usor.

Aceasta stabilitate excesiva a leului a fost tot timpul considerata de analisti ca fiind artificiala, indusa de interventiile BNR pe piata. Pe de alta parte, de curand, reprezentantii FMI au indicat ca politica dusa de BNR nu ar trebui sa influenteze piata valutara decat in conditiile in care am inregistra o depreciere destul de puternica a leului pentru a afecta stabilitatea economica.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului.

21 Iunie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus