Robor tine deocamdata ratele la credite neschimbate

Indicele Robor la 3 luni nu a inregistrat fluctuatii semnificative pe parcursul celui de al doilea trimestru fata de primul trimestru al anului. Valorile publicate de BNR la finele celor 2 trimestre sunt neschimbate,  astfel ca cei care au credite in derulare in lei cu dobanda variabila indexata in functie de acest indice vor plati aceeasi rata lunara in urmatoarele 3 luni.

Majoritatea creditelor au dobanzile indexate in functie de Robor la 3 luni, iar acestea se actualizeaza trimestrial, in functie de valoarea valabila la trecerea in urmatorul trimestru.

Banca Nationala a Romaniei a publicat pe 30 iunie o rata de referinta interbancara de 0,86%, nivel similar cu cel anuntat pe 31 martie.

Robor la 3 luni se mentine sub pragul psihologic de 1% inca de la inceputul anului 2016, in conditiile in care pe 6 ianuarie 2016 a coborat pentru prima data sub acest nivel. Pe de alta parte, minimul istoric a fost de 0,68%, nivel inregistrat doar in toamna anului trecut.

Situatia este aproximativ aceeasi si pentru celelalte scadente ale indicelui Robor, miscarile fiind extrem de mici de la un trimestru la altul. Spre exemplu, in cazul Robor la 1 luna, nivelul a crescut cu numai 0,02%, pana la 0,65% la finele lui iunie, in vreme ce Robor la 6 luni a scazut cu 0,03%, pana la 1,04%.

Analistii financiari nu vad schimbari in perioada urmatoare

Stabilitatea Robor din ultimii ani se datoreaza in principal politicii monetare relaxate condusa de BNR, in conditiile in care aceasta a mentinut dobanda-cheie la minimul istoric de 1,75% inca din mai 2015.

O decizie de mentinere a nivelului acesteia in continuare este asteptata si in prezent in piata. “Preconizam ca o crestere a nivelului dobanzii-cheie sa se produca numai din martie 2018”, se mentioneaza intr-un raport Raiffeisen Bank.

Robor nu va ramane vesnic la minime istorice!

Intrucat Robor se afla aproape de minimul istoric, care tinde spre nivelul de 0%, nu prea mai este loc pentru o scadere prea mare. Pe de alta parte, riscul de crestere este mai probabil, putand da de furca actualilor debitori sau celor care doresc sa se imprumute in viitor.

Cresterea Robor se resimte cel mai mult de catre cei care detin credite ipotecare, intrucat acestea sunt de valori mari si au o perioada de creditare de 20-30 de ani. Avand in vedere perioada lunga de rambursare a acestor imprumuturi, debitorii pot fi tentati sa mai apeleze la imprumuturi suplimentare negarantate (credit de nevoi personale, card de credit, descoperit de cont, credite rapide).

Inainte de a lua o astfel de decizie, fiecare trebuie sa isi analizeze situatia financiara din prezent si sa vada in ce masura poate face fata unei eventuale cresteri a Robor cu 3-5 puncte procentuale concomitent cu plata unei rate lunare suplimentare la un credit de consum.

Pe de alta parte, nici cei cu alte tipuri de credite, de valori mai mici, nu sunt feriti de riscul de dobanda,  putand fi usor destabilizati financiar de o eventuala crestere a Robor, daca venitul lor este mic.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus