Robor la 3 luni o ia din nou din loc

Dobanzile din piata monetara continua sa creasca in ciuda interventiilor BNR. Rata medie a dobanzilor interbancare, Robor la 3 luni, in functie de care se indexeaza majoritatea dobanzilor la creditele in lei, a depasit 2%, cu un sfert de punct procentual peste dobanda de politica monetara de 1,75% pe an.

Indicatorul a facut, din nou, un salt spectaculos miercuri, ajungand la 2,06%, de la 1,92% cu doar o sedinta in urma. Joi, a continuat sa creasca la 2,09% pe an.

Pe scadente scurte, cresterea Robor a fost chiar mai mare, de cate 0,2 puncte procentuale de la o sedinta la alta, in ultimele cinci zile.

In ultima luna, cresterea Robor la 3 luni s-a produs cu pasi mici, dupa explozia de la finalul lunii septembrie – inceput de octombrie, dupa mesajele transmise de Banca Nationala. Guvernatorul BNR a dat asigurari ca dobanzile vor fi mentinute in apropierea dobanzii de politica monetara.

Astfel, Robor la 3 luni a revenit aproape de valoarea de la finele lunii octombrie 2014. La inceputul acestui an, indicatorul se situa la 0,87%, dupa ce, in octombrie 2016 a atins minimul istoric de 0,68% pe an.

Economistii se asteapta la cresterea dobanzii de politica monetara

Pentru perioada urmatoare, este de asteptat ca dobanzile din piata sa fluctueze in jurul dobanzii de politica monetara, in prezent la 1,75%, plus/minus un punct procentual (coridorul din jurul dobanzii cheie). Coridorul a fost ingustat in cea mai recenta sedinta de politica monetara a bancii centrale la un punct procentual si va ramane acolo, cel putin pentru o vreme.

In schimb, nu este cert ce se va intampla cu dobanda de politica monetara. Numerosi analisti se asteapta ca aceasta sa creasca in prima parte a anului viitor.

Dintr-un raport al Raiffeisen Bank reiese faptul ca economistii bancii estimeaza o prima crestere a dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, in martie 2018, pe fondul presiunilor inflationiste. De asemenea, ei se asteapta la inca doua decizii de acest gen pe parcursul anului viitor, astfel incat dobanda de politica monetara sa ajunga la 2,5%.

Si UniCredit Bank a anuntat, recent, ca estimeaza majorarea dobanzii de politica monetara, in trei pasi de cate 0,25 puncte procentuale fiecare in prima parte a anului 2018.

In cazul in care scenariile se adeveresc, si dobanda cheie ajunge la 2,5%, este de asteptat ca si dobanzile din piata monetara sa urce anul viitor, iar intervalul de variatie sa fie mai ridicat decat in prezent, respectiv intre 1,5% si 3,5% (fata de 0,75% - 2,75% in acest moment).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus