Reteta Bancii Elvetiei nu da roade. Francul isi continua aprecierea

In ciuda anuntului Bancii Centrale a Elvetiei, de a interveni pe piata pentru a stopa aprecierea francului, moneda continua sa castige teren in fata euro. Vineri, francul a atins noi maxime istorice.


Cotatiile pe pietele internationale au scazut sub 1,09 franci pentru un euro. Acesta este un nou minim istoric inregistrat de franc dupa ce in 2007 cotatiile se situau la 1,60 franci pentru un euro.

Cotatia oficiala BNR stabilita in ultima sedinta a saptamanii a atins un nou maxim, respectiv 3,9130 lei pentru un franc

In urma cu doua zile, Banca Centrala a Elvetiei a anuntat ca va lua masuri impotriva aprecierii monedei nationale. Primul pas a constat in scaderea intervalului de variatie a dobanzii de politica monetara, Libor la 3 luni, de la 0%-0,75% la 0%-0,25%.

De asemenea, banca a anuntat ca va majora depozitele la termen constituite de banci de la nivelul de 30 miliarde franci la 80 miliarde franci.

Aprecierea francului loveste in special in persoanele care s-au imprumutat in aceasta valuta. Avand in vedere ca majoritatea creditelor acordate in franci au fost imprumuturi pentru casa, de valori mari, orice crestere de curs este resimtita puternic de datornici.Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus