top banner

Peste 200 de case de schimb valutar, sanctionate de ANPC. Vezi ce nereguli au fost gasite!

10 Aprilie 2012 | Autor: Conso

ANPC a intreprins o actiune de control la 431 de case de schimb valutar. In urma acesteia, 57 de case au fost inchise temporar si 161 amendate.
Printre principalele abateri de la legislatia privind protectia consumatorului s-au numarat lipsa unei liste a cursurilor de schimb in interiorul locatiei, la loc vizibil, sau prezentarea de cursuri diferite, in interiorul si exteriorul casei de schimb valutar.
In unele cazuri, nu a fost emis formularul de acceptare a tranzactiei care trebuie sa cuprinda obligatoriu si cursul valutar si suma ce urmeaza a fi incasata. In unele cazuri, acest formular era emis intr-un singur exemplar.
Printre alte abateri constatate se numara si lipsa unei proceduri de anulare a tranzactiei sau afisarea unor cursuri de schimb pentru care nu era disponibila efectiv valuta.
In total, inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au emis 174 avertismente, 161 de amenzi iar pentru 57 de case de schimb valutar s-a dispus oprirea temporara a activitatii.
Pentru a evita situatiile neplacute, clientii trebuie sa se asigure ca lista cursurilor de schimb valutar afisata pe panoul exterior este similara cu cea din interiorul casei.
Inaintea tranzactiei, clientii au dreptul de a primi un formular cu toate detaliile aferente schimbului valutar, iar ulterior au dreptul de a solicita inscrierea pe versoul bonului fiscal a seriilor si numerelor bancnotelor vandute.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 Aug 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta