Peste 200 de case de schimb valutar, sanctionate de ANPC. Vezi ce nereguli au fost gasite

ANPC a intreprins o actiune de control la 431 de case de schimb valutar. In urma acesteia, 57 de case au fost inchise temporar si 161 amendate.


Printre principalele abateri de la legislatia privind protectia consumatorului s-au numarat lipsa unei liste a cursurilor de schimb in interiorul locatiei, la loc vizibil, sau prezentarea de cursuri diferite, in interiorul si exteriorul casei de schimb valutar.

In unele cazuri, nu a fost emis formularul de acceptare a tranzactiei care trebuie sa cuprinda obligatoriu si cursul valutar si suma ce urmeaza a fi incasata. In unele cazuri, acest formular era emis intr-un singur exemplar.

Printre alte abateri constatate se numara si lipsa unei proceduri de anulare a tranzactiei sau afisarea unor cursuri de schimb pentru care nu era disponibila efectiv valuta.

In total, inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au emis 174 avertismente, 161 de amenzi iar pentru 57 de case de schimb valutar s-a dispus oprirea temporara a activitatii.

Pentru a evita situatiile neplacute, clientii trebuie sa se asigure ca lista cursurilor de schimb valutar afisata pe panoul exterior este similara cu cea din interiorul casei.

Inaintea tranzactiei, clientii au dreptul de a primi un formular cu toate detaliile aferente schimbului valutar, iar ulterior au dreptul de a solicita inscrierea pe versoul bonului fiscal a seriilor si numerelor bancnotelor vandute.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului.

21 Iunie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus