Nou maxim istoric al dolarului, peste 4,3 lei

Dolarul american a inregistrat, joi, un nou maxim istoric in raport cu leul romanesc, in prima sedinta de dupa decizia Rezervei Federale Americane (Fed) de majorare a dobanzii de politica monetare. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,3146 lei/dolar, cel mai mare de pana acum.

Astfel, leul a pierdut, intr-o singura sedinta aproape sapte bani in fata dolarului american, de la 4,2448 lei/dolar cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric al dolarului in raport cu leul romanesc a fost inregistrat in data de 24 noimebrie 2016, respectiv 4.2659 lei/dolar.

Dolarul este cotat indirect pe piata valutara din Romania, prin intermediul euro. Asadar, deprecierea leului in fata dolarului este cauzata de evolutia raportului euro/dolar in plan extern.

Euro, la cel mai redus nivel din 2003

Pe pietele internationale, dolarul a inceput sa se aprecieze in forta fata de euro imediat dupa anuntul Fed de majorare a dobanzii, iar cotatia a ajuns, de la 1,0650 dolari/euro, miercuri seara, la 1,045 la jumatatea zilei de joi. Acesta este cel mai redus nivel al monedei europene in raport cu dolarul din ianuarie 2003.

Totodata, dolarul si-a extins avansul si in raport cu celelalte valute, ajungand la maximul ultimelor 10 luni in raport cu yenul japonez.

Si actiunile europene au crescut dupa decizia Fed de majorare a dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale,  urcand cu 0,4% in conditiile in care bursele din Franta si Germania au crescut.

Revenind la piata romaneasca, in sedinta de joi leul s-a depreciat si in raport cu euro, iar BNR a anuntat un curs de 4,5202 lei/euro, in urcare cu 0,35 bani (+0,08%) fata de cotatia anterioara, cand referinta a fost stabilita la 4,5167 lei/euro.

Totodata, francul elvetian s-a apreciat in fata leului, pana la un curs de 4,2015 lei/franc, cu 0,19 bani (+0,05%) peste cel din sedinta precedenta, cand moneda elvetiana valora 4,1996 lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus