Monedele si bancnotele euro au implinit 10 ani

Prima zi a anului 2012 a marcat 10 ani de existenta a monedelor si bancnotelor euro in spatiul european. In prezent, 17 tari au renuntat la moneda proprie in favoarea valutei unice euro.


In total, aproximativ 332 de milioane de cetateni utilizeaza euro ca moneda principala, oferind atat beneficiul realizarii de plati transfrontaliere mult mai usor dar si posibilitatea de a compara diverse produse si servicii in tari diferite.

Euro a fost insa puternic afectat de criza financiara ce a debutat in 2008, succesul eurosistemului fiind dependent de starea de sanatate si de sustenabilitatea finantelor publice.

Au existat inclusiv voci care au pus la indoiala rezistenta monedei unice si au prevestit fie iesirea anumitor tari din sistem fie prabusirea uniunii monetare.

Socul a fost cu atat mai puternic cu cat in perioada premergatoare crizei, zona euro s-a bucurat de stabilitate, lipsa de puseuri inflationiste, rate de dobanda scazute si o perioada exceptional de lunga de crestere economica.

Cu toate acestea, oficialii UE considera ca fara uniunea economica si monetara, criza financiara ar fi generat o serie de crize devastatoare in Europa, al caror efect ar fi fost “de neimaginat”.

La finalul anului trecut, a fost adoptat un set de sase norme, menit sa ofere o corelare si un control mai stricte a politicilor comune, pentru a sustine stabilizarea economiei UE, norme ce vor sustine implicat si viitorul monedei euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus