top banner

Monedele si bancnotele euro au implinit 10 ani

04 Ianuarie 2012 | Autor: Conso

Prima zi a anului 2012 a marcat 10 ani de existenta a monedelor si bancnotelor euro in spatiul european. In prezent, 17 tari au renuntat la moneda proprie in favoarea valutei unice euro.
In total, aproximativ 332 de milioane de cetateni utilizeaza euro ca moneda principala, oferind atat beneficiul realizarii de plati transfrontaliere mult mai usor dar si posibilitatea de a compara diverse produse si servicii in tari diferite.
Euro a fost insa puternic afectat de criza financiara ce a debutat in 2008, succesul eurosistemului fiind dependent de starea de sanatate si de sustenabilitatea finantelor publice.
Au existat inclusiv voci care au pus la indoiala rezistenta monedei unice si au prevestit fie iesirea anumitor tari din sistem fie prabusirea uniunii monetare.
Socul a fost cu atat mai puternic cu cat in perioada premergatoare crizei, zona euro s-a bucurat de stabilitate, lipsa de puseuri inflationiste, rate de dobanda scazute si o perioada exceptional de lunga de crestere economica.
Cu toate acestea, oficialii UE considera ca fara uniunea economica si monetara, criza financiara ar fi generat o serie de crize devastatoare in Europa, al caror efect ar fi fost “de neimaginat”.
La finalul anului trecut, a fost adoptat un set de sase norme, menit sa ofere o corelare si un control mai stricte a politicilor comune, pentru a sustine stabilizarea economiei UE, norme ce vor sustine implicat si viitorul monedei euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta