Leul si-a revenit usor la inceput de saptamana. Estimarile raman insa de depreciere

Cursul oficial a recuperat aproape tot terenul pierdut in sedinta de vineri, dar a ramas peste 4,51 lei pentru un euro. Analistii prevad insa o inrautatire a situatiei pana la finalul anului.


Cotatia oficiala anuntata de BNR in prima sedinta a saptamanii este de 4,5178 lei pentru un euro, in scadere cu 1,5 bani fata de nivelul anterior. Pe piata interbancara cotatiile raman in intervalul 4,5200-4,5250 lei pentru un euro.

Miscarile de amploare dar si datele economice nu sunt un semn bun pentru analisti. Acestia considera ca leul va ramane pe un trend de depreciere pana la finalul anului, urmand ca abia din 2013 sa isi revina.

Pentru finalul anului, analistii Raiffeisen Bank vad cursul la 4,6 lei pentru un euro. Conform acestora, o presiune puternica este data de deficitele contului curent si comercial care, chiar daca s-au diminuat puternic, raman cele mai mari din UE. Multe dintre statele nou intrate in Uniunea Europeana prezinta acum surplus comercial.

Ultimele trimestre nu au adus semne ale unei imbunatatiri in nivelul investitiilor straine directe. Intrarile au ramas reduse, bancile straine nu si-au crescut expunerea catre subsidiarele locale iar apeitul strainilor de a cumpara titluri de stat denominate in lei a ramas redus.

“Nivelul redus al intrarilor de capital strain intr-o perioada in care tara se confrunta cu o nevoie de finantare puternica si incertitudine politica nu ajuta cursul de schimb si poate duce la generarea de presiuni inflationiste”, au precizat analistii Raiffeisen Bank.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus