Leul pune capat raliului de apreciere iar euro creste cu jumatate de ban

Dupa 4 sedinte de apreciere puternica pentru leu, sfarsitul de saptamana pare sa aduca o usoara corectie. Cursul BNR a urcat cu jumatate de ban, pana la 4,3802 lei pentru un euro.


Aprecierea leului din ultimele zile este pusa de analisti pe seama unui interes crescut al investitorilor straini in activele locale. Acest lucru s-a vazut si in rezultatul pozitiv semnificativ de la licitatia de titluri de joi, care a impins cursul pana la un minim de 4,3650 lei pentru un euro.

Vineri, pe piata interbancara, cotatiile au urcat in intervalul 4,3780 – 4,3830 lei pentru un euro in jurul pranzului. Deprecierea usoara a leului este in ton cu evolutia valutelor regionale.

In acest moment, leul se afla la nivelurile de la finalul lunii aprilie 2012, moment dincolo de care detinerile strainilor in titluri de stat au inceput sa scada brusc, in vreme ce banca centrala ar fi inceput sa intervina puternic pentru a apara moneda locala.

“Ultimele date disponibile puncteaza catre o scadere a detinerilor straine in titluri de stat in lei de pana la un minim istoric de 5,3%, din total in octombrie, o reducere de circa 4,8 miliarde lei fata de finalul lunii apropie.

In aceasta perioada, analistii estimeaza ca BNR ar fi vandut peste 2,1 miliarde euro pentru a sustine leului.

“Cum conditiile de pe piata valutara se imbunatatesc pe fondul revenirii apetitului investitorilor straini pentru datoria publica locala, credem ca BNR ar putea utiliza oportunitatea pentru a recladi rezervele valutare prin vanzari de lei la aceste niveluri”, au precizat analistii ING Bank.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus