top banner

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

21 Iunie 2018 | Autor: Conso

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului.
Ulterior, piata s-a mai temperat, insa cursul s-a mentinut in jurul valorii de 4,6 lei/euro in toata aceasta perioada. De altfel, analistii estimau inca de pe finalul anului trecut ca leul se va deprecia fata de euro in acest an, pe fondul tensiunilor tot mai mari din economie, in special cresterea deficitului extern care pune presiune, in mod direct, pe cursul de schimb.
Evolutia de joi a leului in fata euro este contrara regiunii, avand in vedere ca atat zlotul polonez, cat si coroana ceha si forintul unguresc s-au apreciat in fata monedei unice europene.
Pentru toamna acestui an, analistii CFA Romania estimau un curs de schimb de 4,7 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni (primavara anului viitor) valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7369 lei/euro.
Pe cine afecteaza deprecierea leului?
Deprecierea leului fata de euro ii afecteaza in principal pe cei care au veniturile in lei, dar rate la credite in euro. De asemenea, sunt afectati cei care au de facut plati pentru care tarifele sunt stabilite in euro (ex: telefonie mobila, chirie), dar si cei care achizitioneaza proprietati imobiliare sau autovehicule ale caror preturi sunt exprimate in moneda europeana.
De asemenea, dolarul american continua sa se aprecieze in fata leului si isi consolideaza pozitia de peste 4 lei/dolar. BNR a stabilit un curs de 4,0518 lei/dolar, in crestere de la 4,0348 lei/dolar cu o sedinta in urma.
Aceasta evolutie are la baza, in general, aprecierea monedei americane fata de euro, pentru ca dolarul nu este cotat direct pe piata romaneasca, ci prin intermediul euro.
In schimb, joi, aprecierea dolarului fata de leu a fost legata exclusiv de deprecierea leului in raport cu euro, pentru ca paritatea euro/dolar a evoluat in defavoarea monedei americane.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta