Leul incepe noul an pe crestere

Leul incepe anul in revenire fata de principalele valute, dupa ce la finalul anului trecut a suferit scaderi semnificative, in special in raport cu dolarul american si cu euro. Fata de moneda americana, leul a inregistrat un record negativ dupa altul pe final de an, iar in raport cu euro minime ale ultimilor patru ani.

Incepand, insa, cu prima zi a acestui an, moneda nationala a inceput sa recupereze teren, in special in raport cu dolarul.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, vineri, un curs de 5,5069 lei/euro, in scadere atat fata de sedinta precedenta, cu aproape jumatate de ban, dar mai ales fata de valoarea de 4,5411 lei/euro atinsa in data de 30 decembrie 2016 -,reprezentand cel mai ridicat nivel din ultimii aproape patru ani.

Moneda nationala a recuperat 10 bani fata de dolar in sase sedinte

O apreciere mai semnificativa a inregistrat, insa, leul in raport cu dolarul. Moneda nationala a incheiat saptamana la nivelul de 4,2518 lei/dolar, dupa ce in data de 28 decembrie a atins maximul istoric de 4,3504 lei/dolar.

Si in comparatie cu francul elvetian leul s-a apreciat in aceasta saptamana, insa in acest caz amplitudinile au fost mai reduse. Astfel, moneda elvetiana incheie saptamana la cursul de 4,2062 lei/franc, in scadere de la 4,2245 lei/franc in utima sedinta a anului trecut.

Cotatiile leului sunt direct influentate de evolutia mondei unice europene pe plan international, aceasta avand un final de an 2016 in scadere accelerata fata de dolar.
 
Euro a aniversat 15 ani la cotatii minime

Analisti financiari internationali remarca faptul ca euro a aniversat 15 ani de existenta in forma fizica (la 1 ianuarie) aproape de paritatea cu dolarul. Pe 15 decembrie 2016, cotatia a scazut la cel mai redus nivel din ultimii 14 ani in raport cu dolarul (1,0397 dolari/euro).

Potrivit analistilor, in spatele acestei deprecieri a euro a stat anuntul Rezervei Federale a Statelor Unite privind majorarea dobanzii de referinta cu 25 de puncte de baza, pana la un interval cuprins intre 0,5% si 0,75%.

Dolarul revine pe depreciere

La inceputul acestui an, insa, euro da semne de revenire in raport cu dolarul american, evolutie pusa de analisti pe seama unui alt anunt al Fed, care semnaleaza riscurile legate de politicile noii administratii de la Casa Alba, care ar putea determina banca centrala sa isi modifice politica dobanzilor, transmit agentiile internationale de presa.

Dolarul a fost vandut masiv in urma anuntului, astfel incat euro s-a apreciat la 1,0520 dolari pe unitate, iar dolarul a coborat fata de yen, la 116,36 yeni pe unitate.

Discutiile reprezentantilor Fed despre posibilul impact al masurilor de stimulare fiscala ale presedintelui ales Donald Trump sugereaza ca politica monetara a Fed ar putea fi mai stricta decat se anticipa pentru 2017, ceea ce ar justifica aprecierea dolarului dupa victoria lui Trump.

Insa analistii sustin ca piata pare sa se concentreze mai degraba pe comentariile privind ”incertitudinile considerabile”.

Fed a prevazut pentru 2017 trei majorari ale dobanzilor, insa si anul trecut a promis patru astfel de masuri si a adoptat doar una in ultima sedinta a anului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus