Leul este din nou in defensiva

Cursul de schimb a intrat intr-o noua etapa de depreciere, iar euro se apropie cu pasi repezi de pragul de 4,55 lei. Evolutia este cauzata de faptul ca investitorii internationali isi muta banii din Romania.

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke a confirmat asteptarile investitorilor, afirmand intr-o conferinta de presa este gata sa opreasca programul de achizitii de titluri financiare, in valoarea de 85 miliarde dolari pe luna.

In ultimii 4 ani, interventiile masive pe piata monetara au dus dobanzile la dolari aproape de 0% si au fortat fondurile de investitii sa caute plasamente mai riscante pe pietele emergente, cum este si Romania. Spre sfarsitul acestui an, interventiile Fed vor incepe sa fie diminuate, iar la mijlocul lui 2014, s-ar putea sa fie sistate, daca rata somajului va ajunge sub 7% in Statele Unite.

Mai mult, Bernanke a semnalat ca banca centrala va incepe sa creasca dobanzile la dolari, atunci cand rata somajului va cobori sub 6,5%.

Acest lucru va duce la cresterea randamentelor pentru titluri de stat si obligatiuni pe piata americana, astfel ca investitorii isi ajusteaza portofoliile: retrag o parte din banii plasati pe pietele emergente, pentru a-i investi in plasamente in dolari.

Iesirile de capitaluri duc la deprecierea monedei nationale, astfel ca fluctuatiile pe piata valutara se vor mentine destul de importante in perioada urmatoare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus