Leul este din nou in defensiva

Cursul de schimb a intrat intr-o noua etapa de depreciere, iar euro se apropie cu pasi repezi de pragul de 4,55 lei. Evolutia este cauzata de faptul ca investitorii internationali isi muta banii din Romania.

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke a confirmat asteptarile investitorilor, afirmand intr-o conferinta de presa este gata sa opreasca programul de achizitii de titluri financiare, in valoarea de 85 miliarde dolari pe luna.

In ultimii 4 ani, interventiile masive pe piata monetara au dus dobanzile la dolari aproape de 0% si au fortat fondurile de investitii sa caute plasamente mai riscante pe pietele emergente, cum este si Romania. Spre sfarsitul acestui an, interventiile Fed vor incepe sa fie diminuate, iar la mijlocul lui 2014, s-ar putea sa fie sistate, daca rata somajului va ajunge sub 7% in Statele Unite.

Mai mult, Bernanke a semnalat ca banca centrala va incepe sa creasca dobanzile la dolari, atunci cand rata somajului va cobori sub 6,5%.

Acest lucru va duce la cresterea randamentelor pentru titluri de stat si obligatiuni pe piata americana, astfel ca investitorii isi ajusteaza portofoliile: retrag o parte din banii plasati pe pietele emergente, pentru a-i investi in plasamente in dolari.

Iesirile de capitaluri duc la deprecierea monedei nationale, astfel ca fluctuatiile pe piata valutara se vor mentine destul de importante in perioada urmatoare.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului.

21 Iunie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus