Leul castiga teren important dupa ce investitorii se reorienteaza catre activele locale

Dupa ce cu o zi inainte Ministerul Finantelor a inregistrat un rezultat spectaculos la vanzarea obligatiunilor pe 3 ani, leul a cunoscut un avans important in fata euro, care scade cu peste 3 bani.


Inca din finalul sedintei anterioare, cotatiile interbancare au coborat pana la 4,4450 lei pentru un euro. Sedinta de vineri a debutat sub auspicii bune si cursul continua sa se mentina in jurul aceluiasi nivel in jurul pranzului.

Nivelul anuntat de BNR in ultima zi a saptamanii este de 4,4451 lei pentru un euro, cu peste 3 bani sub valoarea anterioara.

avansul leului vine pe fondul unei tendinte de depreciere a celorlalte monede regionale si pare sa indice un interes din ce in e mai mare al investitorilor straini si locali in activele romanesti. Aceasta tendinta a inceput imediat dupa alegeri si pare sa sustina o revenire a leului catre o usoara apreciere.

Cu toate acestea, sustenabilitatea pe termen lung este pusa sub semnul intrebarii deoarece este necesar o infuzie masiva de capitaluri pentru a compensa retragerile anterioare. Doar in primele 9 luni din 2012, au fost consemnate iesiri de 1,5 miliarde euro.

“Tinand cont si de potentiala cerere naturala de valuta din piata locala, cerere in crestere la sfarsit de an, suntem precauti in privinta unui avans important al leului in urmatoarele sedinte”, au precizat analistii ING Bank.

In acelasi timp, dolarul a scazut la cursul oficial la 3,3636 lei pentru un euro in timp ce francul elvetian a coborat la 3,6802 la BNR.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus