Isarescu: Nu exista loc pentru aprecierea leului

Leul a fost una dintre cele mai stabile monede din regiune in ultimul an insa, in perioada urmatoare, pentru moneda nationala exista riscul deprecierii. Avertismentul vine chiar de la guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a declarat, ca nu exista loc pentru aprecierea leului.  

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a explicat ca, in prezent, firmele romanesti se confrunta cu o crestere a preturilor de productie, simultan cu scaderea preturilor de consum, dar si cu o acuta lipsa de finantare.
 
„Din acest motiv, chiar daca de obicei nu facem prognoze pe cursul valutar, trebuie sa spun ca nu prea e loc de apreciere a leului. Asta ca sa nu spun ca nu e loc deloc”, a explicat Isarescu.

BNR nu se ocupa de miscari de curs sub 5%

Leul a avut o evolutie stabila in ultimii ani cu mici iesiri din ritm in timpul unor evenimente extraordinare. Cele mai recente fluctuatii semnificative s-au produs pe fondul protestelor de strada la Bucuresti si din tara fata de intentia guvernului de a modifica legislatia in domeniul penal.

Atunci, cotatia monedei nationale in raport cu euro a urcat la cotatia maxima a anului la Banca Nationala, de 4,5337 lei/euro. Ulterior, insa, cursul a revenit pe scadere si s-a plasat sub 4,5 lei/euro.

Referitor la astfel de fluctuatii, guvernatorul BNR a subliniat ca acestea starnesc emotie, insa doar cand este vorba de deprecierea leului.

"Observam in spatiul public ca orice miscare a cursului, uneori chiar minora, starneste mari emotii. Exista un dezechilibru intre emotia starnita de depeciere si de cea cand leul se apreciaza. Cand leul se apreciaza, emotia e mai degraba neinsemnata", a mai spus Isarescu.

El a mai spus ca Banca Nationala nu ia in seama fluctuatiile cursului mai mici de 5%, iar cele recente nu se inscriu in acesti parametri.

"Va reamintintesc ca de la 4,44 lei pentru un euro  la 4,54 lei pentru un euro sunt 10 bani. Adica mai putin de 3%. Va spuneam in vara ca nu ne ocupam de miscari de curs de sub 5%. Cu toate acestea constatarea noastra este ca orice miscare starneste emotii”, a adaugat mai spus Isarescu.

BNR practica "flotarea controlata", care ii permite interventii in piata atunci cand considera ca volatilitatea cursului a depasit anumite limite.

Joi, BNR a anuntat un curs de 4,4956 lei/euro, in usoara crestere fata de sedinta precedenta.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus