ING: Leul va continua sa se deprecieze si in 2013,dar intr-un ritm lent

Un raport ING estimeaza ca leul isi va continua deprecierea si in 2013 dar ritmul va fi unul lent, in conditiile in care cel mai probabil, BNR va continua sa sustina moneda nationala.


Scenariul luat in calcul de analistii ING Bank implica o depreciere graduala a leului in 2013. Ritmul va fi dictat de banca centrala, deoarece este de asteptat ca aceasta sa intervina pe piata valutara.

“Asa cum am sugerat si in trecut, interventii agresive care sa sustina leul cu orice pret se pot dovedi prea costisitoare din punctul de vedere al rezervelor valutare si nu fac altceva decat sa transfere presiunea catre o arie mai larga a economiei”, au precizat analistii bancii.

In timp ce un leul depreciat ar inrautati situatia datornicilor, interventiile agresive ar urca dobanzile la lei si ar afecta atat debitorii cat si sistemul bancar si Ministerul Financtelor Publice, deoarece ar scumpi accesul la finantare.

In plus, sustinerea leului nu ar eradica riscurile care ameninta stabilitatea financiara. Creditele neperformante nu sunt doar cele acordate in valuta; o mare parte din acestea sunt denominate in moneda locala.

“Dar, cat timp creditele neperformante se gasesc deja la un nivel alarmant si se asteapta sa atinga 20%, ne indoim ca BNR va permite o depreciere rapida a leului si va opta pentru extindere a trendului actual, de depreciere lenta”, se concluzioneaza in raport.

In sedinta de miercuri, BNR a anuntat un curs de 4,5118 lei pentru un euro, in usoara crestere fata de nivelul anterior. Pe piata interbancara, cotatiile inregistreaza o usoara tendinta de creditere, in ton cu evolutia forintului maghiar si a zlotului polonez.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus