top banner

ING: Leul va continua sa se deprecieze si in 2013,dar intr-un ritm lent

28 Noiembrie 2012 | Autor: Conso

Un raport ING estimeaza ca leul isi va continua deprecierea si in 2013 dar ritmul va fi unul lent, in conditiile in care cel mai probabil, BNR va continua sa sustina moneda nationala.
Scenariul luat in calcul de analistii ING Bank implica o depreciere graduala a leului in 2013. Ritmul va fi dictat de banca centrala, deoarece este de asteptat ca aceasta sa intervina pe piata valutara.
“Asa cum am sugerat si in trecut, interventii agresive care sa sustina leul cu orice pret se pot dovedi prea costisitoare din punctul de vedere al rezervelor valutare si nu fac altceva decat sa transfere presiunea catre o arie mai larga a economiei”, au precizat analistii bancii.
In timp ce un leul depreciat ar inrautati situatia datornicilor, interventiile agresive ar urca dobanzile la lei si ar afecta atat debitorii cat si sistemul bancar si Ministerul Financtelor Publice, deoarece ar scumpi accesul la finantare.
In plus, sustinerea leului nu ar eradica riscurile care ameninta stabilitatea financiara. Creditele neperformante nu sunt doar cele acordate in valuta; o mare parte din acestea sunt denominate in moneda locala.
“Dar, cat timp creditele neperformante se gasesc deja la un nivel alarmant si se asteapta sa atinga 20%, ne indoim ca BNR va permite o depreciere rapida a leului si va opta pentru extindere a trendului actual, de depreciere lenta”, se concluzioneaza in raport.
In sedinta de miercuri, BNR a anuntat un curs de 4,5118 lei pentru un euro, in usoara crestere fata de nivelul anterior. Pe piata interbancara, cotatiile inregistreaza o usoara tendinta de creditere, in ton cu evolutia forintului maghiar si a zlotului polonez.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta