Includerea obligatiunilor romane in indicii JP Morgan duce euro la 4,33 lei

Leul a  cunoscut un avans important in sedinta de miercuri, dupa ce banca americana JP Morgan a anuntat ca ar putea include si obligatiunile Romaniei in seria de indici GBI-EM.

Desi includerea nu este inca un fapt stabilit, stirea a confirmat asteptarile care au sustinut recentul avans al activelor denuminate in lei.

Dupa anuntul de marti seara, leul a castigat 1% in fata euro, pe volume semnificative. In jurul pranzului, in sedinta de miercuri, cotatiile au coborat in intervalul 4,33 – 4,38 lei pentru un euro.


Cursul oficial anuntat de BNR este de 4,3364 lei pentru un euro.

O scadere a cursului influentata de factori externi poate fi insa de bun augur si pentru BNR. Analistii au estimat interventii masive ale bancii centrale in 2012 pe piata valutara pentru a sustine leul, interventii care au dus la o reducere a rezervelor valutare. Acum, BNR poate sa intre pe piata sa cumpere valuta, fara a duce la o posibila depreciere semnificativa a leului.

“In opinia noastra banca centrala a infranat avansul leului prin interventii importante ieri si credem ca banca va continua sa isi creasca rezervele valutare, fapt ce ar impiedica o apreciere clara a leului dincolo de 4,30/euro in perioada urmatoare”, au precizat analistii ING Bank.

Dolarul american a scazut cu aproape 3 bani, pana la 3,2596 lei la cursul oficial, in timp ce francul elvetian a mai pierdut 4 bani si a coborat la 3,5061 lei la BNR.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus