top banner

Francul elvetian scade la minimul ultimilor 2 ani

24 Mai 2013 | Autor: Conso

Chiar daca in fata euro pierde teren, leul a reusit sa se aprecieze semnificativ in fata francului elvetian si a lirei sterline. Vestile sunt imbucuratoare in special pentru cei cu credite in franci.
Cursul oficial al BNR a scazut sub nivelul de 3,5 lei pentru un franc elvetian, aducand cotatia la minimul ultimilor 2 ani.
Aceasta este o veste buna in special pentru persoanele care au credite in franci elvetieni. In ultimii ani acestea au fost direct si puternic afectate de aprecierea masiva a francului elvetian, ducand pana aproape de dublarea ratelor, exprimate in lei.
Cresterea puternica a cursului dar si politicile de creditare agresive din anii premergatori crizei au facut ca valoarea restantelor aferente creditelor in valute exotice, franci elvetieni in preponderenta, sa urce de la 32 milioane lei in echivalent, in martie 2009, la 2,14 miliarde lei, in martie 2013, respectiv de 66 de ori mai mult.
Analistii sunt insa optimisti si estimeaza ca francul va continua sa se deprecieze pana la finalul anului, in timp ce tendinta recenta este pusa strict pe miscarea pietei si nu pe interventiiale bancii centrale a Elvetiei, ca in trecut.
In prima saptamana din luna mai, valoare depozitelor detinute de bancile elvetiene la banca centrala a scazut la 278 miliarde franci, minimum anului, in conditiile in care valoarea depozitelor oscila intre 280 si 288 miliarde franci.
“Acest lucru inseamna ca banca centrala se poate relaxa in ceea ce priveste masurile de interventie in conditiile in care recenta depreciere a francului in fata euro a fost generata de piata”, considera analistii Raiffeisen Bank.
Acestia au precizat ca Banca Elvetiei nu isi schimba pozitia de a mentine cursul peste nivelul de 1,20 franci pentru un euro, mai ales in conditiile in care nici datele economice nu pun presiune in sensul schimbarii acestei strategii.
De asemenea, leul castiga teren si in fata lirei sterline. cursul oficial a scazut puternic in ultima perioada si se apropie de pragul de 5 lei pentru o lira. Chiar daca creidtele in lire sterline catre populatie au fost practic inexistente in Romania, scaderea cursului aduce vesti bune pentru cei care doresc sa calatoreasca in Marea Britanie sau doresc sa faca cumparaturi online pe site-uri britanice.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta