Francul elvetian scade la minimul ultimilor 2 ani

Chiar daca in fata euro pierde teren, leul a reusit sa se aprecieze semnificativ in fata francului elvetian si a lirei sterline. Vestile sunt imbucuratoare in special pentru cei cu credite in franci.


Cursul oficial al BNR a scazut sub nivelul de 3,5 lei pentru un franc elvetian, aducand cotatia la minimul ultimilor 2 ani.

Aceasta este o veste buna in special pentru persoanele care au credite in franci elvetieni. In ultimii ani acestea au fost direct si puternic afectate de aprecierea masiva a francului elvetian, ducand pana aproape de dublarea ratelor, exprimate in lei.

Cresterea puternica a cursului dar si politicile de creditare agresive din anii premergatori crizei au facut ca valoarea restantelor aferente creditelor in valute exotice, franci elvetieni in preponderenta, sa urce de la 32 milioane lei in echivalent, in martie 2009, la 2,14 miliarde lei, in martie 2013, respectiv de 66 de ori mai mult.

Analistii sunt insa optimisti si estimeaza ca francul va continua sa se deprecieze pana la finalul anului, in timp ce tendinta recenta este pusa strict pe miscarea pietei si nu pe interventiiale bancii centrale a Elvetiei, ca in trecut.

In prima saptamana din luna mai, valoare depozitelor detinute de bancile elvetiene la banca centrala a scazut la 278 miliarde franci, minimum anului, in conditiile in care valoarea depozitelor oscila intre 280 si 288 miliarde franci.

“Acest lucru inseamna ca banca centrala se poate relaxa in ceea ce priveste masurile de interventie in conditiile in care recenta depreciere a francului in fata euro a fost generata de piata”, considera analistii Raiffeisen Bank.

Acestia au precizat ca Banca Elvetiei nu isi schimba pozitia de a mentine cursul peste nivelul de 1,20 franci pentru un euro, mai ales in conditiile in care nici datele economice nu pun presiune in sensul schimbarii acestei strategii.

De asemenea, leul castiga teren si in fata lirei sterline. cursul oficial a scazut puternic in ultima perioada si se apropie de pragul de 5 lei pentru o lira. Chiar daca creidtele in lire sterline catre populatie au fost practic inexistente in Romania, scaderea cursului aduce vesti bune pentru cei care doresc sa calatoreasca in Marea Britanie sau doresc sa faca cumparaturi online pe site-uri britanice.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus