top banner

Francul elvetian nu da semne de scadere pentru urmatorul an

14 Iulie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Francul elvetian a urcat spectaculos in ultimele luni si a devenit refugiu pentru investitorii speriati de viitorul incert al euro. Pe de alta parte, noile valori record ale monedei elvetiene afecteaza direct persoanele cu credite in franci, iar viitorul nu suna deloc promitator. Analistii ING nu vad o revenire a cursului in urmatorul an. 
Fara echivoc, francul elvetian este o moneda puternica, aflata la maxime istorice. Principala intrebare este pana unde mai poate sa creasca?
“Pana in prezent, francul nu a dat semne de supraevaluare, chiar daca exporturile si activitatea in general pare sa se reduca in acest an. Ne vedem nevoiti deci sa scadem estimarea noastra pe termen scurt la 1,10 franci pentru un euro si credem ca dorinta Bancii Centrale a Elvetiei de a-si reduce bilantul contabil umflat inseamna ca orice revenire a cursului in 2012 este blocata”, considera analistii ING Bank intr-un raport dedicat francului.
In prezent, un euro este cotat la 1,15-1,16 franci. O scadere catre 1,10 inseamna o apreciere suplimentara a francului in fata euro, respectiv o posibila transmitere a acestei aprecieri si fata de leu.
Fara solutii concrete, creditele in franci risca sa nu mai fie rambursate
Pentru Romania, aprecierea suplimentara a monedei elvetiene ar avea repercusiuni in special asupra clientilor care au contractat credite in aceasta valuta. Fata de 2007, cotatia francului s-a dublat, ceea ce inseamna ca pentru plata ratei lunare clientii au nevoie de doua ori mai multi lei.
Conform datelor BNR, aproximativ 13% din valoarea creditelor acordate pana in prezent populatiei este denominata in alte valute decat lei sau euro (preponderent franci). Valoarea pare mica in comparatie cu alte state din zona. In Ungaria, mai mult de jumatate din creditele ipotecare au fost acordate in franci, fapt ce a fortat guvernul sa gaseasaca solutii de fixare temporara a cursului de schimb.
In Romania, guvernul nu si-a pus niciodata aceasta problema. Mai grav este insa ca nici cele cateva banci la care se concentreaza portofoliul de credite in franci nu au venit cu solutii pentru clienti. Mai mult, o parte din banci au inceput chiar sa scape de activele “toxice” si sa externalizeze aceste portofolii catre companii din strainate.
Conform calculelor ZF.ro, OTP Bank a vandut credite in valoare de 635 milioane de franci bancii mama si unei alte entitati din grup.
Clientii raman insa cu datorii duble, garantate cu imobile care valoreaza probabil jumatate din nivelul de acum cativa ani. Iar, daca acestia ar urma exemplul americanilor, care prefera sa isi “abandoneze” creditele decat sa plateasca de trei sau patru ori pentru o casa, portofoliile in franci ar putea aduce pagube serioase bancilor.
Francul nu are motive sa scada in urmatorul an
In mod general, valutele care sunt supraevaluate au tendinta de a incuraja importurile si de a face exporturile necompetitive. Acest lucru duce la deficite comerciale si de cont curent mai mari, care in timp conduc la deprecierea monedei.
“Pana in prezent, Elvetia se bucura inca de o situatie favorabila a contului curent, incurajata de surplusul de bunuri, servicii si venituri din investitii. Daca ne uitam la ultimele 12 luni, surplusul de cont curent se ridica la aproximativ 14% din PIB”, au precizat analistii ING Bank, in raportul citat mai sus. 
Chiar daca nu se exclude ca Elvetia sa inregistreze un deficit de moment pe segmentul de bunuri, experientele din trecut au demonstrat ca balanta comerciala pe servicii rezista si poate sustine un surplus total.
“In cazul in care contul curent este considerat un factor cheie al intaririi francului, este greu de crezut ca aceste fluxuri vor prezenta schimbari importante”, se arata in raportul ING.
In plus, nici companiile multinationale nu par un aliat care sa militeze pentru stoparea aprecierii francului. Chiar daca managerii se plang de scaderea marjelor de profit, nu au in vedere relocarea afacerilor, avand in vedere costurile mari pe care acest lucru le implica.
Analistii nu cred ca banca centrala va interveni
In opinia analistilor ING Bank, Banca Centrala a Elvetiei nu va interveni pentru a opri aprecierea francului. Putinele parghii aflate la dispozitie s-ar putea dovedi ineficiente iar in final, factorii interni din economie s-ar putea sa nu justifice o astfel de interventie.
Chiar daca aprecierea francului a adus pierderi de 19,2 miliarde franci elvetieni bancii centrale in 2010, anul curent este unul electoral iar cel mai probabil banca nu va dori sa intervina pe piata in niciun fel pentru a nu deveni un pion electoral.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta