top banner

Persoanele cu venituri mari isi abandoneaza mai usor creditele ipotecare

13 Iulie 2011 | Autor: Marius Serban

Scaderea preturilor la case a facut ca suma datorata la banca sa depaseasca in multe cazuri valoarea locuintei. In Statele Unite, multe persoane au decis sa isi abandoneze creditul, chiar daca aveau venituri suficiente pentru plata ratelor, arata un studiu Experian. Persoanele cu venituri mari apeleaza cel mai frecvent la aceasta metoda.
Abandonul creditului - sau strategic default, asa cum este denumit in termeni financiari - apare atunci cand suma datorata la banca depaseste valoarea de piata a locuintei, iar clientul nu mai continua plata ratelor nu pentru ca nu ar avea bani, ci pentru ca nu mai este profitabil pentru el.
Acest fenomen a prins viata dupa declansarea crizei financiare, deoarece clientii nu mai spera sa isi recupereze vreodata valoarea investitiei.
Un raport realizat de Experian in Statele Unite arata ca in 2008-2009, aproape 20% dintre creditele ipotecare neperformante au fost cauzate de decizia clientilor de a nu mai plati ratele, desi aveau venituri care sa le permita continuarea rambursarilor. Inainte de criza financiara, acest procent era de numai 4%.
Casele mai scumpe au adus pierderi majore
Abandonul creditului are cea mai mare frecventa in randul persoanelor cu venituri mari. O treime dintre persoanele cu venituri anuale de peste 150.000 dolari aleg sa nu mai ramburseze creditul, in timp ce in grupa clientilor cu venituri anuale de pana in 40.000 dolari, ponderea este de 9%.
Valoarea locuintei are de asemenea o importanta deosebita. Cei care au cumparat locuinte mai scumpe au cel mai mult de pierdut, deoarece deprecierea este in sume absolute mai mare. Acesti clienti sunt astfel mai predispusi sa renunte la credit.
In cazul locuintelor mai scumpe de 1 milion de dolari, 33% dintre restantieri apar in mod voluntar, reiese din studiu. In schimb, la casele de pana in 50.000 dolari, abandonul are o pondere de numai 6% in total credite cu probleme.
Ca si la noi, cei care isi abandoneaza creditul in Statele Unite, risca sa fie urmariti de banca pentru recuperarea integrala a datoriei, prin executarea silita a bunurilor detinute si prin popriri pe venit. Legea falimentului personal protejeaza doar persoanele cu dificultati financiare, ale caror venituri nu mai fac posibila plata ratelor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul