Francul elvetian a castigat 6% fata de leu in luna mai

Francul elvetian a ajuns la 3,35 lei, inregistrand o crestere cu aproape 6% pe parcursul acestei luni. Majorarea cursului este cauzata de evolutia nefavorabila a cursului euro-franc.


Problema datoriei publice a Greciei a slabit increderea investitorilor in moneda unica, astfel ca aceasta s-a depreciat semnificativ fata de franc. Cum euro este moneda noastra de referinta, avansul inregistrat de franc fata de euro s-a transferat si asupra leului.

Atat timp cat criza datoriilor publice din zona euro nu va fi depasita, moneda unica ramane vulnerabila fata de franc, ceea ce va afecta negativ si cursul franc-leu.

In cazul in care Grecia ar intra in incapacitate de plata, analistii Raiffeisen considera ca raportul EUR/CHF ar putea cobori temporar pana la 1,10. O astfel de apreciere a francului ar putea salta cursul CHF/RON dincolo de maximele istorice inregistrate la sfarsitul lui 2010.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus