Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

Banca centrala americana a ajuns, astfel la a treia majorare a dobanzii cheie din acest an si a opta din decembrie 2015, cand Fed a intrerupt politica de relaxare monetara adoptata ca raspuns la criza financiara.

Cresterea de miercuri, cu 0,25 puncte procentuale, a fost in linie cu asteptarile analistilor, iar o noua majorare a dobanzii de referinta pe piata americana este asteptata in luna decembrie. Pentru 2019, Fed previzioneaza o noua majorare in trei etape a dobanzii de referinta.

Pe langa anuntutul privind dobanzile, Rezerva Federala a majorat prognoza de crestere a economiei americane pentru acest an, de la 2,8% la 3,1%.

Cum va evolua dolarul la Bucuresti?

Ce importanta are aceasta decizie pentru romani? In mod normal, ar trebui sa determine o apreciere a monedei americane in fata principalelor valute, dar si in raport cu leul romanesc.

Dolarul american nu este cotat direct pe piata din Romania, ci prin intermediul euro, insa o apreciere in raport cu moneda europeana se resimte si pe piata de la Bucuresti. Insa aprecierea dolarului fata de euro nu este suficienta pentru a determina si aprecierea leului in raport cu moneda europeana.

Decizia Fed a determinat, deja, o usoara apreciere a dolarului in raport cu euro, insa paritatea nu a reusit sa coboare sub 1,17 dolari/euro.

Pe piata de la Bucuresti, dolarul a urcat, usor, in primele pre ale diminetii, depasind 3,98 lei/dolar. In ultima vreme, cotatia leu/dolar a coborat sub pragul de 4 lei/dolar, insa nu s-a indepartat prea mult de acest nivel.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus