Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?


Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?


Banca centrala americana a ajuns, astfel la a treia majorare a dobanzii cheie din acest an si a opta din decembrie 2015, cand Fed a intrerupt politica de relaxare monetara adoptata ca raspuns la criza financiara.

Cresterea de miercuri, cu 0,25 puncte procentuale, a fost in linie cu asteptarile analistilor, iar o noua majorare a dobanzii de referinta pe piata americana este asteptata in luna decembrie. Pentru 2019, Fed previzioneaza o noua majorare in trei etape a dobanzii de referinta.

Pe langa anuntutul privind dobanzile, Rezerva Federala a majorat prognoza de crestere a economiei americane pentru acest an, de la 2,8% la 3,1%.

Cum va evolua dolarul la Bucuresti?

Ce importanta are aceasta decizie pentru romani? In mod normal, ar trebui sa determine o apreciere a monedei americane in fata principalelor valute, dar si in raport cu leul romanesc.

Dolarul american nu este cotat direct pe piata din Romania, ci prin intermediul euro, insa o apreciere in raport cu moneda europeana se resimte si pe piata de la Bucuresti. Insa aprecierea dolarului fata de euro nu este suficienta pentru a determina si aprecierea leului in raport cu moneda europeana.

Decizia Fed a determinat, deja, o usoara apreciere a dolarului in raport cu euro, insa paritatea nu a reusit sa coboare sub 1,17 dolari/euro.

Pe piata de la Bucuresti, dolarul a urcat, usor, in primele pre ale diminetii, depasind 3,98 lei/dolar. In ultima vreme, cotatia leu/dolar a coborat sub pragul de 4 lei/dolar, insa nu s-a indepartat prea mult de acest nivel.


Distribuie articolul
Alte articole

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

Citeste mai mult

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

Citeste mai mult

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului.

Citeste mai mult

Robor-ul si dolarul, in crestere continua

Pietele financiare interne sunt, din nou, puse sub presiune. Dobanzile continua sa creasca, astfel incat indicele Robor la 3 luni a atins un nou maxim al ultimilor patru ani si jumatate. In acelasi timp, moneda americana continua sa se aprecieze in raport cu leul, pe fondul unei evolutii similare fata de euro pe plan extern.

Citeste mai mult