Euro s-a stabilizat in apropierea pragului de 4,45 lei

Cursul de schimb si-a atenuat fluctuatiile, leul mentinandu-si castigurile din sendintele valutare precedente. Moneda nationala a recuperat aproximativ 2% fata de euro.


Pe 7 iunie, euro a inregistrat cea mai mare valoare din acest an, fiind cotat la 4,55 lei. Ulterior, leul a recuperat o parte din terenul pierdut in mai multe runde consecutive de apreciere, raportul EUR/RON ajungand pe 17 iunie la 4,4581.

Evolutia a fost urmata si de cursul franc-leu, care a scazut in aceelasi interval cu 2,3%, coborand sub pragul de 3,62.

Fluctuatiile au fost cauzate de miscarile de capital pe termen scurt. Investitorii si-au ajustat structura portofoliilor, diminuandu-si expunerea fata de pietele emergente, cum este si Romania. Astfel, si-au lichidat o parte din investitiile in lei si au convertit sumele in moneda straina. Tranzactiile au condus la cresterea cererii de valuta, fortand deprecierea monedei mationale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus