Euro pierde teren in fata dolarului, dupa publicarea datelor privind economia UE

Dolarul a castigat aproape 1% in fata euro pe pietele internationale dupa ce datele Eurostat au indicat o contractie cu 0,6% a economiei zonei euro in ultimul trimestru din 2012.


Cele mai mari scaderi de trimestriale ale PIB s-au inregistrat in Portugalia, respectiv -1,8%, In Cipru, respectiv -1%, si in Ungaria, unde PIB a scazut cu 0,9%.

Economia Germaniei s-a contractat cu 0,6% in timp ce in Franta si Marea Britanie PIB a scazut cu 0,3%.
Cresterea de 0,2%, chiar daca marginala, inregistrata de Romania, o plaseaza in randul celor 7 state din Uniunea Europeana ce au inregistrat un avans.

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in tarile baltice, unde PIB a urcat cu procente cuprinse intre 0.9% si 1,3% comparativ cu trimestrul anterior. Polonia a inregistrat o crestere de 0,7%m in timp ce Bulgaria si Slovacia au avut cresteri de PIB cuprinse intre 0,1%  si 0,2%. 

Pietele internationale au reactionat prompt iar cursul euro/dolar a scazut la 1,3326 dolari pentru un euro, cu aproximativ 0,95% sub nivelurile anterioare.

Dolarul s-a apreciat si in fata leului, iar cursul oficial la BNR este de 3,2881 lei pentru un dolar, cu peste 3 bani mai mare decat cel precedent.

In schimb, euro a ramas relativ neschimbat, cu o scadere usoara, pana la 4,3844 lei la cursul BNR.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus