Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Euro doboara record dupa record

Autor: Conso |

Publicat in: Valute

 

Leul se depreciaza si atinge cea mai slaba valoare in raport cu euro din toate timpurile. Cursul oficial publicat de Banca Nationala a Romaniei pentru marti a urcat la 4,6551 lei/euro, in crestere cu aproape un ban fata de luni, si cu jumatate de ban fata de precedentul maxim istoric, inregistrat cu doar sapte sedinte in urma.

Moneda nationala s-a depreciat si fata de dolarul american, insa previzibil, avand in vedere ca moneda americana este cotata indirect pe piata romaneasca, prin intermediul euro. Cotatia leu/dolar a fost marti de 3,9650 lei/dolar, in crestere cu peste 2 bani fata de sedinta precedenta.

Cursul leu/euro se afla sub presiune in ultima perioada din cauza politicilor salariale si fiscale ale Guvernului, care au dus la reaparitia dezechilibrelor in economie si pe fondul schimbarii de strategie din partea BNR, care a anuntat ca va permite o flexibilitate mai mare a cursului de schimb, pentru a putea mentine stabilitatea dobanzilor pe piata monetara, aproape de dobanda de politica monetara (plus/minus un punct procentual).

Banca centrala a motivat aceasta schimbare prin faptul ca ponderea creditelor in valuta a scazut la 40% si, in acest context, nu mai sunt foarte multi clienti care sunt supusi riscului valutar. In schimb, cresterea ponderii creditelor in lei a adus in prim plan vulnerabilitatea clientilor fata de dobanzile din piata monetara.

Unde vad economistii cursul anul viitor?

Insa flexibilitatea cursului se manifesta, in prezent, in sensul deprecierii leului in fata euro, evolutie anticipata si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta a avertizat ca leul este supus presiunilor de depreciere din cauza importurilor masive, determinate de politica de stimulare a consumului, care duce la adancirea deficitului comercial si, implicit, la necesar suplimentar de valuta.

In acelasi timp, si analistii economici avertizeaza tot mai des, in ultima vreme, cu privire la deprecierea inevitabila a leului in fata euro.
Acestia se asteapta ca raportul leu/euro sa se stabilizeze, in prima faza, in jurul valorii de 4,6 lei/euro, pentru ca, in a doua parte a anului viitor, sa isi reia cresterea.

“Ne asteptam ca raportul leu/euro sa fluctueze in intervalul 4,6 – 4,65 in perioada urmatoare. Insa, din cauza perspectivelor de inrautatire a echilibrelor macroeconomice si a incertitudinilor generate de politicile guvernamentale, recenta schimbare de strategie a BNR, catre o flexibilitate mai mare a cursului, ar putea determina o depreciere a leului peste acest nivel”, se subliniaza intr-un  raport Raiffeisen.

De asemenea, si economistii Bancii Transilvania se asteapta la o depreciere a leului, pe medie, in 2018 fata de 2017.

“Persistenta unui climat investitional dificil si acumularea de tensiuni macroeconomice si in spatiul public, coroborate cu semnalele emise recent de BNR (prioritate acordata ratelor de dobanda) ne-au determinat sa ajustam prognozele privind evolutia cursului euro/leu. Astfel, noile previziuni indica un nivel mediu anual pentru cursul de schimb EUR/RON in urcare de la 4,56 in 2017, 4,65 in 2018, respectiv 4,63 in 2019”, se mentioneaza intr-un raport al Bancii Transilvania.

Alte articole din Valute

Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania? Citeste mai mult

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare. Citeste mai mult

Opinii recente

de Ionut Dobrescu

"Buna ziua,pe mine m au inregistrat la Biroul de credit pentru ca spun ei am avut o intarziere mai mare de 30 de ..."

Facebook